Dala - mój piękny ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Dala - mój piękny ogród cz.4

Post »

Kontynuacja wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=24115
KaRo

Felu, z mojego doświadczenia wynika, że łodygi kann są bardzo grube i silne i te rośliny nigdy się nie pokładają. Najlepszy dowód, że w czasie tych ostatnich burz olki w w wielkich, obciążonych donicach wywracały się cały czas, a kanny stały jak wmurowane.

Magdo, dobrze zauważyłaś - ja strzygę te krzaczorki, bo inaczej jeden wlazłby mi na drugi. Tawułę japońską formuje w kule, a szarą po prostu skracam dwa, trzy razy do roku, tak jak żywopłot. Trochę to niestety wpływa na kwitnienie, jest mniej malownicze i obfite, ale coś za coś.

Moniko, ten potrójny żywopłot(pstry dereń, zielona tawuła szara i złota japońska) ma nad sobą jeszcze bordowe drzewa śliwy wiśniowej...

Dzisiaj zrobiłam parę zdjęć, chociaż nie ma słońca. Ale chcę Wam pokazać języczki - kilkudniowe królowe ogrodu, które pięknie rozświetlają ogród w taki pochmurny dzień.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu prześlicznie wyglądają słoneczne języczki z takim czerwonym liliowcem- śliczna kompozycja :D
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Daluś, oglądając Twoje fotki z pięknego ogrodu, człowiek wpada jakby w trans. Bardzo miły i przyjemny trans. Twoje ogrodowe zakątki cudnie obsadzone i pięknie kwitnące to melasa dla zmęczonych oczu.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dalu, bardzo podobają mi się Twoje cieniste, zakątki ogrodu ;:109
Są one memu sercu bliskie :wink:
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Witaj Dala :D
Pięknie Ci kwitną Języczki :lol: czy ta o zielonych liściach to jest gatunek ?chyba kwiaty też ma troszkę inne od tej o liściach dwubarwnych .
Pytałaś u Moni o lilie jasnoróżową to jest Pesaro u mnie też właśnie zaczyna kwitnąc i pachnie oszałamiająco :shock: :lol:
x-d-a

Post »

Ewuś, ja też lubię takie półcieniste zakątki i roślinki, które tam się dobrze czują...

Marcinie, wpadaj do mojego ogrodu jak najczęściej, tylko ostrożnie z tym transem...

Agnieszko, w tym roku i liliowce, i języczki, i funkie, a więc wszystkie roślinki, które lubią półcień i wilgoć są dorodne...

...a stary kamień pokrył się mchem...

Obrazek
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11

Post »

Witaj Dalu!!!

Śliczne te języczki, ja czekam na kwiat swojej. :-)

Ale kamień pokryty mchem mnie powalił na kolana.... :shock:
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Witaj Dalu. Masz już pięknie rozrośnięte kępy języczek. Ślicznie wyglądają. Liczę, że moje za rok będą wyglądać podobnie. W tym roku wypuściły po jednym pędzie kwiatowym, ale uważam, że jak na sadzone w maju to i tak dobrze.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Agulina
200p
200p
Od: 27 maja 2009, o 15:21

Post »

Czesc Dalo!
Oczywiscie slicznie u Ciebie! nigdy sie chyba nie znudzi spacer po Twoim ogrodzie! :D
Chce podzielic sie z Toba radosna nowina... moja cobea ma juz paki !!!! ;:87
Zdjecia zrobie jutro albo wieczorem,bo teraz mam duze slonce,
a poza tym jeszcze paki nie sa calkiem rozwiniete! Oj jak sie ciesze!!!
Pozdrawiam serdecznie i milego popoludnia!
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Moja bordowo - listna języczka też już kwitnie ale coś jej liście upodobały sobie ślimaki.
Czy na tą o zielonych liściach mniej idą :?: :?: :?:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Dalo, dobrze wiedzieć, że ta lilia to Pesaro. Niestety, nie znałam jej nazwy. Co prawda Danusia zidentyfikowała ją jako Marco Polo... Najważniejsze, że ładna :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Hej, skąd masz TAKI kamień? To naprawdę kamień, nie beton? Wygląda jak... uciekła mi nazwa...pachołek?
Taki niewielki "stróż"przy bramie, najczęściej umieszczany parzyście...nie ważne, podoba mi się bardzo! Gdzie go
umieściłaś? Na kamieniu taka patyna wygląda naturalnie...dobrze prezentowałby się przy schodach! Tak!
Ale bardziej tych wejściowych :lol: :lol: :lol: Do drewnianych, od tarasu...coś zupełnie innego w wyrazie...
Pozdrowionka :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, nigella
x-d-a

Post »

Nigello, ten kamień, jak i parę innych "smaczków" w moim ogrodzie odziedziczyłam po którymś z poprzednich właścicieli. Tak więc czy to kamień, czy beton musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto się zna. W każdym razie ładnie się starzeje, ale niestety nie jest parzysty, więc nie bardzo mogę go wyeksponować przy schodach.
Leży w pobliżu kącika wypoczynkowego, wkomponowany w roślinność. Niedawno ładnie opierał się o niego kwitnący dzwonek Poszarskiego.

Moniko, muszę poszperać w swoich etykietkach, ale więcej mi mówi nazwa Marco Polo.

_oleander_, mam wrażenie, że ślimaki jednak bardziej lubią te bordowe liście u języczek...To nawet widać na zdjęciach.

Agulino, to super, że Twoja kobea będzie kwitła. Ja też chętnie obejrzę jej kwiaty. A czy Ty masz białą, czy fioletową? Wymienimy wrażenia dotyczące wybarwiania się kwiatów w miarę rozwoju...

Aduś, Aniu, języczka ładnie i szybko się rozrasta i oprócz ślimaków i braku wilgoci nic jej specjalnie nie zagraża.
Za dwa lata będziecie miały wielką kępę, więc przygotujcie sporo miejsca.

A na dobranoc rzeczona lelija (Marco Polo czy Pesaro?)

Obrazek
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

Śliczne, jak zwykle zakątki, żywopłot piętrowy bajka, kamień z mchem nostalgiczny...
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Piękne języczki ,ale kamień to prawdziwe dzieło sztuki . :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”