Oliwnik baldaszkowy (Elaeagnus umbellata)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 kwie 2012, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Oliwnik baldaszkowaty
Witam, mam oliwnik wąskolistny czy wytrzyma zimę w okolicy Zakopanego?? 

- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pewnie wytrzyma, ale czy te owoce będziesz jadł?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Dostałem dzisiaj przesyłkę z Oliwnikami baldaszkowatymi i przy jednym krzaczku ułamała się gałązka podczas transportu. Czy jest sens próbować ją ukorzeniać o tej porze roku? Rośliny wyraźnie już ruszają i pękają im pączki. Zrobiłbym z niej kilka nowych sadzonek i posadził w pobliżu pasieki.
Można próbować, ale mi się o tej porze nic nie udaje ukorzenić, prędzej w lipcu pobrać sadzonki półzdrewniałe. Napiszesz mi na pw gdzie kupiłeś tego oliwnika? Choruję na niego od jakiegoś czasu 

Pozdrawiam Gosia
Zapraszam do: Uprawy współrzędne - teoria i praktyka
Sprzedam byliny, krzewy i domowe
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Polowałem na oliwnika baldaszkowego, ale bez sukcesu, za to zamiast niego posadziłem zeszłą jesienią oliwnika wielokwiatowego. Ma ciut większe owoce na szypułkach, ale ponoć w ostre zimy przemarza. Ma go ktoś?
A ja poszukuję najnowszych odmian- Amoroso, Sweet?n?sou i Fortunella, na nalewki głównie, spotkaliście je już?
-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy ktoś ma lub zna oliwnik baldaszkowy i wielokwiatowy i może powiedzieć który z nich jest bardziej wartościowy jeśli chodzi o owoce? Który ma większe, smaczniejsze owoce z mniejszą pestką? Czy owoce się osypują? Czy obydwa można przycinać i prowadzić w formie bardziej drzewka lub przyciętego od dołu krzewu? Czy obydwa wymagają zapylacza i czy to może być jakikolwiek inna roślina tego gatunku czy tak jak w przypadku rokitnika są żeńskiej i męskie osobniki?
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Re: Oliwnik baldaszkowy
Nasiona do wysiewu by się przydały ? choruję na tego oliwnika...
Pozdrawiam Gosia
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Jak opisałbyś smak owoców oliwnika?ERNRUD pisze:Myślę, że to Was zainteresuje. 30-letni oliwnik baldaszkowy na kampusie Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego (Kraków). Owoce ciągle na drzewie i dobre do jedzenia.
[/img][/url]
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Smak? Lekko słodki z delikatnym kwasem. Wyraźny smak po zgryzieniu razem z nasionami. Z reguły w październiku i w listopadzie można spotkać pod nim osoby, które sobie podjadają.
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Kontakt:
Spróbuję ściągnąć te odmiany, może uda mi się je pozyskać na wiosnę. Kontakty już uruchomione:)pelikano11 pisze:A ja poszukuję najnowszych odmian- Amoroso, Sweet?n?sou i Fortunella, na nalewki głównie, spotkaliście je już?
Dereń jadalny(cornus mas)
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Kontakt:
Jak uda mi się je zdobyć to będę je chciał rozmnożyć. Może za rok będę miał pierwsze sadzonki.
Wczoraj zlałem pierwszą nastawę alkoholową na oliwniku(barwy żółtej) i zasypałem cukrem. Za kilka tygodni zleję drugą i połączę obie. Nie mogę się już doczekać jaki będzie miała smak nalewka z oliwnika.
Wczoraj zlałem pierwszą nastawę alkoholową na oliwniku(barwy żółtej) i zasypałem cukrem. Za kilka tygodni zleję drugą i połączę obie. Nie mogę się już doczekać jaki będzie miała smak nalewka z oliwnika.
Dereń jadalny(cornus mas)
A to tak można rozmnażać i sprzedawać?zaorla pisze:Jak uda mi się je zdobyć to będę je chciał rozmnożyć. Może za rok będę miał pierwsze sadzonki.

Ja zlokalizowałem Pointilla? Sweet'n'sour?, Pointilla? Amoroso? i Pointilla? Fortunella? w Niemczech i tam kupię na wiosnę http://www.lubera.com/de/shop/pointilla ... 75740.html Na video można zobaczyć jakiej jakości sprzedają