Oczko wodne z laminatu poliestrowego?

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
alys
200p
200p
Od: 8 sie 2008, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Oczko wodne z laminatu poliestrowego?

Post »

Od lat marzymy oboje z mężem o oczku wodnym.
Postanowiłam iść na skróty i kupić gotowe oczko wodne
z laminatu poliestrowego 3,53m x 2,43m X 1,40m h
Pana Czesława Hoppe.
Czy jest na forum ktoś kto takie lub podobne oczko ma?
Czy pod oczkiem trzeba zrobić betonową "podłogę"
Bardzo proszę wypowiedzcie się na ten temat :!: :!:
To dla mnie takie ważne.
Nie mam się kogo poradzić :oops:
Liczę na Was
ALYS
Lepiej późno niż wcale
alys
200p
200p

Post »

Wiem,że oczka z laminatów są mocno krytykowane.
Ale są :D
Czy nikt ich nie ma?
ALYS
Lepiej późno niż wcale
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ma wiele osób ale nie ma się czym chwalić :wink:

kup kawałek dobrej folii pcv- wyjdzie taniej, łatwiej i na pewno ładniej
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
alys
200p
200p

Post »

Folia u mnie odpada.
Za dużo u mnie kretów i nornic.
Poza tym oczko z laminatu wydaje mi się łatwiejsze do położenia.
Nie jesteśmy młodymi ludzmi a wręcz przeciwnie :x
Chodzi mi o to,że nie wiem czy pod oczkiem powinna być "podłoga" betonowa czy nie :shock:
ALYS
Lepiej późno niż wcale
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

alys pisze:Folia u mnie odpada.
Nie jesteśmy młodymi ludzmi a wręcz przeciwnie :x
Chodzi mi o to,że nie wiem czy pod oczkiem powinna być "podłoga" betonowa czy nie :shock:
ALYS
rób jak chcesz, może aż tak bardzo nie będziesz żałować, a do pracochłonności to tylko tak się Tobie wydaje

Nie bój się kretów i nornic

oczywiście nie daje się żadnej betonowej podłogi pod spodem, ale trzeba oczko bardzo dokładnie wypoziomować i ustabilizować wsypując w szczeliny między wykopem a formą piasek i polewając wodą - aż do całkowitego wypełnienia
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
alys
200p
200p

Post »

Dzięki za informację.
Też tak myślałam ale chciałam mieć pewność :D
Pozdrawiam cieplutko
ALYS
Lepiej późno niż wcale
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

alys pisze:Folia u mnie odpada.
Krety i nornice nie są samobójcami i wierz mi nigdy się nie spotkałem z tym że kret przeciął folię pod linia wody.
Lecz dużo bardziej pracochłonne w utrzymanie równowagi biologicznej w oczku, brak w nim w zasadzie miejsca na rośliny wodne które za to odpowiadają.
Nie jesteśmy młodymi ludzmi a wręcz przeciwnie

Oczko na folii łatwiej wybudować niż te z formy. Wykop w zasadzie podobny lecz samo ułożenie folii nie wymaga takich zabiegów jak ustabilizowanie formy w gruncie, tak aby była prawidłowo posadowiona.
Chodzi mi o to,że nie wiem czy pod oczkiem powinna być "podłoga" betonowa czy nie
Nie powinna, wystarczy dno wykopu, po uwzględnieniu wysokości formy wyspać piaskiem (ok 10 cm warstwą), i wypoziomować ją i zagęścić np ubijakiem, a na to położyć dopiero formę z uwzględnieniem jej szerokości. W okół między ściankami formy a gruntem musi być przestrzeń (ok 10 - 15 cm) do wypełnienia sypkim piaskiem. W trakcie obsypywania trzeba każdą 10 cm warstwę polewać bardzo obficie wodą. Spowoduje to wyparcie powietrza i zagęszczenie się piasku. Przed obsypywaniem trzeba formę wypoziomować, obciążyć i ustabilizować na tyle, aby w trakcie obsypywania i polewania wodą nie wypłynęła, lub zmieniła położenie, co bardzo często się zdarza, jeśli robi się to po raz pierwszy. Obciążenie takie robi się w ten sposób, że do wnętrza formy wkładamy kilka dużych kamieni i wypełniamy formę wodą w całości, pilnując poziomu. Przedostatnią ok 30 cm warstwę wypełniającą wokół brzegów wykonujemy z tłucznia lub żwiru, będzie służyła jako drenaż, i zapobiegnie wpływaniu wody opadowej z otaczającego terenu do oczka. Na nią kładziemy włókninę i obsypujemy gruntem macierzystym, lub w zależności od wykończenia krawędzi formy darnią czy płytkami kamiennymi, maskując w ten sposób wywinięty brzeg formy. Płytki dobieramy tak aby sięgały ok 5 cm poza krawędź formy w kierunku jej wnętrza, a ok 30 cm było poza formą na gruncie ogrodu. Płytki powinny być minimalnie nachylone w kierunku ogrodu ok 1 - 2 %. To również zapobiegnie spływowi wód powierzchniowych do niecki oczka.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
alys
200p
200p

Post »

Pan Paweł napisał:
Lecz dużo bardziej pracochłonne w utrzymanie równowagi biologicznej w oczku, brak w nim w zasadzie miejsca na rośliny wodne które za to odpowiadają.

Panie Pawle.Pięknie dziękuję za przejrzyste informację dotyczące budowy oczka z laminatu.
Baaardzo nam będą pomocne.
Jednak nurtuje mnie pytanie dlaczego trudno jest w nim utrzymać równowagę biologiczną :!: :!:
Przecież folia czy beton to też rzecz sztuczna :roll:

ALYS
Lepiej późno niż wcale
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Ponieważ oczko na folii można dowolnie kształtować, tworząc odpowiedniej wielkości półki na rośliny wodne które odpowiadają za "czystość" wody. W oczkach z formy brakuje miejsca na te rośliny, nie ma odpowiedniej szerokości półek. Dokładniej to wytłumaczę w niedzielę zaraz wyjeżdżam na kilka dni.
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
alys
200p
200p

Post »

Panie Pawle! Czekam na informacje i porady :lol:
ALYS
Lepiej późno niż wcale
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

alys pisze: Jednak nurtuje mnie pytanie dlaczego trudno jest w nim utrzymać równowagę biologiczną :!: :!:
Przecież folia czy beton to też rzecz sztuczna :roll:
Owszem, oczka izolowane folią czy betonem są sztuczne i nigdy nie zastąpią oczek, czy stawów na podłożu naturalnym, gdzie rośliny rosną swobodnie w miejscach które im najbardziej odpowiadają.
Ponieważ to rośliny przyczyniają się do oczyszczania wody z azotanów, które są wynikiem końcowym cyklu azotowego w wodzie. Mówiąc najprościej, polega to na tym, że w trakcie rozkładu białek pochodzących z części organicznych, które opadają na dno (obumarłe rośliny, odchody ryb, obumarłe organizmy wodne itp.) powstaje, w odpowiednich warunkach takich jak np. wysokie pH wody, pH powyżej 8, amoniak, szkodliwy dla ryb i roślin. Ten z kolei jest przekształcany przez tlenowe bakterie nitryfikacyjne na azotyny i przez inny szczep bakterii na azotany. Azotany zaś, częściowo są pobierane przez rośliny, (nawóz azotowy), a cześć azotanów jest zamieniana przez beztlenowe bakterie denitryfikacyjne do postaci wolnego azotu, który jest uwalniany do atmosfery.
Głównym miejscem życia tych bakterii, jest strefa korzeniowa roślin, oraz osady denne. A dodatkowo filtry biologiczne, wspomagające rośliny. Korzenie dostarczają do podłoża tlen dla bakterii nitryfikacyjnych, oraz pobierają ok 15 % azotanów rozpuszczonych w wodzie. Natomiast w podłożu, w miejscach gdzie nie dociera tlen, żyją bakterie denitryfikacyjne. Dlatego stworzenie jak największej strefy roślinnej w oczkach na podłożu sztucznym, jest bardzo ważne. Stwarza się w ten sposób, warunki bytowe dla tych bakterii. Poza tym w podłożu w okolicach korzeni roślin, żyje jeszcze cała armia drobnych organizmów wodnych takich jak np., pierścienice, czy larwy owadów wodnych, które wszystkie razem, łącznie z bakteriami, biorą aktywny udział w rozkładzie materii organicznej.
Brak konkurencji pokarmowej dla glonów, czyli roślin prostych, przez rośliny naczyniowe, skutkuje nadmiernym wzrostem azotanów w wodzie, co w efekcie, powoduje intensywne "zakwity glonów" (zielona woda)

