IDENTYFIKACJA :Jaka to odmiana jabłka?Identyfikacja wg. owoców

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
jb78
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 kwie 2024, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: IDENTYFIKACJA :Jaka to odmiana jabłka?Identyfikacja wg. owoców

Post »

Jabłka, o które jakiś czas temu pytałam, poleżały sobie trochę w kuchni (w sumie to zapomniałam o nich) i po kilku tygodniach (zrywane na początku października) wyglądają teraz tak:

Obrazek

Zrobiły się żółte, trochę już zmączniałe i nieco mniej soczyste niż na początku, nadal jednak są dość twarde i słodkie (od początku bez wyczuwalnych kwasów). Pomaga to coś w identyfikacji, czy pozostaje mi czekać z ustalaniem odmiany na bardziej miarodajne zbiory (z pełnowymiarowymi i pełnokształtnymi owocami) w przyszłych latach?
Rysie
100p
100p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli bez kwasów to raczej Kosztela, inne podobne do teraz nie leżą
viewtopic.php?p=6470090#p6470090
:wit
Ut sementem fecĕris, ita metes.
muchomore
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 mar 2024, o 19:29

Post »

Od dwóch lat szukam pewnej jabłoni. Było to niewielkich rozmiarów drzewo o stosunkowo wąskim pniu (ok. 25cm). Posiadałem dwa egzemplarze tego drzewa i obydwa uschły około 15-20 lat temu gdy byłem jeszcze dzieckiem.
Odnośnie samego jabłka to od pozostałych odróżniało go kilka cech.
- Zapach: intensywny przyjemny truskawkowy-poziomkowy
- Smak: kwaśny
- Kształt: Lekko nieregularny (jakby niektóre z komór nasiennych uwidaczniały się na górze), lekko spłaszczony.
- Rozmiar: głównie były to dużych(75% udziału w plonie) i średnich(25%) rozmiarów jabłka
- Plonowanie: Z dorosłego drzewa zebrać można było o ile mnie pamięć nie myli jedną skrzynkę jabłek, może troche mniej
- Przedwczesne opadanie: Tak, jabłka opadały samoczynnie wcześniej (zapewne z uwagi na robaki) i nadal były kwaśne
- Dojrzewanie: koniec sierpnia - wczesny wrzesień (prosze to brać jako sugestie, nie jestem tego pewien)

Jako dziecko trudno mi było zjeść to jabłko na raz (z uwagi na kwaśność oraz rozmiar), ale mimo to z uwagi na jego unikalny smak i aromat co roku kilkukrotnie po nie sięgałem.
Niestety nikt z moich bliskich nie pamięta jak nazywać się mogła ta jabłoń. Całe szczęście, że pamiętam jak wyglądały jabłka.

Taki kształt miało to jabłko:
Obrazek
Zdarzały się jabłka o tak nieregularnym kształcie i o jasnych plamach (chyba nigdy jabłko nie było w pełni wybarwione) nie przypominam sobie jednak
zeby jablko mialo parcha (tutaj być może się myle)
Obrazek
Często widoczny był taki pogrubiony ogonek
Obrazek
Tego rodzaju ubarwienie występowało na jabłku (choć powyższe zdjęcia również je przypominają)
Obrazek

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie dotyczące tego jaka to odmiana.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niezrównane Peasgooda?
muchomore
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Bardzo możliwe, zarówno opis smaku, zdjęcie poglądowe jak i pokrój korony znalezione w internecie zgadzałyby się z tym jak zapamiętałem tą jabłoń. Zakupie sadzonkę i za rok/dwa dam znać.
bociankrasna
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 14:33

Post »

Ten termin dojrzewania się słabo zgadza. Ja bym stawiał na grafsztynka inflackiego. Sam pierwszy raz miałem okazję spróbować tą odmianę ok 3-4 lat temu. Opis smaku pasuje, intensywny kwaśny jak nie do końca dojrzały (jadłem nie do końca dojrzałe). Nie pamiętam dokładnej daty.
bociankrasna
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 14:33

Post »

Chyba że grafsztynek inaczej smakuje, niestety nie miałem okazji jeść zweryfikowanego.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Jabłka peasgooda są olbrzymie ;:oj
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
muchomore
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Te jabłka nie były olbrzymie, były po prostu większe od powszechnie spotykanych w sklepie (które uważam za duże).
W zeszłym sezonie zakupiłem Grafsztynka prawdziwego i możliwe ze tym sezonie (o ile przymrozki nie ubiją zawiązkow/kwiatów) będę miał pierwszą okazje zweryfikować smak i aromat.
W tym sezonie zdecyduje się na Grafsztynka Inflackiego oraz Niezrównane Peasgooda.
Od czasu do czasu zerkam na to forum, więc na pewno będę dawał znać dla przyszłych poszukujacych.
Rysie
100p
100p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30

Post »

Peasgooda nie tylko owoc ma wielki ale i drzewa :wink: I nie nazwałbym kwaśnym. Grafsztynek prędzej pasuje. Lecz jabłek o takim wyglądzie a kwaskowych bywało różnych wiele, obawiam się że o inną odmianę chodzi. Nawet Charlamowska pasuje.

Obrazek
:wit
Ut sementem fecĕris, ita metes.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”