Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Słuszny masz nawyk
Wyroby na półkach wyglądają jak malowane i takie są
Malowane dziadostwo z zewnątrz a w środku kupa witamin E coś tam i inne środki wypełniające, wiążące i inne, podejrzewam że jakbyś spytała księdza to pozwoliłby to jeść w piątek. Oczywiście nie wszystko ale jak widzę promocję w sezonie na kiełbasy grillowe po 5,99,- lub teraz na podwawelską za 8 zeta to już wiadomo co w tym jest a raczej czego nie ma.
Nie mówię ,że jestem samowystarczalny ale staram się robić samemu, sklepowe też oczywiście jemy, wolimy jednak swoje
Umrzeć tez na coś trzeba ;)
Wyroby na półkach wyglądają jak malowane i takie są
Malowane dziadostwo z zewnątrz a w środku kupa witamin E coś tam i inne środki wypełniające, wiążące i inne, podejrzewam że jakbyś spytała księdza to pozwoliłby to jeść w piątek. Oczywiście nie wszystko ale jak widzę promocję w sezonie na kiełbasy grillowe po 5,99,- lub teraz na podwawelską za 8 zeta to już wiadomo co w tym jest a raczej czego nie ma.
Nie mówię ,że jestem samowystarczalny ale staram się robić samemu, sklepowe też oczywiście jemy, wolimy jednak swoje
Umrzeć tez na coś trzeba ;)
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Bogdan to prawda, tym bardziej, że jak półtuszę kupisz to i tak wyniesie dobry wyrób tyle co w sklepie podły.
My nie jesteśmy samowystarczalni tylko dlatego, że mieszkamy w bloku, na działce też świni ani nawet kur nie można mieć
Reasumując róbmy swoje ;)
My nie jesteśmy samowystarczalni tylko dlatego, że mieszkamy w bloku, na działce też świni ani nawet kur nie można mieć
Reasumując róbmy swoje ;)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
My też mieszkamy w bloku
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Pasztetowa smarowna
Do dyspozycji miałem:
1700 g podgardla
1600 g wątroby wieprzowej
250 g karkówki
6 bułek
4 jajka
3 cebule
Jelita wieprzowe grube ok. 1,5 mb jelita na kilogram farszu
Przyprawy jakie użyłem:
Sól 16 g/kg
Pieprz 1.5 g/kg
Ziele angielskie mielone 1 g/kg
Podgardle i karkówkę pokroiłem na drobne kawałki, dałem do garnka wlałem 2 szklanki wody i dusiłem pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia wrzuciłem cebule do zaparzenia.
Wątrobę też pokroiłem i dusiłem około 10 minut.
Bułki były moczone w wodzie z dodatkiem wywaru z duszenia mięsa.
Wszystkie składniki przepuściłem 2 razy przez maszynkę na najmniejszym sitku.
Całość zważyłem i na podstawie wagi surowców odmierzyłem ilości przypraw
Następnie dodałem jajka i przyprawy.
Wszystko dokładnie mieszamy i nadziewamy jelita, starając się nie napełniać ściśle, bo popękają podczas parzenia.
Parzyłem w wodzie o temperaturze tak do 75 stopni ok. 40-50 minut.
Po wyjęciu z garnka, pasztetówki przełożyłem do zlewu z zimną wodą w celu wystudzenia.
Dość ważny szczegół przy studzeniu, tutaj chciałem podziękować koleżance ania27 za cenną wskazówkę. Aniu to działa ?
Jeśli chcemy nie mieć tłuszczu przy jelitku to trzeba podczas chłodzenia jak już są chłodne masować celu wniknięcia tłuszczu w farsz.
Ja to robiłem na blacie
tak jakbym się posługiwał wałkiem do ciasta.
Teraz tak pasztetówka po parzeniu i wystudzeniu jest gotowa do jedzenia.
Ja pokusiłem się o wędzenie i powiem tak, aromat dymu wzmacnia doznania smakowe. Wędziłem ok. 3,5 godziny dymem o temp ok. 30 stopni.
Może kilka zdjęć z produkcji :
Do dyspozycji miałem:
1700 g podgardla
1600 g wątroby wieprzowej
250 g karkówki
6 bułek
4 jajka
3 cebule
Jelita wieprzowe grube ok. 1,5 mb jelita na kilogram farszu
Przyprawy jakie użyłem:
Sól 16 g/kg
Pieprz 1.5 g/kg
Ziele angielskie mielone 1 g/kg
Podgardle i karkówkę pokroiłem na drobne kawałki, dałem do garnka wlałem 2 szklanki wody i dusiłem pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia wrzuciłem cebule do zaparzenia.
Wątrobę też pokroiłem i dusiłem około 10 minut.
Bułki były moczone w wodzie z dodatkiem wywaru z duszenia mięsa.
Wszystkie składniki przepuściłem 2 razy przez maszynkę na najmniejszym sitku.
Całość zważyłem i na podstawie wagi surowców odmierzyłem ilości przypraw
Następnie dodałem jajka i przyprawy.
