Katalpa / Surmia - pielęgnacja,rozmnażanie,problemy
Katalpa / Surmia - pielęgnacja,rozmnażanie,problemy
Mam w ogrodzie piękną, egzotyczną Surmię/ Catalpę bignonioides var. Aurea rosnącą z powodzeniem już 16 lat . Z obserwacji jej liści można prognozować lato. W tym roku 2009 jej liście są złotawo jasno zielone. U ubiegłym roku szybko zmieniły się w zielone. Wynika z tego ,że lato obecne będzie bez upałów i mokre. A zmiana na zielone to obrona przed susza i upałami. To jest moja opinia, ale znając życie znajdą się tacy, którzy to podważą. Proszę o komentarze, bo sam jestem ciekaw ,czy to ktoś potwierdzi

- agrazka
- Przyjaciel Forum 
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Pyzdra masz rację w tym roku liście są dużo jaśniejsze niż w tamtym (były bardziej zielone) nie takie jaskrawe  

nawet tak myślę patrząc na nią czemu ona mnie tak razi w oczy
Z tym prognozowaniem to nie mogę potwierdzić, za krótko ją mam
ładna ta twoja taka rozgałęziona od dołu
 taka rozgałęziona od dołu 

nawet tak myślę patrząc na nią czemu ona mnie tak razi w oczy

Z tym prognozowaniem to nie mogę potwierdzić, za krótko ją mam

ładna ta twoja
serdecznie - Grażyna    - Mój ogród...

- marcyjanna
- 200p 
- Od: 23 cze 2009, o 17:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Catalpa, którą widać na zdjęciu ma 16 lat. Wysokość ok. 5-6 m i taka samą lub nieco większą szerokość. Rośnie w kiepskiej ziemi (6 klasa) między płotem ,a budynkiem w pasie działki o szerokości 7 m.  Muszę dodać ,że jesienią koryguję nieco wybujałe gałęzie i nadaję koronie kopulasty kształt. Z wiekiem będą z tym  trudności , bo faktycznie właściwe wymiary Catalpy b.var. Aurea dorasta to ok. 10 m. 
Jednak na działce poniżej 500 m może wyglądać dziwnie , ale to już sprawa każdego działkowca
To bardzo piękne drzewo i aktualnie tworzą się kwiatostany w ogromnej ilości i gdy zakwitnie to jest największy urok tego drzewa.

Jednak na działce poniżej 500 m może wyglądać dziwnie , ale to już sprawa każdego działkowca
To bardzo piękne drzewo i aktualnie tworzą się kwiatostany w ogromnej ilości i gdy zakwitnie to jest największy urok tego drzewa.
- 
				leszczyna
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Witaj Pyzdra
Też mam katalpę, ale posadziłam sobie przed oknami.
Mieszkam w bloku na parterze, a że działkę mam 5 arową bałam się, że na tej działce po kilku latach będzie widoczna tylko Katalpa, dlatego jest przed blokiem w miejscu nasłonecznionym, na lichej ziemi ale przy mojej pomocy czuje się dobrze pięknie rośnie ale liście ma także jasno zielone prawie seledynowe.
Nie wiedziałam o jej reagowaniu i przepowiadaniu pogody, będę ją obserwować i swoje spostrzerzenia przekażę.
Pozdrawiam
Krystyna

Też mam katalpę, ale posadziłam sobie przed oknami.
Mieszkam w bloku na parterze, a że działkę mam 5 arową bałam się, że na tej działce po kilku latach będzie widoczna tylko Katalpa, dlatego jest przed blokiem w miejscu nasłonecznionym, na lichej ziemi ale przy mojej pomocy czuje się dobrze pięknie rośnie ale liście ma także jasno zielone prawie seledynowe.
Nie wiedziałam o jej reagowaniu i przepowiadaniu pogody, będę ją obserwować i swoje spostrzerzenia przekażę.
Pozdrawiam
Krystyna
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Czy ta złota katalpa już owocuje? Ja w zeszłym roku zebrałem owoce i część siewek jest złota. Warto próbować, jeśli ktoś ma dostęp do takowych  

mój ogród
pozdrawiam, Jakub

pozdrawiam, Jakub
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28