Arbuziki - hodowla.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Awatar użytkownika
mbartek1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 maja 2006, o 14:18

Arbuziki - hodowla.

Post »

Ostatnio widziałem przejazdem, że ktoś w Poznaniu hodował Arbuzy!
Może mi ktoś wytłumaczyć jak je hodować i czy rosną takie słodkie jak w sklepie?
I drugie pytanie: mam małego psa i on lubi szczekać na innych ludzi.
Czym mam ogrodzić działkę tanio i ładnie ? :lol:
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hodowla arbuza jest prosta :P
Pestka arbuza w przepuszczalną i ciepłą ziemię i juz :P
Duuuzo słonca.

No i niestety nasze arbuzy z Polski nie są takie jak te ze sklepu (czytaj z importu). Nasze sa małe na dodatek.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Ja miałem arbuzy na działce. Udają się tylko pod folią.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
SATI
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 maja 2006, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też kiedyś posiałam arbuzy i uosły mi wielkosci dużego jabłka :D i więcej nie siałam
wierch
50p
50p
Od: 16 paź 2005, o 18:52

Post »

Tez miałem arbuzy w namiocie foliowym (odmiana Rosario)
2 sztuki urosly wielkosci troche wiekszej od grejfruta
podejrzewam ze mialem troche slabą ziemi no i rok byl słaby (chlodno)
Awatar użytkownika
Maja_26
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2006, o 20:22

Post »

Ja w zeszłym roku wychodowałam w tunelu arbuzy "Janosik" o żółtym miąższu. To odmiana przystosowana do naszych warunków klimatycznych. Ważyły po ok .4-5 kg, były słodkie i bardzo soczyste. Roślina silnie się rozkrzewia, potrzebuje dużo miejsca i jeszcze więcej słońca. Ja z jednego krzaka miałam ok. 5 arbuzów. :) Rosły w torfie.
Ramy przyzwoitości zależą od formatu właściciela
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

jeśli chcesz mieć w miarę dużego arbuza to prowadź go tylko na jeden owoc w zacisznym słonecznym miejscu w ogrodzie. Wiele owoców z jednego pędu wysila roślinkę. Pod owoc koniecznie płytkę szklaną bądź glazurową.
Jakub . . . . .
bolek22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sty 2006, o 14:03

Post »

Przez pewien okres okres specjalizowalem sie w uprawie arbuza , jednak gdy w sklepie kilogram kosztuje 1 zl , uprawe uznalem za bezcelowa . Moja uprawa byla prowadzona w tunelu foliowym i rosliny prowadzone pionowo. Owoce dorastaly od 4 do 6 kg. / odmiana Pannonia / i smakowo byly lesze niz te importowane. Rosliny sadzilem co 20 cm. Kazda roslina rodzila tylko 1 owoc . pierwsze 3 zawizki gdy tlko sie pokazaly obrywalem, poniewaz uzyskany z nich owoc byl 1 kg. Dopiero kwiat z dalszej czesci rosliny daje duzy owoc, ktury podwiazywalem w specjalnie zrobione siatki. Dodam jeszcze ze nalezy urwac kwiat meski i dotykac nim zenskiego dla zapewninia zapylenia. Ponato arbuz potrzebuje silnego nawozenia
najlepij na wale z obornika co dodatkowo daje ocieplenie podloza . No i bardzo duzo wody a powodzenie w uprawie gwarantowane Pozdrawim bolek22
bolek22
liliyy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 paź 2006, o 09:08

Grejfrut

Post »

Witam. Chciałam sobie wychodować grefjruta żółtego. Tylko nie wiem jak:/ Mam pestke która ładie wykiełkowala. Roślinka jest mniej więcej 6 cm wysokości ale nie wiem czy dalej"przezyje". Trzymam ją w bardzo wilgotnej ziemi (z bambusem)
Prosze o rade. Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Niestety nie z bambusem.KOniecznie musisz ją zabrać do osobnej doniczki.na pewno przeżyje i będzie sprawiać radość.
Ponieważ jest taka maleńka musisz postapić z nia trochę inaczej niż z odchowaną już rośliną.
To znaczy musisz ją mieć "pod ręką" tej zimy.Będzie dla niej ważne ciepło i dużo światła.Im cieplej,tym więcej światła.Jej okres wegetacji będzie nieco dłuższy,bo aż do następnej jesieni.
Kup w kwiaciarni ziemię do cytrusów,jeśli nie uda Ci się,to do roslin witnących,którą mówiąć moim językiem "rozcieńcz" trochę piaskiem /nawet z piaskownicy/.Zaraz po przesadzeniu nakryj roslinke słoikiem,.wietrz codziennie,odkrywaj na 15 min.i hoduj,wiosną zaczniesz nawożenie,latem wystawisz na balkon a zimą znowu przezimujesz :wink:
Życzę powodzenia i duuuuuużo radości :wink:
kawka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sie 2007, o 22:02

