Jakaranda

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aves
50p
50p
Od: 31 paź 2007, o 20:57

Post »

Moja ciocia wyrzuciła dwa lata temu bardzo dużą jakarandę, która kwitła rok w rok bardzo długo, sam widziałem, posadzona była w mieszaninie: najwiecej piasku, trochę ziemi uniwersalnej i sporo kompostu. Żałuje, że jej jakos wcześniej nie wypytałem o jej przyszłość, ale juzza późno....a i jeszcze była na południowym oknie, potem stała na ziemi i potem sie juz nie miesciła i ... no właśnie..., ale jaki widok, cudo, zapachu nie miała specjalnego, ani mocnego i kwiaty były nieco bledsze niz na zdjeciach, jej sąsiadka może ma jeszcze jakarandę, ale dawno jej w oknie nie widziałem...też była piekna, ale stała przy wschodnim
i południowym oknie...kwiatki miała bardziej fioletowe niz ciocia, raz tylko cioci zaatakowały rosline przedziorki, ale ją wyleczyła...dodam, ze zakwitła jej w wieku ok. 5 może 6 lat od przyniesienia od sąsiadki siewki, która przywiozła nasiona z Los Angeles.
"Warto żyć, warto śnić, warto kochać..."
...kwiaty
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No proszę :) To napawa optymizmem :) Tylko czemu wyrzuciła takie cudo...:(
Moja jakaranda niestety zgubiła wszystkie liście i mimo, i coś mi zaczęła marnieć nawet łodyga (od góry)... Chyba jej za zimno.... Przycięłam, zasypałam węglem drzewnym i czekam... Może na wiosnę ruszy...
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Taka piękna roślina a tak mało o niej na naszym forum. W końcu stycznia wysiałem 4 nasionka. Ziemia uniwersalna z kwaśnym torfem (pół na pół) do tego trochę piasku i sproszkowanej gliny. Pierwsze nasionko wybiło po 2 tygodniach, drugie tydzień po pierwszym i trzecie tydzień po drugim - ale zmarniało. Dzisiaj pierwsza roślinka ma ok. 8 cm, druga ok. 4.
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

A ja nasionka jakarandy wysiałam ok miesiąca temu i NIC!
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak tam Wasze jakarandy ? Może jakieś zdjęcia ? Ja na razie nie pokazuję, chociaż moje siewki powoli rosną - próbowałem wystawić na słoneczko - niestety przypaliło parę listeczków i teraz już jestem ostrożniejszy, trzymam w cieniu. Czym nawozicie, jak często ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałbym odświeżyć temat. Jak tam Wasze rośliny ? Czy ktoś ma może "dorosłą", powiedzmy metrową ? (miałbym kilka pytań). Moje tegoroczne (z lutego) mają po ok. 20 cm. Jednej uszczyknąłem czubek - na próbę - niestety jakby stanęła, zresztą druga też przyhamowała.
Są w małych doniczkach i chyba trzeba będzie przesadzić albo po prostu potrzebują nawozu, chociaż na początku lipca podlałem nawozem do bonsai (bardzo mocno rozcieńczonym).
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Po mojej zostało niestety tylko wspomnienie... :cry:
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nikt więcej nie ma jakarandy ?. Moje mimo ostatnie go spadku temperatury stoją dalej na balkonie i mają się całkiem dobrze.
Pozdrawiam - Janusz K.
niedobry
200p
200p
Od: 26 kwie 2008, o 14:35

Post »

Mam z 25 siewek tegorocznych najmniejsza ma ok 7 cm największe ok30- 35 cm. Na przyszły rok na dwór pójdą na lato, mam nadzieję ze na pomorzu zawitną kiedys
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje w tej chwili już 1,5 roczne stoją cały czas - od 1 kwietnia - na balkonie. Po zimie zostały skrócone: jedna do 15 cm i druga do 20. Jedna stoi na pełnym słońcu druga w cieniu. Problemów jak na razie żadnych. Co do kwitnięcia... hm... może jak przeżyją kolejne zimy (krótki dzień i brak światła) to za 10 - 15 lat...
W maju: Obrazek Dwa dni temu: Obrazek Obrazek
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znowu post pod postem, ale niech tam...
Jakaranda to naprawdę bardzo "plastyczne" drzewo (bo to przecież drzewo). Ta powyżej po miesiącu wygląda tak (zdecydowanie zgrubiał jej pień - już jest jak palec): Obrazek
Ponieważ (także) ma być małym drzewkiem bez problemu można ją przyciąć - do zimy spokojnie się jeszcze rozkrzewi: Obrazek

Drugie drzewko także nie zadawalało mnie swoim wyglądem i tydzień temu zostało konkretnie "przystrzyżone": Obrazek Obrazek Obrazek
Po tygodniu wygląda tak, mam nadzieję, że także pień zgrubieje: Obrazek

Chyba nie zanudziłem. Szkoda, że (podobnie jak w wątku o akacji) Forumowicze tak mało piszą o tych roślinach - chociaż wiem że je mają.
Pozdrawiam - Janusz K.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cóż ja tej rośliny nie hoduję Januszu ale na materiał na bonzai wygląda świetnie, przy ładnie zgrubiałym pniu taki wachlarz pierzastych liści z pewnością będzie wyglądał super. :wink:
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p
Od: 23 maja 2009, o 22:50

Post »

Ja mam jakarande. Wysiałam je w maju. Nie postąpiłam zgodnie z zaleceniami sprzedawcy. Miałam coś zrobić z nasionkami w temp. chyba 3 stopni przez miesiąc. Kopletnie nie wiedziałam o co chodzi, a poza tym 3 stopnie to tylko w lodówce bym miała i z domu by mnie wyrzucili jakbym doniczki do lodówki powstawiała :lol: Wrzuciłam je w ziemię i po 8-9 dniach wykiełkowały. Z 5 nasion mam 4 roślinki. :) Wzeszły 29-30 maja.

A to fotki dwóch z 21 lipca:
Obrazek Obrazek

Największa ma teraz 8 cm wzrostu i rozpiętość liści 24 cm.
Stoją na oknie pd-zach (z lekkim naciskiem na zach), okno gorące i w słoneczne dni mam w pokoju lekki piekarnik. Ale chyba im się podoba, bo ładnie rosną. Jak prażyło słońce odsunęłam je z okna na stolik (jakieś 2 metry od okna), ale zaczęły mi się wyginać do okna, więc wróciły na parapet. :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p
Od: 23 maja 2009, o 22:50

Post »

Karpku mam pytanie. Czy jakarandy cały czas tak szybko rosną, czy tylko na początku swojego życia, a później zwalniają? Miesiąc temu, jak pisałam, największa miała 8 cm, teraz ma około 20 cm wzrostu i około 42 cm rozpiętości liści. Pozostałe zresztą jakieś 3-4 cm mniej. Trochę mnie to zaczyna przerażać, bo w takim tempie to mi okna niedługo zabraknie :lol:
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

He, he - rzeczywiście tempo rośnięcia jakarandy mają wyśmienite. Chciałoby by się aby inne nasze rośliny takie miały, nie. Tak na poważnie to świadczy o tym, że rośliny mają się u nas po prostu dobrze. Myślę, że jakarandy trochę zwalniają kiedy są już przynajmniej małymi drzewkami, no i pora roku ma największe znaczenie - teraz pod jesień zaczną już na pewno "zwalniać".
Moje także nieco podrosły: niecały miesiąc temu był prawie goły pieniek (a zdjęcie zrobione parę dni temu): Obrazek
Jakaranda jest dobrym materiałem na trening w nadawaniu roślinie formy drzewiastej.
Teraz - koniec sierpnia - jest ostatnią porą na przycięcie czy skorygowanie wyglądu roślin.
Pozdrawiam - Janusz K.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”