Ogród Zenka 2009
- ZENOBIUSZ
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam miłych gości;
Danuto - moja hortensja debolistna po raz pierwszy zakwitła po 2 latach od posadzenia i to bardzo obficie.W kolejnych latach zaś rozrastała się mocno a kwitnienie było o wiele mniejsze, nie wiem co jest tego przyczyną.
Tawułki o które pytasz przewędrowały juz prawie pół ogrodu ,aż wreszcie trafiły na swoje dogodne miejsce i rosną jak oszalałe.
Posadzone zostały w mocnym pół cieniu i wilgotnej glebie na tle żywopłotu z tuj , i od tego czasu o wiele mniej im poświęcamy czasu.
Agnieszko moje wrzosy posadzone są na skalniaku pośród miniaturowych iglaków, w specjalnie przygotowanej /kwaśnej glebie/ w miejscu słonecznym. Cała ziemia w której rosną pokryta jest 2 -3cm warstwą kory przekompostowanej.
A oto kilka fragmentów skalniaka.

Danuto - moja hortensja debolistna po raz pierwszy zakwitła po 2 latach od posadzenia i to bardzo obficie.W kolejnych latach zaś rozrastała się mocno a kwitnienie było o wiele mniejsze, nie wiem co jest tego przyczyną.
Tawułki o które pytasz przewędrowały juz prawie pół ogrodu ,aż wreszcie trafiły na swoje dogodne miejsce i rosną jak oszalałe.
Posadzone zostały w mocnym pół cieniu i wilgotnej glebie na tle żywopłotu z tuj , i od tego czasu o wiele mniej im poświęcamy czasu.
Agnieszko moje wrzosy posadzone są na skalniaku pośród miniaturowych iglaków, w specjalnie przygotowanej /kwaśnej glebie/ w miejscu słonecznym. Cała ziemia w której rosną pokryta jest 2 -3cm warstwą kory przekompostowanej.
A oto kilka fragmentów skalniaka.

Pozdrawiam Zenek
- ZENOBIUSZ
Wieczorem nad Lublinem zebrały sie ciemne chmury, a po chwili zaczoł padać ulewny deszcz.
Całą szerokością ulic popłyneła woda, i trwało to około 20 minut, w ostatniej chwili udało mi się opuścić ogród. Chyba nadchodzi kolejna burza ,czarne chmury nadciągają.
Zdjęcia z ogrodu będą w póżniejszym czasie , mam problemy z wprowadzenie do fotosika.
Całą szerokością ulic popłyneła woda, i trwało to około 20 minut, w ostatniej chwili udało mi się opuścić ogród. Chyba nadchodzi kolejna burza ,czarne chmury nadciągają.
Zdjęcia z ogrodu będą w póżniejszym czasie , mam problemy z wprowadzenie do fotosika.
Pozdrawiam Zenek
- ZENOBIUSZ
Geniu burze przeszły w miarę łagodnie bez porwistych wiatrów, ale wody polało się moc. Opady deszczu zakończyły sie nad ranem,a teraz nie śmiało przebija się słońce.Roślinność dostała porządną porcję wody, której ostatnio zaczeło jej już brakować.
A teraz zdjęcia z ogrodu zrobione przed burzą.
- bluszcz Hedera zimozielony
- perukowiec Royal Purple który nie tworzy peruk.
A teraz zdjęcia z ogrodu zrobione przed burzą.

Pozdrawiam Zenek
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Zenku to tak jak mój perukowiec, jeden chce jesienią wykopać i zawieźć na wieś a w to miejsce kupić taki który zawiązuje peruczki .
Ciesze się ze żadnych strat w ogrodzie nie było no i że mocno podlało Ci ogród .u mnie to cały czas na bieżąco pada tak że wody w ogrodzie nie brakuje .
No i widzę że pięknie kolorowo w Twoim ogrodzie .
Genia
Ciesze się ze żadnych strat w ogrodzie nie było no i że mocno podlało Ci ogród .u mnie to cały czas na bieżąco pada tak że wody w ogrodzie nie brakuje .
No i widzę że pięknie kolorowo w Twoim ogrodzie .
Genia
- ZENOBIUSZ
Agnieszko korę rozsypujemy na gołą wolną od chwastów ziemię,uzupełniając ją każdego roku tak aby utrzymać jej warstwę 2 -3 cm. takie rozwiązanie pozwala roślinom utrzymać wilgotność przez dłuższy okres, chroni system korzeniowy przed przemarzaniem i ogranicza w bardzo dużym stopniu wzrost chwastów, i mniej pracy w utrzymaniu porządku.
Pozdrawiam Zenek