W oczkach z formy, brak jest odpowiedniej ilości miejsca na stworzenie takiej strefy. Przyjmuje się, że w oczku powinno rosnąc docelowo ok. 5 - 6 roślin na 1m2 powierzchni oczka, czyli mówiąc bardziej obrazowo ok. 1/3 powierzchni oczka powinny porastać rośliny wodne. Oczywiście czym ich więcej tym lepiej dla kondycji oczka.

W oczkach na folii PVC, EPDM czy siatkobetonie, istnieje większa możliwość ukształtowania dowolnie takiej strefy. Ponieważ sami projektujemy kształt oczka, i nie mamy go narzuconego przez producenta formy, możemy dowolnie kształtować półki dla roślin na odpowiedniej głębokości i o odpowiedniej szerokości, dostosowując je do wymagań poszczególnych gatunków roślin.
Natomiast oczka z formy mają wąziutką, kilkunasto centymetrową rynienką o głębokości kilku centymetrów, w której w zasadzie nie ma możliwości nasadzenia roślin.

Pomijam już sprawy estetyczne, oraz praktyczne związane z utrzymaniem takiego oczka. Na zimę powinno się wypompować z niego wodę, co wiąże się z usunięciem z oczka ryb i większości roślin. Czego nie robi się w oczkach na folii i w efekcie w takich oczkach łatwiej jest uzyskać równowagę biologiczną. Każde usunięcie wody z oczka przed zimą i ponowne jej nalanie wiosną, powoduje corocznie, ponowne dojrzewanie floty bakteryjnej co trwa niekiedy od kilku, do kilkunastu miesięcy, a w tym czasie, mamy problemy z glonami ponieważ są one jak gdyby pionierami zasiadającymi oczko. Zanim ponownie posadzone rośliny rozpoczną wegetację, i namnoży się flora bakteryjna, glony nie mając konkurencji pokarmowej, korzystają z nadmiarów składników pokarmowych zawartych w wodzie. I tak co roku.

Pamiętać należy również o tym, że każda nasza ingerencja w biotop jakim jest niewątpliwie nasze oczko, powoduje zachwianie się warunków biologicznych, czyli w efekcie opóźniamy moment uzyskania równowagi biologicznej, (wreszcie odpowiednio uzyskana ilość roślin, ryb i organizmów wodnych do wielkości oczka) której wynikiem jest czysta woda w oczku.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
alys
200p
200p

Post »

Dzięki za przejrzysty wykład.
Mój M. obiecuje,że pokona te trudności :lol:
Mam nadzieję,że mu się uda.
Jedna ważna rzecz jeszcze mnie nurtuje.
Producent zapewnia,że wodę w oczku można zostawić na zimę.
Wg. Ciebie trzeba ją wypompować
Gdzie leży prawda :roll:

ALYS
Lepiej późno niż wcale
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Prawda najprawdopodobniej leży po środku. Niesolidny producent powie to co chcą usłyszeć klienci. Solidny powie, że pod wpływem lodu mimo skośnych brzegów skorupy, lód powoduje duże naprężenia skorupy, a że laminat poliestrowo szklany, nie jest elastyczny tak jak np folia PVC czy tym bardziej EPDM, w związku z tym naprężenia te mogą powodować mikropęknięcia żelkotu którym jest wykończony sam laminat, to wewnętrzna wierzchnia warstwa skorupy oczka, ta najbardziej narażona na uszkodzenia, a sam żelkot to żywica poliestrowa wymieszana z wypełniaczem jakim może być np. mączka krzemionkowa i pigment barwiący.
Pęknięcia takie mogą, spowodować nieszczelności samej skorupy, co może doprowadzić do wycieków wody.

W każdym razie, gdybym miał takie oczko to na zimę wodę bym wylewał.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
alys
200p
200p

Post »

No cóż,zaryzykuje :lol:
Dzięki za porady.
ALYS
Lepiej późno niż wcale
ODPOWIEDZ