Chwasty w trawniku - jaki zastosować skuteczny środek niszczący

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

odys62 pisze:Pokrzywa jest średnio wrażliwa na rundup, na pokrzywę chyba lepszy jest chwastox trio lub turbo ale i extra też nieźle sobie radzi tyle tylko że chwastox dość intensywnie śmierdzi za to można go stosować w trawie bo bieże tylko dwuliścienne i trawa zostaje
Jak kupiłam działkę, to na 60 arach rosła głównie pokrzywa i to w kosmicznych ilościach. Próbowałam kilku środków, ale tylko Rundup sobie z nią poradził. Już po 3 dniach zaczęły się pojawiać na niej brązowe plamy. Musiałam jednak(jak już nadmieniłam) zmniejszyć ilość wody przy rozcieńczaniu. Na razie jestem zadowolona z działania tego " specyfiku ". :D Mam nadzieję, że i tym razem wygram z nią walkę :D
Bardziej niż o pokrzywę boję się raczej o ostrożeń polny, którego tez ostatnio mi przybyło przy ogrodzeniu. Po zastosowaniu Rundupu na działce, pokrzywę wykończyło, a ta frania stała nietknięta. Dobrze, że nie jest go dużo, ale trochę zaczyna mnie wkurzać. Chyba muszę się zaopatrzyć w coś z dużą dawką gifosatu :?
Awatar użytkownika
karolina7787
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 mar 2007, o 19:30

Rundap

Post »

Jeśli nie masz nic cennego w ogrodzie kwiatki itd. to proponuje zastosowac Rundap. jeśli masz jakieś cenne gatunki roślin, to niestety musisz sie poświęcić i przesadzić na jakich okres w inne miejsce. Pozdrwiam
kate_b
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lip 2007, o 23:04

Jak to się nazywa?

Post »

Obrazek

jak z tym walczyc ?? Pomóżcie proszę
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja mam ogromny problem z perzem ,który( pomimo oprysku przed założeniem trawnika )zarasta trawę swoimi szerokimi rozetami :( .
Usuwam go ręcznie ale nie nadążam tak bujnie rośnie ,boję się ,że zagłuszy trawę.
Macie jakiś sposób na pozbycie się tego chwaściska :?:
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

goni@k pisze:Ja mam ogromny problem z perzem ,który( pomimo oprysku przed założeniem trawnika )zarasta trawę swoimi szerokimi rozetami :( .
Usuwam go ręcznie ale nie nadążam tak bujnie rośnie ,boję się ,że zagłuszy trawę.
Goniu, perz - szerokimi rozetami ??? Czy to na pewno chodzi o niego ? :wink:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Jeśli dają się łatwo wyrywać z miotłami korzonków, a nie mają długich i cienkich poejdynczych korzeni, to na pewno nie jest perz :)

O matko jedyna, o rdeście, który panoszy się u mnie wyczytałam, że:

"Nasiona znajdujące się w glebie zachowują zdolność kiełkowania średnio przez około 7, maksymalnie 17 lat"
i
"Podczas wykopalisk archeologicznych znaleziono nasiona, które skiełkowały po blisko 2.000 latach."

To znaczy, że mam do nadrobienia w jednym sezonie wegetacyjnym całe tysiąclecia, w czasie których rdest w mojej okolicy wysilał się na wydanie milionów, co tam, miliardów nasion!!! Chyba nie dam rady :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Amlos pisze:
goni@k pisze:Ja mam ogromny problem z perzem ,który( pomimo oprysku przed założeniem trawnika )zarasta trawę swoimi szerokimi rozetami :( .
Goniu, perz - szerokimi rozetami ??? Czy to na pewno chodzi o niego ? :wink:
Aniu,wklejam zdjęcia bo już sama nie wiem ,myślałam ,ze to młody perz ale sami zobaczcie .
Tak wyglada ten chwast jak rośnie (miejscami rosną takie skupiska )
Obrazek
A to jest wczorajszy zbiór (nie wiem co z tym robić )
Obrazek
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie "toto" miejscami zagłusza młoda trawę a po koszeniu sterczą takie twarde badyle .
Tyle pracy włożyłam w założenie trawnika ,że teraz nie mogę na to patrzeć :cry: :cry: :cry:
Póki co usuwam ręcznie ale trawnik dosyć duży i ten chwast szybko się rozrasta.
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przypuszczałam Goniu, że to nie perz :wink: . Miałam tego trawska multum na poprzednim ogrodzie :evil: .
Pamiętam, że baaardzo trudno się go wyrywa - jest mocno zakorzenione.
To gatunek dzikiej trawy, prawdopodobnie Włośnica zielona . Porównaj i może znajdziesz coś więcej na ten temat.

http://przyroda.osiedle.net.pl/Wlosnica_zielona.htm

Pozdrawiam ( i nie zazdroszczę :( )
Awatar użytkownika
Gabi_43
50p
50p
Od: 3 maja 2007, o 18:24

Chwasty na trawniku

Post »

Mój trawnik też to męczy, a jest takie paskudne , że nie mogę udawać , że to trawa !
W ub. roku niszczyłam randapem - ale w tym tak się namnożyło , że w niektórych miejscach
trawnik wygląda jak ten u Goni.
Omójboszekochany :oops:
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Porównałam zdjęcia i to moje zielsko wygląda identycznie jak ta włośnica zielona.
Poradźcie jak to zwalczyć bo okropnie szpeci trawnik :( :( :(
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To nie jest włośnica.
Jak na złość nazwa mi uciekła, ale w tym roku rzeczywiście jest tego bardzo dużo. Pamiętam, że jakoś 4 lata temu nie byłam na działce prze dwa miesiące i potem nie szło wbić w miejsce,gdzie wyjątkowo zarosło, łopaty.
Pozdrawiam Krystyna
LiDo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 lut 2007, o 21:09

Post »

Ten chwast to CHWASTNICA JEDNOSTRONNA.
Ma charakterystyczne zaczerwienione źdźbła przy korzeniu.
tu jest fotka:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=567
dodam jeszcze że Chwastnica jest jednoroczną rośliną i na trawniku regularnie koszonym występuje tylko w pierwszym roku. Później gdy trawa się dobrze rozkrzewi nie będzie miała Chwastnica dobrych warunków do kiełkowania. Na zadbanych trawnikach występuje bardzo rzadko w późniejszych latach.
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

LiDo pisze:Ten chwast to CHWASTNICA JEDNOSTRONNA.
Ma charakterystyczne zaczerwienione źdźbła przy korzeniu.
Na zadbanych trawnikach występuje bardzo rzadko w późniejszych latach.
Dzięki za odnośnik, przy okazji znalazłam też innego chwasta.
Co do naszej chwastnicy.Teraz jest dla niej najlepszy okres rozrastania, i jeżeli dopuści się do wytworzenia brązowych wąsów, to jak w banku będzie w przyszłym roku.Niestety, jak dotąd, nie pomogły opryski -stosuję często przed działką i zawsze ten chwast wszystko przetrzymuje.Nie pomaga koszenie - to jest najgorsze.Trzeba po prostu z korzeniami ręcznie wyrywać.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Dlaczego ona się nazywa jednostronna, skoro rośnie gniazdkowo rozkładając się na wszystkie strony???

A już na poważnie, u nas pomaga TYLKO wyrywanie w młodym wieku. Tak samo, jak rdest (ptaszki, nie ptaszki, nie lubię i już!) i wyka, wyrwać, zanim się rozsieje!!!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”