Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz.III - od 2021 r.
Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz.III - od 2021 r.
Poprzednia część wątku jest tutaj- klik
Witam w nowym roku. Ma ktoś numer do przedstawiciela z Volmary?
Co do odkażania to Huvasan, albo na grzyba to np. Desoderme działa kontaktowo.
Witam w nowym roku. Ma ktoś numer do przedstawiciela z Volmary?
Co do odkażania to Huvasan, albo na grzyba to np. Desoderme działa kontaktowo.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 1 sie 2020, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej 2018,2019
ari_men pisze:Egzamin jest online. Prawda jest taka, że żeby zdać egzamin to w ogóle nie musisz się uczyć. Masz gotowe odpowiedzi, siedzisz w domu przy kompie i zaznaczasz dobrą odpowiedź.
Tzn? Wysylaja mi test na maila i jak skończę to mam odeslac?
A jak się ma kwestia rejestracji jako podmiot profesjonalny? Bo i to mnie czeka. Czytalam ze nie musze miec działalności gospodarczej i mogę początkowo prowadzić działalność nierejestrowana jak zacznę rosliny sprzedawac. Mógłby mnie ktoś wyprowadzić z błędu?
Kasia
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Coś koło tego, masz godzinkę na oba testy, robisz fotkę i odsyłasz
Te przepisy są tak nieprecyzyjne, że każdy interpretuje je po swojemu. Wypełniasz wniosek o wpisanie do rejestru podmiotów profesjonalnych jako dostawca i dostajesz potwierdzenie i indywidualny numer, a rozliczenie ze skarbowym to temat morze, nie do omówienia na Forum Wszystko zależy od areału, sposobu produkcji, metrażu ogrzewanych tuneli, czasu uprawy... masakra
Te przepisy są tak nieprecyzyjne, że każdy interpretuje je po swojemu. Wypełniasz wniosek o wpisanie do rejestru podmiotów profesjonalnych jako dostawca i dostajesz potwierdzenie i indywidualny numer, a rozliczenie ze skarbowym to temat morze, nie do omówienia na Forum Wszystko zależy od areału, sposobu produkcji, metrażu ogrzewanych tuneli, czasu uprawy... masakra
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Jak nie masz ogrzewanego tunelu/ szklarni lub szklarni bez ogrzewania do 25m kwadratowych to skarbówką nie musisz się martwić.
-
- 10p - Początkujący
Arti i Zibi dziękuję. Uprawa bez tuneli czy szklarni.
Nie będę się rzucac z motyką na słońce. Rośliny mało wymagające na poczatek trawy ozdobne i kilka kwitnacych bylin. Poki co przy domu z biegiem czasu wynajęcie ziemi rolnej. Nie jestem rolnikiem także zakup ziemi jest mocno utrudniony.
To co Wy robicie to dla mnie wyższa szkoła jazdy gdzie w pojedynkę nie bylabym w stanie tego ogarnąć. Tym bardziej że na początek mam dobre chęci i zrobioną rozsade z kilku gatunków traw w malych ilosciach.
Nie będę się rzucac z motyką na słońce. Rośliny mało wymagające na poczatek trawy ozdobne i kilka kwitnacych bylin. Poki co przy domu z biegiem czasu wynajęcie ziemi rolnej. Nie jestem rolnikiem także zakup ziemi jest mocno utrudniony.
To co Wy robicie to dla mnie wyższa szkoła jazdy gdzie w pojedynkę nie bylabym w stanie tego ogarnąć. Tym bardziej że na początek mam dobre chęci i zrobioną rozsade z kilku gatunków traw w malych ilosciach.
Kasia
- Zibi_41
Przejrzyj mój wątek od początku, planowałem robienie rozsady na potrzeby kiosku przy cmentarzu, jeden 75m2 tunel... a teraz samej wysyłki robię 400-500 paczek w sezonie rabatówkę i byliny w tysiącach... apetyt rośnie w miarę jedzenia
-
- 10p - Początkujący
Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz.III - od 2021 r.
Zibi znam Twój wątek:) dlatego wiem ile to ciężkiej pracy moim marzeniem jest miec dużą szkółkę traw i bylin tylko musze zacząć u siebie na 300m2 które mogę na to przeznaczyć:)
Kasia
Zibi, a propos wysyłki. Masz jakiś patent na dobre spakowanie rabatówki i wysłanie do klienta? Chodzi o to, żeby te kwiaty się nie rozwalił u kuriera podczas transportu. Bo wiadomo jak oni traktują paczki ;/
- Zibi_41
Mam, tylko do rabatówki zbyt pracochłonny, wysyłam tak tylko droższe byliny Jak jesteś zainteresowany to pisz
Zajmuje się ktoś bylinami / trawami/ wrzosami? Co polecacie, jakie odmiany, na jaki termin zamawiacie, no i przede wszystkim u kogo zamawiacie?
- Zibi_41
Z tego co wiem jakieś nadwyżki ma haubitz, biorę od nich hortensje, a resztę z Vitroflory
-
- 100p
- Od: 13 lut 2015, o 13:18
Cześć, w jakich doniczkach robicie dalie?
Gdy czasem musisz się zatrzymać
Pozdrawiam Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
-
- 200p
- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
Ja robię byliny, ale raczej skalne. Nie kupuję w firmie, robię z podziału własnego, nieliczne z siewu. Skalne ze względu na swój rozmiar pakuje się raczej łatwo. Pewnie gorzej te duże rabatowe, ale nie mam w tym doświadczenia.
Ktoś pytał o rejestracje w Piorin czy tam Wiorin. Wypełnia się jakieś papierki, nie za trudne i przyznają numer szkółce. U nas panie pomagały wypełniać papiery przez telefon. Skarbowy to tylko jak masz jakieś uprawy specjalne typu pieczarki czy cos tam wymienionego w przepisach, ale zwykłe rośliny pod to nie podchodzą i jak ma się ogrzewane tunele czy szklarnie.
Ktoś pytał o rejestracje w Piorin czy tam Wiorin. Wypełnia się jakieś papierki, nie za trudne i przyznają numer szkółce. U nas panie pomagały wypełniać papiery przez telefon. Skarbowy to tylko jak masz jakieś uprawy specjalne typu pieczarki czy cos tam wymienionego w przepisach, ale zwykłe rośliny pod to nie podchodzą i jak ma się ogrzewane tunele czy szklarnie.