Czosnek ozdobny(Allium)Termin sadzenia,wymagania Cz.1
- Bazyla
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lut 2017, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek ozdobny(Allium)Termin sadzenia,wymagania Cz.1
A to moje wspomnienie o czosnkach. W tym roku miałam je pierwszy raz. Tam mi się spodobały, że teraz dokupiłam i dosadziłam jeszcze Globemaster i Gladiatora oraz przecudny czosnek błękitny - ciekawe czy ten ostatni urośnie mi także z siewek
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Zaczynają u mnie kwitnąć czosnki
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
Mojemu czosnkowi zaczęły żółknąć, a następnie zasychać liście. Czy jest to normalne u tej grupy roślin? Dodam, że liście zaczęły żółknąć, gdy pędy kwiatowe osiągnęły 20 cm.
- Jane_Rose
- 100p
- Od: 10 lut 2016, o 18:04
Moje też tak mają. Nie zwróciłam uwagi, że zawsze czosnki pokazuje się na zdjęciach jako łodyga z piękną kulą Teraz mam takie szpetne coś na widoku - same czosnki kwitną ładnie, ale nie sposób nie zauważyć podstawy
Mów mi Jane!
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Maciek 13 & Jane Rose ? u mnie podobnie.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
Witam. Od pewnego forumowicza dostałem olbrzymią cebulkę czosnka odmiany "Globemaster". Zastanawiam się, czy mogę go posadzić do dużej donicy? Boje się go sadzić w ogrodzie, ponieważ rok temu, gdy miałem innego czosnka, cebulka zgniła w ziemi z powodu zbyt częstych i obfitych opadów.
Mam w planach posadzić go w ziemi compo do kwiatów balkonowych zmieszanej pół na pół ze zwykłą ziemią z ogródka, a na wiosnę, gdy zacznie wybijać z ziemi sypnąć nawozem do cebulowych.
Co o tym myślicie? Czy lepiej będzie jak go posadzę normalnie do ogródka? Ale wtedy bym musiał rozluźnić czymś glebę, ale czym?
Mam w planach posadzić go w ziemi compo do kwiatów balkonowych zmieszanej pół na pół ze zwykłą ziemią z ogródka, a na wiosnę, gdy zacznie wybijać z ziemi sypnąć nawozem do cebulowych.
Co o tym myślicie? Czy lepiej będzie jak go posadzę normalnie do ogródka? Ale wtedy bym musiał rozluźnić czymś glebę, ale czym?
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Czosnek sinawy
Czosnek zwisły
Czosnek Szuberta
Czosnki Globmaster
Maciek odnośnie Twojego zapytania o posadzenie czosnku, myślę, że lepiej mu będzie w gruncie. Posadź cebulkę głębiej, a na zimę zasyp ziemię grubo zrębkami lub korą Ja tak robię, nic mi nie wygniwa, dużo zależy od jakości cebul jakie sadzimy.
Czosnek zwisły
Czosnek Szuberta
Czosnki Globmaster
Maciek odnośnie Twojego zapytania o posadzenie czosnku, myślę, że lepiej mu będzie w gruncie. Posadź cebulkę głębiej, a na zimę zasyp ziemię grubo zrębkami lub korą Ja tak robię, nic mi nie wygniwa, dużo zależy od jakości cebul jakie sadzimy.
-
- 200p
- Od: 30 sty 2019, o 09:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Viola K twoje czosnki to chyba marzenia każdego ogrodnika . Ja dopiero przymierzam się do sadzenia czosnków na nowej rabacie, na której mam kilka różnych odmian rozplenic japońskich. Czekam na targi ogrodnicze na koniec września i będę szaleć z odmianami. Pozdrawiam