Obwarzanki Krakowskie
Składniki:
1 szklanka maki pszennej 650
1 szklanka maki żytniej 720
1 szklanka wody
20g świeżych drożdży
2 łyżki melasy ( ciężko ja dostać, ale piekarnie zawsze mają
)
białko do smarowania
mak, sól gruboziarnista, kminek (do posypania)
Wykonanie:
drożdże rozrabiamy z mąką, cukrem, ciepłą wodą (po łyżce), odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie łączymy składniki, wyrabiamy ok. 10 min, odstawiamy na 20-30 min. (ja na tym etapie dodaję kminek (1 łyżka)
Ciasto dzielimy na 10 - 14 w miarę równych kawałków, rozwałkowujemy na 10-12 cm paski, skręcamy je, a końcówki smarujemy wodą i zwijamy w kółko.
Gotujemy wodę, dodajemy łyżeczkę sody i soli i wkładamy po 2 - 4 obwarzanki.
Gotujemy je po 20 sekund z każdej strony:
Po chwili, przekładamy na blachę i smarujemy białkiem oraz sypiemy kminek, mak lub gruboziarnista sól:
Pieczemy 15-20 min 180C z termoobiegiem.
Smacznego