Leśny ogród Moni68 cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani, witam serdecznie o poranku :)

Zdążyłam tylko wysłać wczorajszego posta i rozpętała się nawałnica. Wiało i lało tak potwornie, że bałam się, że powali drzewa :shock: Na szczęście szkód nie ma, trochę gałęzi do pozbierania...Jak widać, nie umiem prognozować pogody :lol: :lol: Oczywiście wyłączyli prąd i zrobiło się nieprzyjemnie... Na razie jest pochmurno, ale bardzo ciepło.

Haniu, bardzo dziękuję za ciekawe pomysły :D Jutro na pewno będę w ogrodniczym i dokupię :) Może trafię na jeszcze inne odmiany? Te hortensje bardzo mi się podobają, a co najważniejsze rosną i kwitną w przeciwieństwie do ogrodowej.

Majko, callę zawsze sadzę w gruncie. Na zimę oczywiście wykopuję. Jednak to miejsce najwyraźniej im odpowiada, bardzo długo kwitną. W zeszłym roku wykopałam kwitnącą w listopadzie :shock:

Jacku, dziękuję :) Palczycha rośnie u mnie drugi sezon. Posadzona bezpośrednio w gruncie w ubiegłym roku trzykrotnie zwiększyła swoją objętość. Cebule były naprawdę bardzo duże, myślałam więc, że w tym roku zakwitnie. Nie wiem, dlaczego tak późno się rozwija. W zeszłym roku tak wyglądała na początku czerwca.
Jacku, pytałeś o czas... cały przyszły tydzień mam gości, odezwę się po ich wyjeździe.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniś mi zapach lilii przeszkadza tylko nocą w domu, w sypialni, więc je wynoszę, a tak to go uwielbiam :roll: 8) A pomysł z daliami w donicach kopiuję i zaklepuję na przyszły rok, a może nawet jak jeszcze dostanę ładne roślinki na rynku , to posadzę teraz :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, lilii w domu nie mam, to w ogrodzie tak pachnie, że głowa boli i czuję się lekko odurzona :lol: :lol:
Dalie w donicach to najlepsza rzecz :lol: Nie trzeba wykopywać i opisywać karp. Ustawiam donice jedna na drugą, zajmują mało miejsca :) Zimą wystarczy trochę podlać raz w miesiącu. Jeśli zrobisz to rzadziej, też się nic nie stanie.
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniś to mnie namówiłas :wink: :lol: Dalie w donicach- zaklepane 8) Całkowicie mnie przekonałaś tym opisem przechowywania, całkowicie niekłopotliwie, a jak pięknie latem :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I nie wydajesz pieniędzy na jednoroczne, które i tak lądują na kompoście :lol: :lol: :lol:
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniś powiem szczerze, że ja już dawno zrezygnowałam( prawie, bo zawszę się choć trochę złamię :roll: :lol: ) z jednorocznych, zakochałam się w pelargoniach za ich piękno i całkowitą niekłopotliwość i mam las pelargonii we wszelkich gatunkach. Zawsze robię około 100 sadzonek i mam ukwiecony cały dom i taras , w tym roku troszkę zabałaganiłam :roll: , ze względu na jesienny remont nie zrobiłam sadzonek, robiłam je dopiero wiosną i dlatego wiele jeszcze nie kwitnie, ale już coraz więcej pąków i zaraz będzie tak jak kocham:D Ale z daliami pomysł rewelacyjny, zniosą do piwnicy donice i z głowy:D , pelargonie zimą upycham na wszelkich możliwych parapetach, a teraz wszędzie panoszą się storczyki i je wypchnęły :roll: ale i tak z nich nie zrezygnuję, ale dzięki daliom, nie będę musiała robić aż tyle sadzonek:D Wielkie dzięki za rewelacyjny pomysł ;:196
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, nie ma za co dziękować ;:168 Nie robię sadzonek, bo nie cierpię miliona doniczek na parapetach :wink: :lol: Pelargonie też bardzo lubię i co roku kupuję :) A dalie kwitną do listopada i są naprawdę piękne i bezproblemowe :) Od czasu do czasu trzeba zerkać, czy mszyce nie atakują pędów kwiatowych.
AFRYKA
Mój ogród.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Monika

a ja uwielbiam zapach lilii...te co pokzałam wczoraj na fotce pachną ha h ha odurzająco pięknie :lol: na jesień takie kupię...tylko jak pytać mailem sprzedawcę które najbardziej pachną.... :oops:
u mnie zapowiada się fajny cieplutki dzień...
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tess, ja też lubię ten zapach :) Jednak w nadmiarze odurza :lol: :lol:
Cieszę się, że telefon już Ci działa :)
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniu. Dziwne, że u Ciebie w lesie hortensje ogrodowe nie za bardzo się udają. One przecież potrzebują właśnie kwaśnego środowiska, które u Ciebie istnieje naturalnie. To prawda, że trzeba je na zimę okrywać. Ja w tym roku również okryłam, ale chyba za wcześnie odkryłam. Wyczytałam u Cilli, że ona zdejmuje włókninę dopiero po zimnych ogrodnikach i może w tym jest ta tajemnica ich uprawy.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Też lubię zapach lilii ale do domu ich nie biorę. Prawie nigdy nie ścinam kwiatów.
Miłego dnia i oby już bez wiatrów i burz. :lol: :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Moniko, wracając do kalli to mam kilka w dużym pojemniku i zimuję je tak jak Ty dalie. Już myślałam ze zostawiasz je w gruncie :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

Nie pomyślałam, że dalie doniczkowe można przechować w piwnicy. Pewnie jak co roku poszłyby w śmietnik. W tym roku zachowam te co mam :D
Sabina

Moje linki
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Monika

warto kupić i zrobić te ogórki, mi wyszły diabelskie...zerknij w google.Ale ja już zmodyfikowałam przepisik.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane, witam Was serdecznie :)
U mnie pochmurno, ale dosyć ciepło. Zaraz uciekam na targ i do ogrodniczego :lol: :lol: Mam dzisiaj gości na obiedzie i muszę się sprężać :lol: Zdjęć na razie nie będzie, ładuję baterie...

Aduś, podejrzewam, że hortensje ogrodowe nie tolerują nadmiaru sosen... W tym roku dałam jej ostatnią szansę- lepiej ją okryję na zimę, jeśli nie zakwitnie w przyszłym, wykopię.

Majko, ja też nie ścinam kwiatów, wolę je podziwiać w ogrodzie :lol: Calle w donicach nie chciały mi kwitnąć, zaczęłam więc je sadzić w gruncie.

Sabinko, dalie w ten sposób bardzo dobrze się przechowują. Jeszcze nigdy żadna karpa nie zgniła.

Tess, jadę zaraz po ogórki :lol: :lol: Przepisik już mam :lol: :lol:

Miłego dnia Wszystkim życzę :)
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”