Pozdrawiam
Jak do wiosennego, to czemu już?Fafka pisze:Mam pytanie. Czy to już jest pora na pobieranie zrazów do wiosennego szczepienia?
Jeżeli na ściętej gałązce to to będzie tzw. kożuchówka? Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić. Za korę jest podobnie tylko nie ucina gałęzi, podobnie ja przy okulizacji, ale zamiast oczka za naciętą (w kształcie T) korę wsuwa się zraz.Ohajo pisze: Chcę ściąć jej całą koronę (3-4 gałązki) i na pniu (o średnicy ok. 2cm) zaszczepić oba zrazy za korę.
Można pobierać i wcześniej jak napisał Winogrodek. Niektórzy nawet twierdzą, że ten wcześniejszy jest prawidłowy bo nie ma ryzyka przemarznięcia. Twoje rzeczywiście ciut za wcześnie, ale czyże ryzykujesz. Na wiosnę ocenisz czy zrazy przechowały się dobrze i w zależności od wyniku przeglądu zaszczepisz lub nie. Jak będziesz miał wątpliwość to spróbujesz bez ścinania gałęzi żeby nie stracić podkładki szczepiąc za korę.Ohajo pisze: Mówicie, że zrazy pobiera się styczeń-marzec. Czyli moje mogą nie przetrwać w tej doniczce, za wcześnie pobrane, tak?