Czasy kiełkowania nasion poszczególnych roślin

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p
Od: 15 wrz 2006, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Za późno na sianie?

Post »

Witam,
Zostało mi od wiosny troche nasionek kwiatów jednorocznych, dopiero dzisiaj znalazłam dla nich miejsce i czas żeby się tym zająć. Wszystkie mają terminy siania do końca maja, czy coś z nich jeszcze będzie? Wolałam je wysiać niż trzymać do przyszłego roku w pewnie nieodpowiednich do tego warunkach.
Mój ogród.
Pauzalka
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Wysiej. Warto spróbować. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myślę,że można spróbować tylko nie w pełnym słońcu i pamiętać o dobrym podlewaniu
Awatar użytkownika
Gabi_43
50p
50p
Od: 3 maja 2007, o 18:24

Za póżno na sianie..

Post »

Przy pogodnej jesieni to i kwiatów doczekasz - pamiętaj o przerywce :)
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie był bym tego taki pewny. Wysiewanie teraz nasion roślin jednorocznych nie zda egzaminu. Nie zdążą one zakwitnąć, nawet wtedy gdy posiejesz je w słonecznym miejscu i będziesz często podlewać. Przetrzymaj te nasiona w papierowej torebce w suchym i ciemnym miejscu do przyszłego roku. Lepiej poczekać i pocieszyć oko pięknymi kwiatami niż stracić nasiona siejąc je teraz.

Pozdro
Mutari
Karls
200p
200p
Od: 10 kwie 2007, o 13:02

Post »

Najlepiej pójdź na kompromis. Połowę nasion wysiej a drugą połowę zachowaj na przyszły rok jeśli w tym roku by się nie udało.
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p

Post »

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
W pierwszej wiadomości napisałam, że nasionka już wysiane, więc przetrzymanie ich czy kompromis jest niewykonalny. Miałam trzy torebeczki, koszt każdej to 1pln z groszami, więc strata to wielka nie będzie. Wybór jest taki, że w przyszłym roku zapewne spodobają mi się inne kwiatki. Zrobiło się miejsce to wysiałam co by nie patrzeć na gołą ziemię. Ciekawa jestem po prostu czy coś z nich będzie, może ktoś się tak kiedyś spóźnił, może pamięta z jakim skutkiem. Może chociaż listki jakieś zdobić będą.
Mój ogród.
Pauzalka
x_m-i
---

Post »

Listki na pewno będą zdobić, ale kwiatów myślę, że się nie doczekasz :)

Pozdro
Mutari
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Siew

Post »

Zakupiłam nasiona dzwonków, dzwonków karpackich, pierwiosnków, jeżówki, stokrotek i bratków. Większość z nich wysialam 2-3 tygodnie temu, niestety nie widzę aby coś mi wykiełkowało. Bratki szwajcarskie, które wysiałam jakiś miesiąc temu wykiełkowały mi tylko dwa, później gdzieś przeczytałam, że bratki do kiełkowania potrzebują ciemności. Czy są jeszcze jakieś kwiaty, które do kiełkowania potrzebują ciemności bądź jakiś innych specyficznych wymagań.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
x_m-i
---

Post »

Witam, a czy to troche nie za późno na sianie kwiatów ??? Ale jeśli chodzi o te, które potrzebują ciemności aby wykielkowały to pierwszy raz słyszę.

Pozdro
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Maturi Maakita pisze o siewie bylin i dwuletnich.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

I według znanych mi informacji to dobra pora, tak?
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Dla roślin dwuletnich przeważnie zalecany jest jako termin siewu maj - czerwiec, więc wysiałaś o bardzo właściwej porze :D Dla bylin to chyba też dobry termin.
Jeżeli nasiona potrzebują specjalnych warunków do wzejścia, to producent zazwyczaj podaje je na opakowaniu.
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p

Post »

A jednak :) Właśnie zakwitły nasturcje :)
Mój ogród.
Pauzalka
Jolcia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sie 2007, o 16:55

Post »

Nie wiem, co wysiałaś, ale ja często "spóźniam" się z sianiem. Wakacje sprzyjają wariacjom w ogrodzie, więc czemu nie eksperymentować. Popieram opinię, że lepiej mieć choć listki zielone niż gołą ziemię. Cieszę się z Tobą nasturcjami. Moje też kwitną, w skrzynce na balkonie, tworząc kolorową roletę w ukochanym kąciku robótkowo-czytelniczym.
Oj MUTARI, nie daj się smutkowi i pesymizmowi. A gdzie wiara w potęgę przyrody?! :P Pozdrowienia. J.
dobroć powraca
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”