Domowo i zdrowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
ewa-s
500p
500p
Posty: 766
Od: 19 sty 2013, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Biotit pisze: Ewa, Ty robisz pierożki, prawdziwe Kołduny Litewskie, to siekana polędwica wołowa i łój nerkowy.
Kiedyś pracowałam w restauracji i kołduny robiliśmy z baraniny :wink:
Nie jestem takim koneserem jak Ty,ale staram się i uczę,a Twój wątek mi w tym pomaga :D
Kaja
500p
500p
Posty: 849
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Czy do kiełbasy drobiowej parzonej niezbędny jest dodatek kurczaka?
Z samego uda z indyka się nie uda?
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2299
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Kurczak powoduje kleistość farszu, więc nie należy go pomijać.
8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Piotrek a dlaczego czosnek musi być suszony, świeży nie może być?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2299
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Beata, pewnie , że może być, ja mam taki i taki, ale suszony się przechowa do lata, a świeży przynajmniej u mnie niekoniecznie.
Robię sporo kiełbas wędzonych i dlatego czosnku sporo używam do ich wyrobu. Suszony w takim wypadku jest praktyczniejszy.
8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2299
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Dziś zrobiłem obwarzanki krakowskie i ciastka owsiane do których dołożyłem kakao i orzechy laskowe oraz łychę powideł z cz.porzeczki, wyszła niezła innowacja.

Obrazek
Obrazek

Goście jadą, więc trzeba coś na słodko postawić na stole.
8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Posty: 860
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

No łańcuszek z obwarzanek boski, tylko czemu taki krótki? Chyba, że to już po pierwszej degustacji :wink:
A jakiś przepisik na te obwarzanki poproszę...
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1787
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Fajne te obwarzanki , tak , tak , prosimy o przepis jak zrobić takie cudeńka . :D
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2414
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Kontakt:

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Bardzo ciekawy watęk, robię sama wino, kiełbaski, wędlinki...ale serem jestem oczarowana ;:oj ;:oj ;:oj rewelacja ;:215 jestem pełana podziwu, dla wytrwałości :) pozdrawiam
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2299
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Obwarzanki Krakowskie

Składniki:

1 szklanka maki pszennej 650
1 szklanka maki żytniej 720
1 szklanka wody
20g świeżych drożdży
2 łyżki melasy ( ciężko ja dostać, ale piekarnie zawsze mają :D )
białko do smarowania
mak, sól gruboziarnista, kminek (do posypania)

Wykonanie:

drożdże rozrabiamy z mąką, cukrem, ciepłą wodą (po łyżce), odstawiamy do wyrośnięcia.

Następnie łączymy składniki, wyrabiamy ok. 10 min, odstawiamy na 20-30 min. (ja na tym etapie dodaję kminek (1 łyżka)

Obrazek

Ciasto dzielimy na 10 - 14 w miarę równych kawałków, rozwałkowujemy na 10-12 cm paski, skręcamy je, a końcówki smarujemy wodą i zwijamy w kółko.

Obrazek

Gotujemy wodę, dodajemy łyżeczkę sody i soli i wkładamy po 2 - 4 obwarzanki.
Gotujemy je po 20 sekund z każdej strony:

Obrazek

Po chwili, przekładamy na blachę i smarujemy białkiem oraz sypiemy kminek, mak lub gruboziarnista sól:


Obrazek

Pieczemy 15-20 min 180C z termoobiegiem.

Obrazek
Obrazek

Smacznego
8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Posty: 860
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Piotr, dziękuję za przepis :D
Pozdrawiam, Kasia
Dorotaka23
100p
100p
Posty: 151
Od: 9 mar 2014, o 08:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Suwałk

Re: Domowo i zdrowo

Post »

whitedame pisze:Piotrek a dlaczego czosnek musi być suszony, świeży nie może być?
Ja słyszałam że świeżego się nie daje bo kiełbasa może skwaśnieć. Jednak ja daje świeży i nic się jej nie dzieje. Może dlatego że nie zdąży się zepsuć :D
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Biotit pisze:

Pachwina z galaretką
Obrazek
Ja często kupuję pachwinkę, smażę ją sobie jak boczuś. Jutro pójdę i wezmę do celów wędliniarskich. Jakieś szczególne wytyczne są dla przetworzenia tego produktu w szynkowarze? :)
Pozdrawiam - BabajAGA
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”