Ile miejsca dla roslin i roslinek?
Ile miejsca dla roslin i roslinek?
Do zagospodarowania mam powierzchnię około 800 m2. Na razie rośnie tam trawka. Chciałabym na obrzeżach posadzić różne roślinki... i iglaste i liściaste, i duże i małe, o różnych kolorach... Do obsadzenia mam w linii prostej 20 mb i 50 mb. Jakiej szerokości powinnam zrobić obrzeże żeby roślinkom nie było ciasno? Chciałam roślinki posadzić piętrowo, tak żeby każdą było (w miarę możliwości) widać.
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
katalog roślin polecanych przez związek szkółkarzy polskich
dostępny w lepszych księgarniach i centrach ogrodniczych
cena ok 50 zł
dostępny w lepszych księgarniach i centrach ogrodniczych
cena ok 50 zł
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
Diana a jakbyś pomyślała dla mniedianek pisze:podaj stanowisko słoneczne, rodzaj gleby i pH gleby - będziemy myśleć

Mam do posadzenia 2 trzmieliny Emerald Gold i dwie Emerald Gaiety.
Miejsce jest nasłonecznione kilka godzin potem cień.
Miejsca mam dość i chcę żeby tam rosły swobodnie przez jak najdłuższy czas ( a ile one czasu żyją?)
Za nimi i obok planuje niskie płożące iglaki.
Przed nimi trawnik.
Lepiej późno niż wcale
- dianek
żyją długo - wypuszczają nowe pędy które się korzenią więc roślinka w nieskończoność szczerze mówiąc
ostatnio byłam u klienta który tą trzmielinę przywiózł z francji jakieś... 30-35 lat temu Oo nie wiem czy to dokładnie te odmiany - były podobne, trochę słabiej wybarwione
no i roślinki silne zdrowe rosły sobie spokojnie
co do sadzenia trzmielin - płożą się i wspinają na napotkane przeszkody
jeśli chcesz by były gęste - posadź w odległości ok 60 cm (ja jak chce uzyskać z nich jednolity dywan to sadzę 3szt/m2)
jeśli chcesz za trzmielinami iglaki - to nie te najniższe jałowce bo trzmieliny je zasłonią (trzmielinka osiąga ok 50cm wys.)
już lepiej weź te wyższe, które osiągają 60-80cm (np. juniperus x media - odmian masz od groma)
no i zadbaj o odgrodzenie trawnika od trzmielin - bo to pełzające zielsko wylezie ci na trawe ;)
stanowisko jest dla nich ok - trzmielinki lubią półcień - czyli troche słońca troche cienia
no i w razie gdyby się zabardzo rozrastały - tnij śmiało - one nawet to lubią
jak masz jakieś pytanka to pytaj ;) ogólnie twój pomysł ok
zastanowiłabym się jedynie czy nie wrzucić do kompozycji czegoś czerwono-bordowego - np. berberysa w jakiejś różowej lub purpurowej formie (zerknij do mnie, posadziłam Rose Glow - ciekawa odmiana) jako akcent kolorystyczny przy żółci i zieleni - dobrze takie akcenty robią całej kompozycji
ostatnio byłam u klienta który tą trzmielinę przywiózł z francji jakieś... 30-35 lat temu Oo nie wiem czy to dokładnie te odmiany - były podobne, trochę słabiej wybarwione
no i roślinki silne zdrowe rosły sobie spokojnie
co do sadzenia trzmielin - płożą się i wspinają na napotkane przeszkody
jeśli chcesz by były gęste - posadź w odległości ok 60 cm (ja jak chce uzyskać z nich jednolity dywan to sadzę 3szt/m2)
jeśli chcesz za trzmielinami iglaki - to nie te najniższe jałowce bo trzmieliny je zasłonią (trzmielinka osiąga ok 50cm wys.)
już lepiej weź te wyższe, które osiągają 60-80cm (np. juniperus x media - odmian masz od groma)
no i zadbaj o odgrodzenie trawnika od trzmielin - bo to pełzające zielsko wylezie ci na trawe ;)
stanowisko jest dla nich ok - trzmielinki lubią półcień - czyli troche słońca troche cienia
no i w razie gdyby się zabardzo rozrastały - tnij śmiało - one nawet to lubią

