Mini, mini kolekcyjka Beaty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

Beatko, spokojnie, i kwiatki będą ale nic nie ma od zaraz ;:128 ;:128 ;:128.
Najfajniejsze jest to, że masz bobasa i że będziesz mogła go oddzielić i obserwować od małego jak Ci rośnie ;:67 ;:67 ;:67 a to dopiero radocha :P :P :P
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dotarła do mnie maluteńka sadzonka Penang Girl, Fotosik zastrajkował, więc zdjęcie później. Proszę o podpowiedzi jak ją dalej pielęgnować. Jest w spangum w doniczce o średnicy 5 cm. Dwa listeczki po 5 i 3 cm.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Beatko proponuje jakiś pojemnik przezroczysty- plastikowy lub szklany , na dno wlać wodę postawić podstawkę lub coś co masz w domu dostępne a na to postawić te małą doniczkę z sadzonką Penang Girl. Doniczka z roślinką nie może stać w wodzie a nad nią :!: Skoro jest w spagnum powinnaś pilnować, by spagnum było ciągle lekko wilgotne :!: Postaw na parapet, jeśli masz południowy pamiętaj, by cieniować roślinę. Czekam na zdjęcie tego pieknego maluszka. :lol:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

No udało się.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnnaL pisze:Beatko proponuje jakiś pojemnik przezroczysty- plastikowy lub szklany , na dno wlać wodę postawić podstawkę lub coś co masz w domu dostępne a na to postawić te małą doniczkę z sadzonką Penang Girl. Doniczka z roślinką nie może stać w wodzie a nad nią :!: Skoro jest w spagnum powinnaś pilnować, by spagnum było ciągle lekko wilgotne :!: Postaw na parapet, jeśli masz południowy pamiętaj, by cieniować roślinę. Czekam na zdjęcie tego pieknego maluszka. :lol:
Aniu, mam wielgachny jakby wazon szklany, może być w nim?
A wiem już, po południu wstawię maluszka i zrobię fotkę, wtedy podpowiesz czy tak może stać.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko może być ale musisz go umieścić nieco wyżej , by miał też dostęp powietrza. Poszukaj jakiejś salaterki , zawsze w domu mamy takie naczynka. Storczyk wygląda zdrowo ale ma zdecydowanie za suche spagnum. Pozdrawiam i życzę samych radości z uprawy takiego cudeńka. ;:77
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko ponieważ to jest młoda i mała sadzonka to możesz mu zrobić małą szklarnię ale pamiętaj, że musi być przewiew powietrza. Możesz go trzymać w szkalrence i na kilka godzin , np. 2-3 w ciągu dnia odkrywać by dochodziło tam powietrze. Ja swoje maluchy trzymam w akwarium , które jest cały czas odkryte. Pytasz podlać czy spryskać :?: Ja robię to w ten sposób - przygotowuje sobie naczynko z wodą - wkładam i wyjmuje doniczce tak by nie zamoczyć listków. Gdy szybko wysycha lekko spryskuje z góry. Takie małe doniczki jak Twoja namaczam w wyżej opisany sposób raz na 2 dni, jeśli mniej gorąco raz na 3 dni. Jak będziesz miała jeszcze pytania - śmiało, podpowiem bardzo chętnie. :lol:
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, namoczony według instrukcji, dziękuję.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To coś takiego to korzonek. Skoro sięga tak daleko to ma ładny system korzeniowy. ;:1
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnnaL pisze:To coś takiego to korzonek. Skoro sięga tak daleko to ma ładny system korzeniowy. ;:1
I to mi chodziło, ostatnio zwątpiłam w cel kupowania roślinek przez internet. Albo podduszone, albo z wysypanym podłożem, a ten przy otwarciu paczki wyglądał jakby dopiero ktoś go szykował do wysłania. W razie co na PW mogę dać nick sprzedającej z allegro, widać, że potrafi dobrze zapakować roślinki
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grymasella pisze:jaki fajny karzełek! Niech zdrowo rośnie :)
Dzięki, ale to dłuuuugie czekanie na kwiatki....... mhm, one naprawdę uczą cierpliwości...chyba, bo i tak codziennie z samego ranka lecę do nich i zaglądam, zaglądam....a wieczorem powtórka z poranka, bo a może coś się zmieniło????
Grymasella
200p
200p
Od: 5 wrz 2008, o 23:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja tak latałam do vandy - wbrew logice i rozsądkowi 8) Roślina bez korzeni, ledwo żywa a tu...wielka radość, pęd się pojawił. Może to od tego zaglądania, wypuściła pęd bo już miała mnie dość.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grymasella pisze:Ja tak latałam do vandy - wbrew logice i rozsądkowi 8) Roślina bez korzeni, ledwo żywa a tu...wielka radość, pęd się pojawił. Może to od tego zaglądania, wypuściła pęd bo już miała mnie dość.
Wszystko możliwe, tu już dziewczyny opowiadały jak po groźbach karalnych storczyki brały się w garść i zaczynały kwitnąć, a tak w ogóle rozśmieszyłaś mnie do łez ;:87 ;:87 ;:87 ;:87
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładna siewka :) Ale za to jakie emocje przy jej hodowaniu! :lol:
Ja swoją jedną młodziutką Phal. hieroglyphica włóżyłam do plastykowego pojemniczka i porobiłam dziurki po bokach,
a trzy pozostałe dałam do większego pojemnika, również plastykowego (bez pokrywki) i też porobiłam dziurki po bokach, tylko mniej :roll:
I lepiej rośnie mi ta jedna, w tym pojemniczku mniejszym, bo już dwa korzonki wypuszcza, a reszta w miejscu stoi :?
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, zrobię pojedyncze. mam jeszcze sabotka, tez siewkę. Stoi w miejscu, chyba dzisiaj tez go przełożę do spangum i zrobię mu mikroklimat. Miejsca mam dosyć, mogę kombinować ile chcąc
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”