Bazylia (Ocimum basilicum) uprawa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Re: Bazylia (Ocimum basilicum) uprawa
Jak tam Wasze bazylie w tym roku? Moje słabo coś wychodzą, najprawdopodobniej zgorzel siewek. Muszę dosiać kolejne.
- vivien333
- Od: 11 paź 2015, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jasne, że można tak ją rozmnożyć. Robię tak co roku.OrigamiBox21 pisze:Myślałem, że cześć ziół (w tym bazylię) można rozmnożyć przez ukorzenienie w wodzie przed wsadzeniem do doniczki na parapecie. Wszędzie w Internecie znalazłem taką informację D:
Kupuję doniczkę bazylii w markecie (najczęściej w Li-lu), zwracając uwagę, czy nie jest jakaś chora, podgnita itp. Przesadzam ją do większej doniczki, jednocześnie obcinając wierzchołki dość nisko. Zostawiam kilka listków, żeby odrosła ta część z korzeniami, a obciętym wierzchołkom obrywam dolne liście i wsadzam je do szklanki z wodą (albo mocno mokrego perlitu). Szybko się ukorzenia i nigdy nie miałam z tym problemów.
Podobnie rozmnażam ciemną bazylię, kupioną zwykle na targu (wiosną bywa).
Zdecydowanie więcej problemów miałam z sianiem- nasiona szybko tracą żywotność, czasem kiełkują, a chwilę później powalają je choroby odglebowe (np właśnie zgorzel siewek). Dałam sobie spokój i teraz rozmnażam tylko tak, jak napisałam. Choć w tym roku skusiłam się na nasiona bazylii sałatowej (bo sadzonek nigdzie nie widziałam) i w ramach wyjątku tą wysieję.
Jestem ciekawa tej odmiany. Ktoś ją uprawia? Warto?
Pozdrawiam,Vivien333
- KruchyPlacek
- 10p - Początkujący
- Od: 5 maja 2022, o 16:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wystawiłem swoją posadzoną bazylię na ogród - czy stanowisko z ekspozycją południową (cały dzień słońce) jest dobre dla bazylii, czy jednak schować ją w cień?
Czy wiatr jej bardzo szkodzi?
Jak często podlewać na takim południowym miejscu? Czytałem, że bazylia lubi mieć cały czas wilgotno, czy to prawda?
Czy wiatr jej bardzo szkodzi?
Jak często podlewać na takim południowym miejscu? Czytałem, że bazylia lubi mieć cały czas wilgotno, czy to prawda?
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
W tunelu foliowym drugi rok z rzędu bazylia idzie w pędy kwiatostanowe.
Z kolei pięknie rośnie w doniczce na parapecie. W tamtym roku miałem też uprawę hydroponiczną bazylii na parapecie i plon był ogromny.
Jak sprawić, żeby w tunelu nie szła w kwiat? Może potrzebuje bardziej zacienionego albo chłodniejszego miejsca?
Z kolei pięknie rośnie w doniczce na parapecie. W tamtym roku miałem też uprawę hydroponiczną bazylii na parapecie i plon był ogromny.
Jak sprawić, żeby w tunelu nie szła w kwiat? Może potrzebuje bardziej zacienionego albo chłodniejszego miejsca?
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Trzeba obszczykiwać kwiaty, będą się w tedy rozkrzewiać.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
W tamtym roku też obrywałem kwiaty i... szły w kolejne.
Witam,
Rozsadziłam ostatnio swoje siewki bazylii do większych doniczek. Te siewki, które zostawiłam backupowo w siewniku wyglądają ok, ale na tych w doniczkach zaczęły pojawiać się białosrebrne odbarwienia. Co im dolega?
https://i.postimg.cc/442HHWpS/20240601-001328.jpg
https://i.postimg.cc/htdmBVz3/20240601-001333.jpg
viewtopic.php?p=6446132#p6446132
Rozsadziłam ostatnio swoje siewki bazylii do większych doniczek. Te siewki, które zostawiłam backupowo w siewniku wyglądają ok, ale na tych w doniczkach zaczęły pojawiać się białosrebrne odbarwienia. Co im dolega?
https://i.postimg.cc/442HHWpS/20240601-001328.jpg
https://i.postimg.cc/htdmBVz3/20240601-001333.jpg
viewtopic.php?p=6446132#p6446132
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Przypalone słońcem.
Dziękuję za odpowiedź, powinnam przestawić na większy cień, czy bazylie się przyzwyczają do słońca?