Domowy chleb
-
- 50p
- Posty: 69
- Od: 24 sty 2021, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Domowy chleb
Zawsze robię z tego przepisu i wychodzi super
500 g mąki pszennej (za jednym razem zmieszałem też mąkę pszenną z mąką żytnią w stosunku mniej więcej 3 do 1 i też wyszło super)
7 g drożdży suchych
dwie łyżeczki cukru
dwie płaskie łyżeczki soli
4 łyżki otrębów owsianych (w oryginalnym przepisie są to płatki owsiane ? mi wyszło super i z jednym i z drugim składnikiem)
400 ml (dwie szklanki) ciepłej wody
opcjonalnie przyprawy do smaku ? raz użyłem dwóch łyżek oregano, dwa razy zrobiłem chleb bez dodatków ? z przyprawami radzę eksperymentować wedle własnego uznania
nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy
Przygotowanie chleba
Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok.
Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami
Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.
Wyrośnięte ciasto mieszam jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy.
Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.
500 g mąki pszennej (za jednym razem zmieszałem też mąkę pszenną z mąką żytnią w stosunku mniej więcej 3 do 1 i też wyszło super)
7 g drożdży suchych
dwie łyżeczki cukru
dwie płaskie łyżeczki soli
4 łyżki otrębów owsianych (w oryginalnym przepisie są to płatki owsiane ? mi wyszło super i z jednym i z drugim składnikiem)
400 ml (dwie szklanki) ciepłej wody
opcjonalnie przyprawy do smaku ? raz użyłem dwóch łyżek oregano, dwa razy zrobiłem chleb bez dodatków ? z przyprawami radzę eksperymentować wedle własnego uznania
nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy
Przygotowanie chleba
Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok.
Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami
Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.
Wyrośnięte ciasto mieszam jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy.
Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.
- franus
- 50p
- Posty: 99
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Domowy chleb
Ja piekę w maszynie chleb na zakwasie.
Daję 130 gram zakwasu żytniego, 500gr. mąki ja daję samą pszenną 720 ale można dodać trochę mąki żytniej
300 ml. letniej wody, sól, łyżeczkę cukru i ok. 2 łyżek oleju. Dodatki według uznania ja daję słonecznik, len, dynię.
Daję 130 gram zakwasu żytniego, 500gr. mąki ja daję samą pszenną 720 ale można dodać trochę mąki żytniej
300 ml. letniej wody, sól, łyżeczkę cukru i ok. 2 łyżek oleju. Dodatki według uznania ja daję słonecznik, len, dynię.
Pozdrawiam Longina.
Re: Domowy chleb
A gdzie kupić dobrą mąkę samoprza lub płaskurki żeby nie były pryskane niczym ktoś ma namiary ?