Post »

Jestem bardzo początkującą "ogrodniczką" :wink: toteż mam wiele pytan; oto jedno z nich:

Jedząc sobie pewnego słonecznego dnia arbuzika wpadłam na pomysł aby zasiać kilka pestek do doniczki. Po pewnym czasie zakiełkowało tam coś. W chwili obecnej te pędy są już dosyć duże, tylko nie wiem co z tym będzie dalej. Czy możliwe jest aby roślinka w takiej donicy trzymanej w temperaturze pokojowej tuż przy oknie (a więc ma dużo światła) zaowocowała?
Awatar użytkownika
Alan1980
50p
50p
Od: 20 lip 2006, o 21:28
Kontakt:

Post »

Trudno powiedzieć!!
Jest już trochę późna pora na arbuzy.
Ja uprawiam je na działce i raczej ich zbiór u mnie dobiega końca. Nawet nie był w tym roku najgorszy. Najlepsza odmiana jak dla mnie to Janosik ;-)
kawka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sie 2007, o 22:02

Post »

Alan1980 pisze:Trudno powiedzieć!!
Jest już trochę późna pora na arbuzy.
Ja uprawiam je na działce i raczej ich zbiór u mnie dobiega końca. Nawet nie był w tym roku najgorszy. Najlepsza odmiana jak dla mnie to Janosik ;-)
ale jeśli będę je trzymać w domu, w doniczce? Jak sądzisz? Będzie coś z tego?
Awatar użytkownika
wirtual24
200p
200p
Od: 17 sie 2007, o 08:37

Post »

kawka pisze: ale jeśli będę je trzymać w domu, w doniczce? Jak sądzisz? Będzie coś z tego?
Hodowla arbuza w doniczce to zły pomysł, ponieważ (przynajmniej u mnie) posadzony w doniczce rósł na ok. 15 cm. , po czym usychał (próbowałem kilka razy), trzeba go szybko wysadzić do gruntu. Poza tym, arbuz to bardzo długie pnącze, trudno byłoby go zmieścić do domu. Należy pamiętać, że arbuz nie jest rośliną przystosowaną do naszego klimatu, ja, wsadzając mojego wiosną, do pażdziernika doczekałem się 2 owoców, trochę mniejszych od pięści, po czym nadeszły przymrozki i tak oto skończyła się moja przygoda z arbuzami ;) Wyjściem mogą być specjalne odmiany (ponoć działa).
Awatar użytkownika
wirtual24
200p
200p
Od: 17 sie 2007, o 08:37

Re: Grejfrut

Post »

liliyy pisze:Witam. Chciałam sobie wychodować grefjruta żółtego. Tylko nie wiem jak:/ Mam pestke która ładie wykiełkowala. Roślinka jest mniej więcej 6 cm wysokości ale nie wiem czy dalej"przezyje". Trzymam ją w bardzo wilgotnej ziemi (z bambusem)
Prosze o rade. Pozdrawiam:)
Obrazek

Mój grejpfrut ma już ok. 5-6 lat, tak teraz wygląda. Był trochę większy, ale jakiś czas temu go przyciąłem.
Największym minusem sadzenia cytrusów z pestki jest to, iż owocują dopiero po 15-25 latach, a więc należy uzbroić się w cierpliwość. Jednak są to bardzo ładne rośliny nawet bez owoców ani kwiatów na ich gałęziach, więc mimo wszystko polecam ich hodowlę.
Wymagań nie mają specjalnych: ziemia uniwersalna, w miarę wzrostu przesadzenie do większej doniczki. Radziłbym jednak przesadzić go do osobnej doniczki. Grejfruta, gdy będzie trochę większy, można też wysadzić do ogrodu (maj-wrzesień) lub postawić na balkonie, unikając przymrozków.
Życzę powodzenia ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”