Moje orchidee

Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękujemy Wszystkim ;:31
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakwitła Maxillaria reichenheimiana - nakrapiane cudo z Ekwadoru. Zakup z ostatniej wystawy w Dreźnie.U mnie sporo urosła i zechciała zakwitnąć. Ogromnie się cieszę, bo ta orchidea nie cieszy się sławą najłatwiejszych w uprawie :heja

Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

Należy Ci się wielkie uznanie, że nawet te trudne w uprawie gatunki dobrze się u Ciebie czują. Maxillaria reichenheimiana napisałaś, że to "cudo" i ja się pod tym podpisuję. Kropeczki na listkach tworzą śliczny deseń i już same w sobie są ozdobne a do tego jeszcze taki słodki, landrynkowy kwiatuszek... wspaniały widok!
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę,że robisz ,objazd' po moich wątkach :wink: Miło Cię gościć :D
Tak, jest urocza. Liście są od spodu buraczkowe i bez nakrapiania.
A poza tym rodzaj Maxillaria to mój ulubiony zaraz po Phalaenopsis :D
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Maxillaria reichenheimiana świetna :shock: Ostatnio lubię takie dziwaczki :) A Twój przypomina mi trochę pochylonego Mikołaja z brodą i wąsami :lol:
Również gratuluję złotka ;:77
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Mam jeszcze takie dwa pytanka :) Przeczytałam w innym wątku, że lubisz maluszki (ja też je baaardzo lubię :wink: ),
więc mam pytanie, czy posziadasz Phal. appendicualta, a jeśli tak, to jakie zapewniasz jej warunki :?:
A jak nie, to czy masz do polecenia właśnie jakieś maluszki w miarę łatwe w uprawie (niekoniecznie Phalaenopsis) :?:
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phal.appendiculata miałam dwa razy i dwa razy poniosłam porażkę. Nie chciały się u mnie zadomowić :cry: Nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa...

Z maluszków to mogę polecić sporo, tylko jakie masz warunki?
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Jak na razie to mogę zapewnić warunki na oknach południowo-zachodnie i północno-wschodnie,
i jeszcze do jakichś pojemniczków a'la orchidarium (w sensie zamknięcia :lol: ) wsadzić, bo samego orchidarium, na razie, nie mam :lol:
Temperatury mam gdzieś najczęściej w granicach 21-23*C, a wilgotność ok. 70-80% (w czasie deszczu higrometr wskazuje czasami nawet 100% :roll: ).
I dziękuję za chęć udzielenia pomocy :wink:
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p
Od: 7 sie 2007, o 14:26

Post »

Przepiękna jest . Chyba nie ma takiej rośliny , która by u Ciebie nie zakwitła.
Pozdrawiam
Aśka
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do pojemników szklanych /niektóre w doniczkach/, i na okna wschodnie i południowe: Aerangisy- citrata,luteoalba,fastuosa.
Angraecum-compactum,scottianum, distichum.
Ceratostilis.
Chiloschista.

Dendrobium- anceps,lawesii,lichenastrum,striolatum.
Dichea.
Dryadella.
Eria.
Gastrochilus.
Isabelia virginalis.
Meiracylium.
Neofinetia falcata.
Oncidium variegatum.
Pomatocalpa spinata, bicolor.
Psygmorchis pusilla,glossomystax.
Trichocentrum tigrinum.
Trichoglottis philipinensis.
Trisetella.

:D :P :lol:
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

No to ja Ci pięknie dziękuję :shock: :wink: I przepraszam za kłopot, bo widać, że musiałaś w to bardzo dużo pracy włożyć :oops:
Ale wybierać, to ja będę miała teraz w czym :roll: :lol:
Zaciekawiło mnie z tych podanych przez Ciebie Angrecum distichum - jak dla mnie interesująca roślinka,
a szczególnie zastanawia mnie w niej, czy ma wzrost sympodialny czy monopodialny? :roll:
Jeszcze w oko wpadł mi Aerangis fastuosa (ciekawe zestawienie - duży kwiat, a listki malutkie :D );
Ceratostylis, Dendrobium anceps, Dendrobium lichenastrum ;:226 (te trzy ze względu na b. ciekawy wzrost :) );
Dichea (a szczególnie gatunek pendula - super zestawienie kolorków :shock:), a z kolei Gastrochilus
też mnie zainteresował ze względu na kontrast rozmiarów kwiaty-liście :roll:
A Isabelia virginalis słodka, choć mi trochę liście zwykłą trawę przypominają :lol:
Psygmorchis pusilla suuuper, jak go zobaczyłam tutaj, to normalnie padłam,
zresztą na widok Psygmorchis glossomystax też :shock:
Ciekawy kolorek ma Trichoglottis philipinensis , chociaż Trichoglottis pusilla spodobał mi się o wiele bardziej :roll:
A o Chiloschista parishii myślałam już od czasu wystawy, kiedy to ją zobaczyłam, tylko nie wiedziałam, że na parapecie może przetrwać :lol:

A pod nazwami roślinek dałam linki, jakby ktoś też chciał zobaczyć, co tam się skrywa i być może powiększyć swoją kolekcję, no bo chyba po to jest to forum :roll: :lol:
Anaka, bardzo Cię przepraszam za ten obszerny tekst, ale nie mogłam sie powstrzymać, jak zobaczyłam tyle tych piękności :oops:
I małe pytanko: czy ja dobrze zrozumiałam, że te wszystkie rośliny są w Twoim posiadaniu? :shock:
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anno, spełnienia wszystkich marzeń osobistych i storczykowych, ;:167 ;:168 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

Anusska, Ania się na pewno nie obrazi a ja Ci powiem, że dzięki za spacer po tych ciekawych gatunkach. Prawdę mówiąc nie chciałoby mi się szukać wszystkich tych roślin a tu podane na dłoni - kawał dobrej roboty zrobiłaś.
Masz tylko u mnie mały minusik - Trichoglottis philippinensis, było tego linka nie podawać bo nie mogę od niego oderwać oczu, kompletnie mnie zauroczył. To TRICHO-licho ciągle mi przed oczami stoi i pewnie spać w nocy nie da. Buuu. Cudo. A jak Ania jeszcze powie, że takiego ma, to mnie zwyczajnie dobije bo pewnie też doda zdjęcie i ja przyklejona do monitora, tak już zostanę :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatrice,bardzo dziękuję ;:168

Limona,Anusska - te rośliny albo mam, albo miałam.Niestety, nie wszystkie są teraz w moim posiadaniu.Każda kolekcja żyje i się zmienia.Jedne storczyki się sprawdzają w danych warunkach, inne nie.No i coś bardzo polubimy, a inne nie do końca :wink:
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, Tobie wzajemnie wszystkiego najlepszego ;:97
Zapraszam
Moje wątki
Zablokowany