Paproć,paprotka domowa - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
raca
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 cze 2009, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niestety nie mogę jej przestawić o te 0,5 m. Mogę na szafę, jakieś 2 m od okna, jednak zdaje mi sie że tam nie będzie miała wystarczająco światła.
Awatar użytkownika
magduu
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 sie 2006, o 15:50

Post »

polystichum polyblepharum - mama przywiozła z holandii w maju i rozsadziła na dwie. pierwsza uschła, a mojej przysychają młode listki. zraszam swoją nieregularnie, stale utrzymuję wilgoć. czy ona nie wytrzymuje życia w doniczce i powinnam ją czem prędzej wysadzić do gruntu, czy może jest jakiś sposób, bym mogła ją mieć w domu?

tak wygląda teraz:
Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam ciepło, magda
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te brązowe kropki pod spodem liścia to nasiona (zarodniki) będą z nich nowe siewki paproci jak spadną z liścia na ziemię. :wink:
Awatar użytkownika
magduu
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

dzięki czarodzieju 8) chyba zatem wysadzę roślinkę do gruntu i niech się dzieje co chce!
pozdrawiam ciepło, magda
Katarzynka19
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 lip 2009, o 14:24

Post »

naprawde mozna dodawać mleko i cukier?
jakie właściwości ma mleko dac roslinie?
x-C-j
---

Post »

Raz na jakieś 6 miesięcy można dać mleko, poprawia pH ziemi i oczyszcza powierzchnie korzeni ułatwiając im asymilację składników pokarmowych z ziemi co do cukru nie słyszałem. :wink:
Katarzynka19
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 lip 2009, o 14:24

Post »

a jakie mleko ile tłuszczu? i ile tego mleka? rozcienczone?
x-C-j
---

Post »

Jakiekolwiek jeśli chodzi o zawartość tłuszczu, na doniczkę o średnicy 18 cm nie więcej jak pół szklanki, na większe doniczki i na mniejsze proporcjonalnie trzeba przeliczyć ilość, dajesz bez rozcieńczania. :wink:
Awatar użytkownika
magduu
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

mojej paprotce pomogło samo zraszanie i puszcza młody listek właśnie ;:109
pozdrawiam ciepło, magda
gusta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 wrz 2009, o 15:18

Post »

Mam w domu 2 paprotki- mizerne niestety, ale ostanio dowiedziałam się że paprocie podlewa się odżywką dla surfinii- dlatego w sklepach są takie piękne. Zaczęłam stosować i już widzę efekty, każda paprotka ma po 2 nowe liście- więc może warto spróbować- u mnie to zdaje egzamin :D
Pozdrawiam, Gusta:)
ewka242
50p
50p
Od: 22 sie 2008, o 20:25

Post »

ja mam w domu jedna paprotkę która przez długi czas była dość marniutka ale zmieniłam jej miejsce i jest na parapecie południowo-zachodnim i rośnie jak oszalała a nie zasilam jej niczym innym jak tylko czasem biohumusem :)
ps. czy paprocie można obracać czy raczej są na to wrażliwe?

Obrazek
Obrazek
Shrek40
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lis 2009, o 10:16

Post »

Witam, mam małe, acz dla niektórych pewnie wręcz idiotyczne pytanie, ale... Otóż mam w domu pewnego osobnika który cholernie lubi kwiaty, jednak w chwili obecnej tych kwiatów jest przepełnienie, i nie wygląda to zbyt estetycznie. Już wywaliłem sporą część roślinek od siebie z pokoju zostawiając jedynie te które wyglądają pożadnie a nie jak pół nieszczęścia. Niestety ostatnio mi wcisnął do pokoju popratke, których nawiasem nie cierpie ponieważ saą wg. mnie bardzo brzydkie, no i co najgorsze przy lekkim podmuchu zaczyna leciec masa lisci -.- Argumentem aby je wsadzić do mojego pokoju było to że (niby) paprotniki są potrzebne w pomieszczeniach gdzie jest używany komputer telewizor itd. ponieważ ogranicza to szkodliwe promieniowanie od tych urządzeń. Nie wiem na ile to jest prawda, a co lepsze nie odczulem tego rzekomego promieniowania -.- ale pytanie moje to czy jest roślina doniczkowa która by miała podobne włąsciwości "antypromieniowe" co paprotka, lub która też ma przypisaną taką włąściwość przez ludzi o ograniczonym umyśle? -.-
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Re: Czym zastąpić paproć?

Post »

Nie martw się, paprotka uschnie i będzie po kłopocie ;)
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

W pierwszej części postu myślałem,ze ktoś pisze o moim domu :;230 :;230
Od połowy już mi się przestało podobać.
Szkoda,że zauważyłeś tylko u kogoś "ograniczony umysł".
Jak powiem,ze skrzydłokwiat oczyszcza powietrze to znaczy,że mam "ograniczony umysł" :?
Współczuję temu twojemu osobnikowi.
Awatar użytkownika
malgosia7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 lip 2008, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a ja mam inny problem
mam śliczną duża paproć niestety ale od pewnego czasu zaczęły jej usychać końcówki liści :?
czy za mała doniczka moze byc tego przyczyną?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”