jak masz jakieś pytanka to pytaj ;) ogólnie twój pomysł ok
zastanowiłabym się jedynie czy nie wrzucić do kompozycji czegoś czerwono-bordowego - np. berberysa w jakiejś różowej lub purpurowej formie (zerknij do mnie, posadziłam Rose Glow - ciekawa odmiana) jako akcent kolorystyczny przy żółci i zieleni - dobrze takie akcenty robią całej kompozycji
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- dianek
Łysy Katalog Szkółkarski ma tylko jedną wadę
sporo roślin które w nim są osiąga zupełnie inne rozmiary w danym czasie
aczkolwiek podobno mają się poprawić w następnym wydaniu (ale kiedy to nie wiadomo) bo sporo ludzi pisało do nich w tej sprawie
sporo roślin które w nim są osiąga zupełnie inne rozmiary w danym czasie
aczkolwiek podobno mają się poprawić w następnym wydaniu (ale kiedy to nie wiadomo) bo sporo ludzi pisało do nich w tej sprawie
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
20 mb to miejsce słoneczne, nawet bardzo
50 mb to miejsce słoneczne i bardzo słoneczne, lub półcieniste w zależności od pory dnia, ale przeważnie słońce, poza około 5mb zacienionymi pod starym kasztanem
ziemia lekka, przepuszczalna, raczej zasadowa
na 20 mb rosną, już od ok 3-4 lat, wokół dwóch szamb iglaki - 4 płożące, lub półpłożące (nie wiem jak fachowo nazwać, bo nie idą w górę ale i nie po ziemi) i jeden jałowiec posadzony z lasu i się przyjął
Iglakom jest tam dobrze ponieważ ładnie rosną. Posadzona jest jeszcze sosna himalajska nieopodal i dość daleko od brzegu działki jodła koreańska (ciągle nie ma szyszek
)
Jeden z iglaków to na pewno bleu carpet (nie wiem czy tak się pisze), drugi podobny do niego tylko część igieł wybarwia się na "biało albo kremowo" ładny; pozostałe dwa są nieco wyższe i nie mam bladego pojęcia jak się nazywają. Rosną już sobie 4 lata i się trochę rozrosły
Podlewam je nawozami do iglaków więc chyba mają kwaśno.
I mam kłopot z sosną himalajską - zauważyłam że ma chorą korę, leczy się sama żywicą. Kora jakby zanika, nie umiem tego inaczej określić, i robi się blizna. Co to może być i jak jej pomóc?
50 mb to miejsce słoneczne i bardzo słoneczne, lub półcieniste w zależności od pory dnia, ale przeważnie słońce, poza około 5mb zacienionymi pod starym kasztanem
ziemia lekka, przepuszczalna, raczej zasadowa
na 20 mb rosną, już od ok 3-4 lat, wokół dwóch szamb iglaki - 4 płożące, lub półpłożące (nie wiem jak fachowo nazwać, bo nie idą w górę ale i nie po ziemi) i jeden jałowiec posadzony z lasu i się przyjął

Jeden z iglaków to na pewno bleu carpet (nie wiem czy tak się pisze), drugi podobny do niego tylko część igieł wybarwia się na "biało albo kremowo" ładny; pozostałe dwa są nieco wyższe i nie mam bladego pojęcia jak się nazywają. Rosną już sobie 4 lata i się trochę rozrosły

I mam kłopot z sosną himalajską - zauważyłam że ma chorą korę, leczy się sama żywicą. Kora jakby zanika, nie umiem tego inaczej określić, i robi się blizna. Co to może być i jak jej pomóc?
Kochana Diano!
Jaka szkoda,że nie jesteś moją córką
Oddałabym Ci moje 3700m2 i z przyjemnością patrzyła jak działasz.
Na balkonie czynisz cuda
Moja córka lubi tylko leżeć na hamaku
A ja mam sił coraz mniej.
Cieszę się,że podoba Ci się mój pomysł.
Wyobraż sobie,że ja też myślałam o berberysie
Teraz to już na pewno go posadzę.
Co do jałowców media to faktycznie masz racje.
Zastosuje sie do tej wskazówki.
Ślicznie Ci dziękuje za porady.
Pozdrawiam cieplutko
ALYS
Jaka szkoda,że nie jesteś moją córką

Oddałabym Ci moje 3700m2 i z przyjemnością patrzyła jak działasz.
Na balkonie czynisz cuda

Moja córka lubi tylko leżeć na hamaku

A ja mam sił coraz mniej.
Cieszę się,że podoba Ci się mój pomysł.
Wyobraż sobie,że ja też myślałam o berberysie

Teraz to już na pewno go posadzę.
Co do jałowców media to faktycznie masz racje.
Zastosuje sie do tej wskazówki.
Ślicznie Ci dziękuje za porady.
Pozdrawiam cieplutko
ALYS
Lepiej późno niż wcale
- dianek
Milik zarzucę jakimś pomysłem wieczorem, teraz mykam do ogrodu teściów kończyć zabawy z rabatami
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
To można wychwycić, jak ma się spore doświadczenie i częsty kontakt ze starszymi nasadzeniamidianek pisze:Katalog Szkółkarski ma tylko jedną wadę
sporo roślin które w nim są osiąga zupełnie inne rozmiary w danym czasie (...)

A poza tym wiele zależy nie tylko od samej rośliny, ale także od pielęgnacji, siedliska, światła...
Dla mnie amatora "Katalog" i tak jest najlepszą "ściągawką" co do doboru roślin...a z czasem pewnie będę od nich mądrzejszy