podłoże z cukini
Placki z cukini
Roladki z cukini
Rogaliki
Nalewka aroniowa
Dereniówka
Nalewka na gruszkach
Gruszkówka
Wino ryżowe
Gołąbki w kapuście włoskiej
Wino z brzoskwiń
Wino z owoców jarzębiny
Cukinia faszerowana
Mikstura przeciwko przeziębieniom
Wino z winogron
Fajna sałatka
Ryba zapiekana w sosie serowym z makaronem i brokułami
Bułki
Zupa porowo-cukiniowa
Chlebek
Kluski z fety
Chleb z mąki żytniej
Zwykłe ciasto drożdżowe
Kotleciki z ziemniaków
Nalewka z róży
Ciasteczka cynamonowe
Nalewka miętowa
Nalewka na płatkach nagietka
Chłodnik
Piersi indyka faszerowane fetą i szpinakiem
Brzoskwinie w syropie
Nalewka aroniowa
Placki z pieczarkami
Kotleciki z "wczorajszego" ryżu
Nalewka cytrynowa z kawą
Miodówka imbirowo-cytrynowa
Likier niby Bailey?s
Aroniowa nalewka (z mrożonej)
Postanowiłam wyjść poza ogród i pokazać inną Fridę.
Sezon cukiniowy w pełni to od niej zacznę, a w miarę wolnego czasu postaram się zamieszczać przepisy na potrawy łatwe, lubiane i nie tuczące. Ha, ha!
podłoże z cukini:
3 średnie cebule, 2 papryki obojętnego koloru, 4 średnie dojrzałe pomidory lub puszkę pomidorów konserwowych bez skórki, 3-4 cukinie, sól, pieprz, papryka ostra, oliwa (olej).
Cebulę pokroić w półplasterki na grubość 2 mm, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, ma się zeszklić, w tym czasie oczyścić i pokroić paprykę w paski półcentymetrowe (na szerokość), dorzucić do garnka, następnie cukinię pokrojoną w półkrążki na grubość cm, z bardziej wyrośniętych cukini wyrzucić środki, robi się to łatwo łyżeczką do herbaty, dołożyć do garnka, po 5 minutach dołożyć obrane ze skórki i pokrajane półtalarki pomidory. Poddusić jeszcze 10 minut, przyprawić i gotowe. Danie powinno być gotowe w pół godziny. Również smaczne po odgrzaniu na następny dzień. Można zamrażać.

Placki z cukini - na drugie danie lub kolację
2 cukinie, 2 jajka, 10 dag sera żółtego - może być ciutkę więcej - wg smaku (ja daję ostry lub oscypek), trochę mąki, sól, pieprz, ew. trochę przyprawy typu jarzynka, olej do smażenia, ręczniki papierowe do osączania z tłuszczu.
Cukinie umyć, nie obierać, chyba, że przerośnięte, utrzeć tarce na drobne wiórki (nie robić miazgi), podobnie utrzeć ser. Wbić całe jajka, wymieszać, dodać przyprawy i tyle mąki, żeby ciasto było podobnej gęstości jak na placki ziemniaczane. Smażyć na złoto na oleju, wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Można podawać solo, można z sosem, np. pomidorowym.

Roladki z cukini - mojego pomysłu, które mogą być podane na bardzo wytwornym przyjęciu.
3 cukinie koniecznie smukłe.
Cukinie umyć, odciąć dupki i - rzecz najtrudniejsza - pokroić w poprzek na pasy cienkie jak płatki róży, tak na 1 mm. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (oliwy), wkładać paski cukini, na średnią patelnię wchodzą 3, smażyć po pół minuty z każdej strony, wykładać na płaski talerz. Niech sobie wystygną.
Farsz - przepis podstawowy
1 kostkę sera typu feta,
tyle samo wagowo sera twarogowego półtłustego (nie używać chudego, bo za suchy)
ew. łyżkę lub dwie gęstego jogurtu.
Soli nie trzeba, bo feta jest słona. Sery rozetrzeć na pastę, ma być ścisła, ale nie sucha. Właściwie farsz jest gotów, ale można jeszcze:
dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego - będzie fajny kolorek,
bardzo drobno posiekaną kolorową paprykę - będą piegi
bardzo drobno posiekane ziółka - jw.
Zwijanie roladek
Na desce położyć pasek cukini, szerszym końcem do siebie, na 2/3 długości (potrząc od własnego brzucha) rozłożyć warstewkę, ok. pół cm farszu i zwijać roladkę ruchem od siebie, przebić wykałaczką, wygładzić boczki.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.

To tyle na początek. Cukiniowy cdn.