Moje "zaczarowane" kwiaty - kolekcja Haliny - 1cz.
- renata75
- 1000p
- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Halinko, dzisiaj poprzeglądałam sobie jeszcze raz Twoje nowości i powiem Ci szczerze, że mnie przytkało, bo nie spodziewałam się tego tak dużo, a jednak nazbierało Ci się trochę, będzie co oglądać jak się kiedyś spotkamy. Czy one wszystkie pomieściły Ci się na parapecie w kuchni( chodzi o botaniki) bo tak ogólnie to chyba przekroczyłaś już stówkę ;:106 ;:106
Pozdrawiam :P
Pozdrawiam :P
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A widzisz, Halinko warto poczekać, a ja za chwilkę pochwalę się znowu kwitnieniem mojego storczyka, którego nie udało mi się zmarnować!!!!!!, ma już ponad 3 latka -jak jest u mnie i ma teraz 6 pączków, a jeszcze dodam że nigdy nie odpoczywał, kwiatki przekwitają a on już wypuszcza nowy pędzik, podejrzewam, że już jutro będą fotki, tak już nabrzmiały nowe pączusie
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj, Halinko, co do Ciebie zajrzę to masz jakąś nowość! Już nie nadążam, wracam do pierwszej strony 
Pięknie u Ciebie!

Pięknie u Ciebie!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
-
- 1000p
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- agata0806
- 1000p
- Od: 11 lut 2009, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kurczę gdzie nie zajrzę to każda z Was ma jakieś nowości,nowe kwitnienia a u mnie to jakoś kiepsko to idzie
Halinko żółtasek przecudny,szkoda ze nie możesz do czegoś porównać zapachu bo jestem ciekawa jaki jest
Ja dzisiaj byłam w Obi,storczyków było pełno i bardzo dużo Cambrii ale ja tylko po keramzyt byłam

Halinko żółtasek przecudny,szkoda ze nie możesz do czegoś porównać zapachu bo jestem ciekawa jaki jest

Ja dzisiaj byłam w Obi,storczyków było pełno i bardzo dużo Cambrii ale ja tylko po keramzyt byłam

- Jolusia
- 1000p
- Od: 25 gru 2008, o 19:34
Przede wszystkim gratuluje ci tego piekneg storczyk i zobaczysz jaki on cudowny i latwy w uprawie i zycze szykiego i obfitego kwitnienia.
Rosline uprawiam na parapecie i tak to wyglada:
1. Roslina pochodzi z Guatemali i Meksyku. Jest uprawiana w warunkach chlodnych ale röwniez i cieplych przy czym wazna jest röznica temperatur miedzy dniem a noca.
2. Zima stoi na poludniowym oknie gdzie ma jasno w oslonce z keramzytem zalanym woda w celu utrzymania wilgotnosci. Im wieksza röznicy spadku tempearatur tym lepiej. Roslina potrzebuje wilgotnosc do 80 % i w tym celu spryskuje ja co jakis czas.
3. Wiosna przestawilam ja do chlodnego pokoju z porannym i popoludniowym sloncem. Podczas wyksztalcania sie pseudobulwy podlewam normalnie po krötkim przeschnieciu substratu ( mieszanka grubej i drobnej kory ). Po calkowitym wyksztalceniu sie pseudobulwy przestalam podlewac az do pojawienia sie pedu kwitowego, po czym znöw zaczelam podlewac.
4. Zasilam ja co 14 dni zwykla odzwyka do storczyköw o proporcjach podanych przez producenta.
5.Bardzo lubi wakacje w ogrodzie czy na balkonie co sprzyja wzrostowi rosliny i pojawianiu sie pedöw kwiatowych i poranne spryskiwanie.
6. Przy dobrej uprawie z kazdej nowej pseudobulwy pojawiaja sie pedy kwiatowe .
Encyclia vitellina jest bardzo wdzieczna i wcale nie trudna roslina w uprawie. Bym bardzo prosila o fotke rosliny.
Rosline uprawiam na parapecie i tak to wyglada:
1. Roslina pochodzi z Guatemali i Meksyku. Jest uprawiana w warunkach chlodnych ale röwniez i cieplych przy czym wazna jest röznica temperatur miedzy dniem a noca.
2. Zima stoi na poludniowym oknie gdzie ma jasno w oslonce z keramzytem zalanym woda w celu utrzymania wilgotnosci. Im wieksza röznicy spadku tempearatur tym lepiej. Roslina potrzebuje wilgotnosc do 80 % i w tym celu spryskuje ja co jakis czas.
3. Wiosna przestawilam ja do chlodnego pokoju z porannym i popoludniowym sloncem. Podczas wyksztalcania sie pseudobulwy podlewam normalnie po krötkim przeschnieciu substratu ( mieszanka grubej i drobnej kory ). Po calkowitym wyksztalceniu sie pseudobulwy przestalam podlewac az do pojawienia sie pedu kwitowego, po czym znöw zaczelam podlewac.
4. Zasilam ja co 14 dni zwykla odzwyka do storczyköw o proporcjach podanych przez producenta.
5.Bardzo lubi wakacje w ogrodzie czy na balkonie co sprzyja wzrostowi rosliny i pojawianiu sie pedöw kwiatowych i poranne spryskiwanie.
6. Przy dobrej uprawie z kazdej nowej pseudobulwy pojawiaja sie pedy kwiatowe .
Encyclia vitellina jest bardzo wdzieczna i wcale nie trudna roslina w uprawie. Bym bardzo prosila o fotke rosliny.

- orange30
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
Jolusia dziękuję serdecznie za taki szczegółowy opis
Moja roślinka to jeszcze maleństwo w porównaniu z Twoją:) Jest posadzona w 7 cm doniczce, więc przyjdzie mi poczekać na kwitnienie jeszcze
A oto moja nowe roślinki 

Mini Mark prawie w pełnym rozkwicie:) A drugi coś kaprysi

Po blisko 2 latach czekania rozwinął swoje pąki mój "wielokropek" i inny z różem

Phal. Bellina wypuszcza pędzik, Phal. cornu-cervi też i Phal. equestris 2 pędziki
Poza tym ciszaaaaaaaaaa....... na moich parapetach

Mini Mark prawie w pełnym rozkwicie:) A drugi coś kaprysi

Po blisko 2 latach czekania rozwinął swoje pąki mój "wielokropek" i inny z różem

Phal. Bellina wypuszcza pędzik, Phal. cornu-cervi też i Phal. equestris 2 pędziki