Trzmielina oskrzydlona(Euonymus Allatus)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 sie 2009, o 13:21
- Kontakt:
Re: Trzmielina oskrzydlona
A, jeżeli liście jesienią się nie zabarwiają na czerwono, to o czy świadczy.Właśnie u mnie tak jest.mirzan pisze:Liście jesienią przebarwiają się na różowo, ktoś to określił jako wściekły róż.
Nasiona najlepiej wysiać jesienią, wschodzą wiosną.
Każdy nowy dzień jest kwiatem30
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Trzmielina europejska. Liście ma dość nietrwałe i szybko opadają po przebarwieniu. Ale naprawdę ładne:

a tu inna, Euonymus fortunei 'Vegatus' bardzo rzadka w handlu:

a tu inna, Euonymus fortunei 'Vegatus' bardzo rzadka w handlu:

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chyba mi ulżyło.
Mam w ogrodzie trzmielinę kupioną jako oskrzydlona, już we wrześniu się wybarwiła pięknie
ale musiałam ją przesadzić.
Po przesadzeniu po kilku dniach została łysa - wszystkie liście opadły.
Może to europejska ?
Zresztą, poczekam do wiosny i się okaże czy to przesadzanie jej nie zaszkodziło a za rok może już będę wiedziała
czy kupiłam europejską zamiast oskrzydlonej....
Wygląda mi jednak na europejską.
Mam w ogrodzie trzmielinę kupioną jako oskrzydlona, już we wrześniu się wybarwiła pięknie
ale musiałam ją przesadzić.
Po przesadzeniu po kilku dniach została łysa - wszystkie liście opadły.
Może to europejska ?
Zresztą, poczekam do wiosny i się okaże czy to przesadzanie jej nie zaszkodziło a za rok może już będę wiedziała
czy kupiłam europejską zamiast oskrzydlonej....
Wygląda mi jednak na europejską.
Re: Trzmielina oskrzydlona
Lidiamil- jaką masz glebę, bo na glinach drzewa i krzewy nie chcą się ładnie wybarwiaćlidiamil pisze:A, jeżeli liście jesienią się nie zabarwiają na czerwono, to o czy świadczy.Właśnie u mnie tak jest.mirzan pisze:Liście jesienią przebarwiają się na różowo, ktoś to określił jako wściekły róż.
Nasiona najlepiej wysiać jesienią, wschodzą wiosną.

U mnie na razie też jest ciemnozielona, kupowana zeszłej jesieni bez liści jako E.Alatus Compactum.Rośnie od strony południowej, ale na razie od góry trochą ją mogą przysłaniać gałęzie dużego świerka.Ja mam glebę piaszczysto - gliniastą, głębiej gliniastą i już coś mi się wydaje, że liście wcześniej opadną niż się przebarwią

Coma 95- trzmielina oskrzydlona ma wzdłuż gałązek takie korkowe narośla jak 'skrzydełka', a europejska tego nie ma.
- nocny_drwal
- Kontakt:
Moja oskrzydlona jeszcze się nie przebarwia, natomiast europejska juz nie ma liści
Ale to dla tego, że rośnie w doniczce.

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
No nie wiem
Na glinach to raczej ładniej się drzewa i krzewy wybarwiają jesienią. Nieco później ale kolory i trwałość liści o niebo lepsze niż na piaskach.
Na piaszczystych glebach drzewa często już na początku października tracą liście, a jak jest suche lato to juz we wrześniu są prawie łyse.
Tomek

Na piaszczystych glebach drzewa często już na początku października tracą liście, a jak jest suche lato to juz we wrześniu są prawie łyse.
Tomek
- nocny_drwal
- Kontakt:
Ja obserwuję jeszcze inną rzecz. Rośliny w doniczkach w szkółce przebarwiają się kilka tygodni wcześniej, niż te same, rosnące kilkanaście metrów dalej w ogrodzie. Tłumaczę to sobie, że stojąc na czarnej macie mocno nagrzewają się w dzień, natomiast nocą jest zimno i występuje duża amplituda temperatur.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
To prawda, że na piaskach drzewa szybciej tracą liście, ale ogólnie najładniej drzewa się wybarwiają na glebach przepuszczalnych, ale dość żyznych, trochę kwaśnych i nie za suchych.Nigdy nie jest tak, że wybarwienie jest każdego roku takie samo, znaczenie ma wcześniejsza ilość opadów i przebieg pogody na jesieni.Na glinie wilgoci jest więcej, dłużej wegetują i czasem już 'nie zdążą' się przebarwić, bo przymrozek powoduje opadanie. Nierzadko chorują na grzyba np.u mnie na glinie brzoza nigdy nie wybarwia się na żółto, tylko porażone liście opadają już w sierpniu suche.tomgroch pisze:No nie wiemNa glinach to raczej ładniej się drzewa i krzewy wybarwiają jesienią. Nieco później ale kolory i trwałość liści o niebo lepsze niż na piaskach.
Na piaszczystych glebach drzewa często już na początku października tracą liście, a jak jest suche lato to już we wrześniu są prawie łyse.
Tomek
To też, ale rośliny rosnące w pojemnikach nie wykorzystują odpowiednio długo wody i soli mineralnych i tu do tego niewątpliwie przyczynia się nagrzewająca, czarna mata.W przypadkach silnie przekorzenionych egzemplarzy duża ilość splątanych korzeni nie pozwala na odpowiednio długie jej utrzymanie co skutkuje wcześniejszym przebarwieniem i opadaniem.Duże znaczenie ma ilość wody i składników pokarmowych.Podobnie jak w pojemnikach jest na lżejszych, przepuszczalnych glebach, mniej wody i pokarmu, wiec szybciej roslina ich sie pozbywa, ale wcześniej czasem się ślicznie przebarwia.Jeśli natomiast deficyt wody jest zbyt duży, wtedy zwyczajnie liście opadają przedwcześnie.nocny_drwal pisze:Ja obserwuję jeszcze inną rzecz. Rośliny w doniczkach w szkółce przebarwiają się kilka tygodni wcześniej, niż te same, rosnące kilkanaście metrów dalej w ogrodzie. Tłumaczę to sobie, że stojąc na czarnej macie mocno nagrzewają się w dzień, natomiast nocą jest zimno i występuje duża amplituda temperatur.