Leśny ogród Moni68 cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko, cieszę się, że posadziłaś już zimowity :D Radziłabym Ci jednak wyjąć je z koszyków- to bardzo trująca roślina w całości i nic jej nie podjada. Będzie się mogła swobodnie rozrastać. Jak miałaś okazję się przekonać, sadzenie w koszykach to nic trudnego i trening przyda się przed innymi cebulowymi :lol:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Moniu ja kupowałam lilie w Cebule pl pod takimi nazwami jak pisałam
zobacz czy to są te same co twoje.

http://www.cebule.pl/?s=1&cc=1&cp=118
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Monia68 pisze:Halinko, cieszę się, że posadziłaś już zimowity :D Radziłabym Ci jednak wyjąć je z koszyków- to bardzo trująca roślina w całości i nic jej nie podjada. Będzie się mogła swobodnie rozrastać. Jak miałaś okazję się przekonać, sadzenie w koszykach to nic trudnego i trening przyda się przed innymi cebulowymi :lol:
Monisiu Droga, jutro wyjmę z koszyczków :lol: czy to znaczy, że już tych zimowitów nie trzeba wykopywać, tak jak lilie, tulipany czy hiacynty :?:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, dziękuję :) Marco Polo wydaje się być identyczna :)

Halinko, na szczęście nie trzeba :) Co parę lat można oddzielić cebule przybyszowe, ale znam dwie osoby, które tego nie robią i mają piękne duże łany zimowitów.
AFRYKA
Mój ogród.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tess, przepraszam, że wczoraj nie podałam tego przepisu, ale wieczorem wpadli sąsiedzi i siedzieli do późna.
Kawowe zabaglione
6 żółtek
6 łyżek cukru tzcinowego + 1 do posypania
100 ml białego wina musującego
6 łyżek bitej śmietany
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, max 40 ml. Ostudzić. W misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą ubić mikserem żółtka z cukrem. Ciągle ubijając dodać kawę, a następnie powoli wlać wino aż powstanie lekka puszysta masa. Miskę z masą schłodzić wstawiając do garnka z lodowatą wodą. Mieszać do ostygnięcia, dodać bitą śmietanę, wymieszać. Przelać do małych szklanek, posypać cukrem. Wstawić na pół godziny do lodówki.

Ten przepis to jedyna interesująca rzecz w tej gazecie :lol: :lol: Wcześniej robiłam normalne zabaglione, czyli z białym cukrem i bez kawy. Na dno pucharków dawałam truskawki, też pycha :)
AFRYKA
Mój ogród.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Monika

to zrobię jutro....i mówisz starcza na 4 :shock: czy śmietanę robiłaś taką ze smietanki 36% ....

gnam z motyką do ogrodu...nie będę rwać chwastów( tylko tam gdzie jest agrowłóknina to recznie....)
mam na te pracę wspomagacz :lol: millerka z limonką :lol:
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Moniu mam też lilię Marco Polo ,mocno i pięknie pachnie :D .Ten lekko zawstydzony 'Kwiatek' też cudny :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wygląda na to, że już zaczynasz zakupowe szaleństwo - hortensja, hosty...Myślę, że i u mnie hortensje powinny dobrze się czuć i chcę kupić kilka niewymagających odmian. Moja działkowa sąsiadka ma ich mnóstwo, ale coś kiepsko Jej kwitną. Lilie urocze.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Moniko lilie piękne ale u mnie tylko jedna jeszcze zakwitnie .
No i widziałam piękne borówki u mnie też w tym roku są piękne i duże do tej pory były raczej małe i myślałam nawet żeby się ich pozbyć ,może co roku miały za sucho a w tym roku co chwilkę pada więc wilgoci jest dużo
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Moniko,
Byłam dziś w ogrodniczym i widziałam hortensję szczepioną na pniu ( Kyushu ). Co sądzisz o takiej formie ? Czy jest tak samo bezproblemowa jak inne bukietowe ? Czy warto ją mieć ?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane, witam Was serdecznie :)

Był piękny i upalny dzień, czyli taki jak lubię najbardziej :lol: :lol: Uporządkowałam teren wokół nowych hortensji, rozsypałam grubą warstwę drobnej kory. Jutro idę do teatru z Pawełkiem i czeka mnie posiedzenie u fryzjera :lol: :lol: W niedzielę idziemy na coroczną imprezę u myśliwych- zawsze jest świetna atmosfera i pyszna dziczyzna, którą uwielbiam :lol:

Tess, zmieściło się do 4 dużych szklanek do whisky :lol: Zawsze robię z 36% śmietany z Łowicza, wydaje mi się najlepsza. Mam nadzieję, że chwasty Cię nie wykończyły :lol: :lol: Usuwałam ściółkę wokół hortensji, na szczęście łatwo szło, bo jest sucho.

Halinko, dziękuję :) Chociaż Marco Polo nie kupowałam, to bardzo mi się podoba i nie będę się ich pozbywać :)

Izuniu, to raczej nie szaleństwo :lol: Zawsze kupowałam rośliny w sezonie. Szaleństwem raczej nazwałabym zimowe ślęczenie w sklepach internetowych :lol: :lol:

Geniu, dziękuję :) Borówki lubią wilgoć, zawsze je mocno podlewam i są dorodne. W tym roku trochę wyręczają mnie deszcze.

Izo, nie wiem. Nie kupuję roślin ozdobnych szczepionych na pniu, bo nie zależy mi na oszczędzaniu miejsca. Wiem, że takie rh trzeba zabezpieczać, bo lubią przemarzać. Proponuje zapytać o to Tess, ma dużo różnych hortensji :)

To miały być Salmon Star, a z pewnością nimi nie są...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniczko jakby się nie nazywały są przepiękne :shock: :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, dziękuję, też mi się podobają :) Jestem jednak trochę zawiedziona, bo liczyłam na łososiowe...
AFRYKA
Mój ogród.
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Oglądałam u ciebie Moniko osłony na borówkę amerykańską przed ptakami, myślałam, że mnie to nie dotyczy.
O zgrozo jak się myliłam, dzisiaj tak ok 7 rano usiadłam na tarasie i dopiero zobaczyłam jak na śniadanie zleciały się ptaki, mnóstwo małych cwaniaczków.
A ja myślałam, że niektóre owoce to pokancerowane od ślimaków.
Muszę pomyśleć o jakieś firance zakładanej wieczorem i ściąganej rano. W czasie dnia nie zauważyłam nigdy tylu amatorów borówek :evil:
Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

PRZEPISIK pierwsza klasa . ;:13 ;:8
Az mi ślinka cieknie .Muszę to zrobić ,o kaloriach nawet nie myślę . :wink: