Pęknięty paznokiec

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Pęknięty paznokiec

Post »

Mam do Was pytanie:
Otóż na początku maja tego roku Julka wysiadając z samochodu przytrzasnęła sobie drzwiami kciuk.
Polała się krew,ból nie do opisania,natychmiast szpital(wcześniej spożywczy-kupiłam loda w kubku i Jula tam włożyła palec) i prześwietlenie.Szczęście w nieszczęściu-kośc cała.
No,ale paznokiec zrobił się czarny,a miesiąc później odpadł.Na jego miejscu jest obecnie nowy paskudny,pofałdowany,wybulwiony,bardzo wolno rośnie.Jula martwi się,że taki już zostanie na zawsze.Pocieszam ją,że na pewno nie,tylko to musi trochę potrwac.Tylko jak jest naprawdę?Która z nas ma rację?
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj

chyba najlepiej udać się do lekarza.....
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Antooosia jeśli przystrzasnęła palca na dużej powierzchni i obiła miejsce z którego wyrasta paznokieć to paznokieć będzie wyrastał pofałdowany i będzie rósł wolno

zazwyczaj po jakimś czasie wszystko wraca do normy, aczkolwiek zazwyczaj (mojemu M zszedł z nogi, po 8 miesiącach miał już normalnego, gładkiego paznokcia)

póki co poczekałabym by odrósł spokojnie do końca palca - i jeśli będzie jednolicie "brzydki" to podskoczyłabym do lekarze
ewentualnie przy okazji można by u rodzinnego zobaczyć

chyba że paznokieć nie odrasta przeźroczysty a żółtawy, to do lekarz bo to onychogryfoza może być :/
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Paznokiec ma długośc takiego...krótko obciętego.Pofałdowany,ale jasny,kolorek normalny.Tylko jeszcze czasem boli.Do jakiego lekarza najlepiej?Chirurg?
Pozdrawiam,Kinga.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Skoro jest zdrowy, to najlepiej chyba poczekać. Wyprostuje się
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43

Post »

Antooosia jeśli jeszcze boli to się nie zregenerował
spokojnie, poczekajcie jeszcze 2-3 tygodnie przynajmniej, niech dojdzie do siebie (paznokcie się regenerują ok 3-5 miesięcy przynajmniej)

tak jak bishop napisał - jeśli zdrowy (normalnego koloru) to poczekajcie

a później - albo lekarz pierwszego kontaktu (on oceni czy dermatolog czy chirurg - bo jeśli choroba samej płytki paznokcia to dermatolog, a jeśli sprawa kości i miejsca z którego paznokieć wyrasta to chirurg)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ponieważ w gruncie rzeczy zajmuję się paznokciami - upiększaniem, kupiłam sobie wartościową książkę dotyczącą chorób paznokci.
I niestety wniosek tylko jeden, ten sam co w większości przedmówców.
Czas.
Czekajcie na razie kilka tygodni nawet z miesiąc. Jest duża szansa, że mimo wszystko macierz paznokcia nie została na stałe uszkodzona. Jeśli tak jest, to musi mieć czas na zregenerowanie, bo to ona praktycznie w całości odpowiada za wygląd, kształt i kondycję paznokcia. Oczywiście 2 warunkiem jest dobra dieta i chronienie paznokcia przed przeciążeniami czy drobnymi urazami.
Obecnie pójście do lekarza - niewiele zmieni, też będą kazali czekać jakiś czas. Wiesz, obserwacja w tym przypadku płytki paznokciowej est najważniejsza.
Ja życzę, by nic więcej złego się nie stało i by paznokieć wrócił do normy.
Kaśka33
100p
100p
Od: 1 lut 2008, o 12:37

Post »

Mój starszy syn (wtedy 9 lat) w trakcie pakowania na wakacje sam sobie trzasnął drzwiami do samochodu. Krwi wprawdzie nie było, ale niestety o kursie windsurfingowym musiał w tamtym sezonie zapomnieć.
Paznokieć odrastał pofalowany, ale teraz jest już najnormalniejszy na świecie. I nie ważne czy będzie to trwało 1 miesiąc, 3 czy 6. Ważne (a dla dziewczynki jeszcze bardziej ważne :wink: ), że będzie ładny. Najważniejsze, że tylko tak to się skończyło.

Pozdrawiam
Kaśka
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Wam bardzo za te pomyślne wieści.Zatem czekam jeszcze....
No masz Kasiu rację-dla Julki bardzo to ważne.Już nawet mnie pytała o tipsa na ten paznokiec :roll:
Pozdrawiam,Kinga.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”