Hortensja( Hydrangea )- rozmnażanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Całe szczęście ,że hortensja " odbija " od korzenia. U mnie nie ma dużych uszkodzeń mrozowych, przemarzło trochę młodziutkich listków, ale pąki kwiatowe, o dziwo, ocalały.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Moje 3 hortensje wyglądają po zimie właśnie tak , jak te na Waszych zdjęciach .Czy jest szansa,że w tym roku będą cieszyć nasze oczy kwitnące hortensje ? :roll:
pozdrowienia
Inka
Awatar użytkownika
ANNA i LECH
50p
50p
Od: 28 sie 2006, o 08:57

Post »

Obrazek
Tak teraz wygląda nasza Hortensja pomału wraca do swojego wyglądu
ANNA i LECH
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

Moja hortensja jest niestety na etapie pigmeja...
coś robię nie tak...
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Możesz jeszcze ją podgonić dając co 2 tygodnie do końca sierpnia włącznie ,może garść ,może dwie garście azofoski i podsypując kwaśnym torfem.Uzyskasz duży przyrost ,który kwiatami zaowocuje dopiero w następnym roku . :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

To nie jest dobry pomysł ;:185 Szybki przyrost w środku lata może nie zdrewnieć dostatecznie przed zimą i będzie bardziej narażony na przemarznięcie! A wtedy znowu " nici " z kwiatów.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Dlatego,aby pędy zdążyły zdrewnieć może być nawożona tylko do końca sierpnia - a czy Ty już nie nawozisz swoich hortensji Ewelino?
Ja nawożę, cały czas ,może mniej dając nawozu niż proponuję nemo? :roll:
Do pierwwzych mrozów zdążą spokojnie moim zdaniem a ponadto może je wyjątkowo opatulić agrowłókniną .
Jak inaczej ma się doczekać przyrostu?
Nie widzę innej mozliwości jak nawożenie.
Ja zastosowałabym , wyjątkowo teraz nawożenie dolistne,które zadziała zdecydowanie szybciej.
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Ewelina ma rację, w naszym klimacie trudno przewidzieć kiedy nastąpi załamanie pogody.
W tym roku i tak się wysilil na regenerację. Niech sobie spokojnie dorasta ale nie na siłę do jesieni.
A od wiosny zasilamy na nowo.
Pąki kwiatowe mogą zawiązać nawet na małych przyrostach.
Moje hortensje marniawe w zeszłym roku po zimowych przejściach w tym roku mają kwiatyna małych zeszłorocznych przyrostach.
Ogrodnictwo to sztuka cierpliwości nic na siłę.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

KaRo , Intensywny przyrost Hortesji trwa w zasadzie do momentu rozwinięcia się kwiatów. Dlatego zasilam Hortensje od wczesnej wiosny do momentu , gdy zakwitną . Teraz kwiaty są już rozwinięte i wybarwione , toteż odstawiłam nawóz. Nie powinny już rosnąć pędy. Teraz mają zdrewnieć . Może to jest tajemnica tego, że mimo nieokrywania na zimę , nie przemarzają mi zimą ?
Awatar użytkownika
Milosz-s
200p
200p
Od: 29 maja 2007, o 16:27

Post »

Witajcie
A może aby pomóc w lepszym zdrewnieniu pędów zasilić rośliny dodatkowo dawką potasu np. siarczan potasu bez azotu ?
Ciekaw jestem Waszej opinii jako bardziej doświadczonych ode mnie :wink:
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ
R.O.D. Jelonek k. Poznania
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Podwiązujecie hortensje? Mojej łodygi załamują się trochę pod naporem kwiatów.
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Na szczęście z jednej strony mam płot jednak z drugiej w tym roku po deszczach co poniektóre łodygi często mi się walały po ziemi bo ilość kwiatów jest niesamowita więc lekko podparłem patykami i innymi takimi tak by zbytnio widać nie było. Po jednej z ulew u mojej czerwonej Masji położyło równo z ziemią całą potężną łodygę a łodygi mam dość wysokie, średnio gdzieś 1,1m, a maksymalnie prawie 1,4 m, wyglądała na złamaną a raczej wyrwaną u nasady ale po podniesieniu trzyma się i nie omdlała... uff :)
Grzegorz B

Post »

Chciałem się dowiedzieć czy moje żółknące hortensje są chore czy to jakaś inna przyczyna.
Posadziłem je z zdrewniałych pędów wczesną jesienią ubiegłego roku. Na początku było wszystko dobrze, ale od dłuższego czasu obserwuję, żółknięcie liści. Jak na razie nie opadają one. Zasiliłem dwukrotnie nawozem specjalnym do hortensji. Znajdują się w wilgotnym, półcienistym stanowisku. Podłoże nie jest na pewno kwaśne, ale staram się je zakwasić i podsypanym igliwiem jak i poprzednio wspomnianym specjalnym nawozem.
Proszę o radę.

Obrazek
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Grzegorz B pisze: Podłoże nie jest na pewno kwaśne, ale staram się je zakwasić i podsypanym igliwiem jak i poprzednio wspomnianym specjalnym nawozem.
Tego typu żółknięcie wydaje się być objawem chlorozy, czyli zbyt zasadowej ziemi, krzak jest mały więc może by warto było go wysadzić, wykopać większy dołek i wymienić ziemię. Z całą pewnością w przyszłości pięknie się odpłaci za ten jednorazowy wysiłek. Ja niestety tego nie zrobiłem a teraz mam już za duże i mi szkoda. :(

http://www.usna.usda.gov/Gardens/faqs/h ... gea-yellow

Oczywiście jak się nie chce wykopywać to można pewnie czymś zasilać podobno chelatem żelaza jak podano w linku powyżej, w każdym razie należy zwiększyć ilość żelaza w glebie.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Chloroza to nie jest objaw zbyt zasadowej ziemi ! Chloroza to choroba związana z zahamowaniem syntezy chlorofilu.Jej przyczyną mogą być niedobory niektórych pierwiastków chemicznych - głównie żelaza.Owszem , niekiedy wpływ na te niedobory może mieć niewłaściwa dla rośliny kwasowość. Wygląda na to,że Hortensja Grzesia ma chlorozę . Ale jest też dobrze ukorzeniona i ma zawiązane pączki kwiatowe - dlatego wstrzymałabym się z wykopywaniem jej ! Należy natomiast :
1. Jak najszybciej podać dolistnie Chelat żelaza (wg. proporcji podanych na opakowaniu) 2-3 krotnie w odstępach
tygodniowych
2. Podsypać niewielką ilość nawozu wieloskładnikowego(roślina bardzo wysiliła sie na tworzenie pąków)-można
użyć płynnego, roślina szybciej go przyswoi
3. Sprawdzić odczyn gleby (optymalny byłby 4,5- 6,5pH. jednak z moich obserwacji wynika,że Hortensje nie są aż
tak wymagające jak Rododendrony, tolerują okresowo spore odstępstwa od normy) . Jeśli kwasowość byłaby bardzo niska= pow. 6,5 -też lekko zakwasić ( Kwasem ortofosforowym lub Siarczanem amonu).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”