W dzień słoneczko w nocy mróz. Wegetacja stanęła. Sądząc z prognoz dopiero 1-a kwadra lub pełnia popchną temperaturę w górę. Ale kolejny nów w okolicach początku kwietnia może znów przynieść oziębienie, a nawet powrót zimy. Na Mazowszu i Podlasiu nie ma co liczyć na szybką wiosnę.
Pewnie masz rację, marzec i kwiecień zapowiadają się chłodne, chociaż mnie to specjalnie jakoś nie martwi. Jest więcej czasu na wiosenne prace w ogrodzie i nie trzeba wszystkieo robić w pośpiechu. Natomiast ciepłe przedwiośnie tylko niepotrzebnie przyspiesza wegetację, potem przychodzą wiosenne przymrozki i wszystko niszczą.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
U nas też stanęło W nocy przymrozki -3C do -7C w dzień słońce i sucho. Fatalna pogoda dla budzących się roślin. Bambus już ma pożółknięte liście, krokusy i przebiśniegi niby kwitną ale tak niemrawo
Kwitną krokusy, ranniki i przebiśniegi. Dzisiaj pierwszy kwiatek pokazała przylaszczka. Zaczyna kwitnąć dereń jadalny. Wiosna
Szkoda tylko, że dosyć zimno, noce z przymrozkami i owady jeszcze słabo latają
Różnice temperatur między dniem i nocą coraz większe. Zaczynają mnie niepokoić ten rozwlekłe wyże. Bo może z tego wyniknąć "arktyczna wiosna " - czyli słonecznie, zimno i co najgorsze bardzo sucho. A dopóki nocne przymrozki nie mogę uruchomić wody!
Kujawy zawsze były bardzo korzystne dla rolnictwa.
Wczoraj zajrzałem na działkę. Dereń próbuje zakwitnąć, ale oby poczekał! Owadów zero. Poza krokusami kwiatowa pustka.
Wetknąłem termometr do inspektu - tylko +8 stC, a na dworze było + 11 st.
A więc jeszcze nie wiosna. Trzeba dalej czekać!