Wszystko dokładnie mieszamy i nadziewamy jelita, starając się nie napełniać ściśle, bo popękają podczas parzenia.
Parzyłem w wodzie o temperaturze tak do 75 stopni ok. 40-50 minut.
Po wyjęciu z garnka, pasztetówki przełożyłem do zlewu z zimną wodą w celu wystudzenia.
Dość ważny szczegół przy studzeniu, tutaj chciałem podziękować koleżance ania27 za cenną wskazówkę. Aniu to działa ?
Jeśli chcemy nie mieć tłuszczu przy jelitku to trzeba podczas chłodzenia jak już są chłodne masować celu wniknięcia tłuszczu w farsz.
Ja to robiłem na blacie
tak jakbym się posługiwał wałkiem do ciasta.
Teraz tak pasztetówka po parzeniu i wystudzeniu jest gotowa do jedzenia.
Ja pokusiłem się o wędzenie i powiem tak, aromat dymu wzmacnia doznania smakowe. Wędziłem ok. 3,5 godziny dymem o temp ok. 30 stopni.
Może kilka zdjęć z produkcji :
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Boguś
chyba zapomniałeś wyciąć z podgardla gruczoły.
Pasztetowa z podciekiem, ale ładnie uwędzona.
chyba zapomniałeś wyciąć z podgardla gruczoły.
Pasztetowa z podciekiem, ale ładnie uwędzona.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Nabrałam smaka na bułeczkę z pasztetową....
Pozdrawiam - BabajAGA
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Piotrze i tutaj się mylisz, gruczoły wyciąłem, ja robię to później.
Jeśli chodzi o podcieki, to ich nie ma kiszki były masowane a to co widać na zdjęciu, to wiesz przecie że jelita grube nie są tak czyste w środku jak zwykłe kiełbaśnice.
Jeśli chodzi o podcieki, to ich nie ma kiszki były masowane a to co widać na zdjęciu, to wiesz przecie że jelita grube nie są tak czyste w środku jak zwykłe kiełbaśnice.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
To niepotrzebnie je tutaj pokazujesz. Fota powinna pokazywać obrobiony materiał, a nie nieciekawie wyglądające gruczoły, pokaż ją na WD,do tego dołożone do pasztetowej jajka i poczekaj na prawidłowe reakcje.
Prawidłowo nabyte i wyniesione normy należy zachować.
Prawidłowo nabyte i wyniesione normy należy zachować.
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Nie rozumiem, nie dodajesz jajek do pasztetowej ?
W regulaminie nie ma nic o fotkach i co powinno na nich być, czy mięso po czy przed obróbką.
Nie wiem również o jakich prawidłowych normach piszesz.
W regulaminie nie ma nic o fotkach i co powinno na nich być, czy mięso po czy przed obróbką.
Nie wiem również o jakich prawidłowych normach piszesz.
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1672
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Bogdan, nie przejmuj się. Niektórzy tak mają, "muszą bo się uduszą" i zawsze się wtranżolą między wódkę i zakąskę. Taki typ
Nawet nie wiesz jaką mi ochotę narobiłeś Pasztetowej nie jadłam chyba od roku.
Wzięłabym się zaraz za robotę....ale nie kupię tu podgardla
Czy mogę je zastąpić np tłustym boczkiem i słoniną? Czy to jednak nie będzie ten smak bo zabraknie posmaku kolagenu?
Nawet nie wiesz jaką mi ochotę narobiłeś Pasztetowej nie jadłam chyba od roku.
Wzięłabym się zaraz za robotę....ale nie kupię tu podgardla
Czy mogę je zastąpić np tłustym boczkiem i słoniną? Czy to jednak nie będzie ten smak bo zabraknie posmaku kolagenu?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Boguś, może wytłumacz o co chodzi z tymi gruczołami?
Ja nawet nie wiedziałam, ze tam coś jest, to są ślinianki czy coś innego?
Ja nawet nie wiedziałam, ze tam coś jest, to są ślinianki czy coś innego?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Chodzi o te zaznaczone nieciekawe obiekty wśród których mogą się trafić ropnie.
Jeśli chodzi o zastąpienie podgardla boczkiem, to chyba trochę szkoda boczku, nie lepiej go uwędzić ?
Słonina ? pewnie może być, podgardle jest tłuszczem twardym ma wyższą temperaturę topnienia. Jeśli masz możliwość powybrzydzać, t z tego co wiem to słonina karkowa będzie dobra.
Jeśli chodzi o zastąpienie podgardla boczkiem, to chyba trochę szkoda boczku, nie lepiej go uwędzić ?
Słonina ? pewnie może być, podgardle jest tłuszczem twardym ma wyższą temperaturę topnienia. Jeśli masz możliwość powybrzydzać, t z tego co wiem to słonina karkowa będzie dobra.
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1672
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Boczku nawędziłam ostatnio ponad 20 kg, więc na razie jest zapas
Chodzi mi o to czy boczek w tym wyrobie bardzo zmieni końcowy smak?
Chodzi mi o to czy boczek w tym wyrobie bardzo zmieni końcowy smak?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata