Domowo i zdrowo
Re: Domowo i zdrowo
Przepraszam! Przejęzyczyłam się !!! Miałam na myśli oczywiście zamówiony szynkowar!!!
Szybkowary już mam .
Szybkowary już mam .
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2296
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Pieczenie mięs nie na czas
Proponuję lepszy , bo mięso jest bardziej soczyste, sposób na pieczenie mięs.
Potrzebujemy termometr z sondą, którą umieszczamy wewnątrz mięśnia pieczonego mięśnia.
W tej chwili na rynku od kilku lat najtańszy , a zarazem niezły jest termometr IKEI, cena 26zł.
Ma wbudowany alarm, który oznajmia, kiedy temp dochodzi do celu
Jak należy piec:
1.Karkówka, boczek, łopatka to: 180- 200 C przez 10-15 min później zmniejszamy temp do 140 C i pieczemy do końca czyli osiągnięcia 75 C wew mięśnia.
2.Szynka tak samo, ale pieczemy do temp. wew mięśnia 65C
Należy podlać wodą gdy zmniejszamy temp. z 180 na 150.
3.Schab: 180 C później 140 C do 60C wewnątrz + podlanie wodą.
Proponuję lepszy , bo mięso jest bardziej soczyste, sposób na pieczenie mięs.
Potrzebujemy termometr z sondą, którą umieszczamy wewnątrz mięśnia pieczonego mięśnia.
W tej chwili na rynku od kilku lat najtańszy , a zarazem niezły jest termometr IKEI, cena 26zł.
Ma wbudowany alarm, który oznajmia, kiedy temp dochodzi do celu
Jak należy piec:
1.Karkówka, boczek, łopatka to: 180- 200 C przez 10-15 min później zmniejszamy temp do 140 C i pieczemy do końca czyli osiągnięcia 75 C wew mięśnia.
2.Szynka tak samo, ale pieczemy do temp. wew mięśnia 65C
Należy podlać wodą gdy zmniejszamy temp. z 180 na 150.
3.Schab: 180 C później 140 C do 60C wewnątrz + podlanie wodą.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Domowo i zdrowo
Piotrku
Dzięki za podanie temperatur pieczenia, w środę wypróbuję
Szukałam czy podawałeś przepis na ogórki po żydowsku..... są przepyszne, wszyscy jesteśmy nimi zachwyceni i w przyszłym roku na bank robię właśnie takie Podasz ???
Dzięki za podanie temperatur pieczenia, w środę wypróbuję
Szukałam czy podawałeś przepis na ogórki po żydowsku..... są przepyszne, wszyscy jesteśmy nimi zachwyceni i w przyszłym roku na bank robię właśnie takie Podasz ???
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2296
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Nie, jeszcze nie ujawniłem tego przepisu, cieszę się , że Wam smakują. Wg mnie są obłędne.
A jak smakowały moje Utopence?
A jak smakowały moje Utopence?
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Domowo i zdrowo
Piotrku jeszcze jedna sprawa widziałam w wątku z obiadami pokazałeś fotkę kurczaka faszerowanego, podasz swoją wersję przepisu, jak robisz? Wygląda pysznie
Co do ogórków zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości, że są obłędne , nie mogliśmy się ich nachwalić, zauroczyły całą rodzinkę
Baaaardzo liczę na przepis
Co do Utopence to na nie trzeba amatora, to przekąska taka bardziej dla faceta eMowi smakowały
Co do ogórków zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości, że są obłędne , nie mogliśmy się ich nachwalić, zauroczyły całą rodzinkę
Baaaardzo liczę na przepis
Co do Utopence to na nie trzeba amatora, to przekąska taka bardziej dla faceta eMowi smakowały
- gaura
- 500p
- Posty: 862
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Domowo i zdrowo
Piotr, do tej pory parząc mięso dodawałam sól i przyprawy do wody, w której się parzyło. Za Twoją radą natarłam mięso solą i przyprawami na 24 h. Podpowiedz, czy te przyprawy wystarczą, czy do wody do parzenia dodać jeszcze przypraw, a najbardziej chodzi mi o to, czy dodać sól.
Pozdrawiam, Kasia
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2296
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Kasiu
nie bardzo Cię rozumiem, jakie mięso parzysz i w jakim celu wg mojej rady, której to dotyczy?
nie bardzo Cię rozumiem, jakie mięso parzysz i w jakim celu wg mojej rady, której to dotyczy?
- gaura
- 500p
- Posty: 862
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Domowo i zdrowo
Pisałam wcześniej jak robię schab "gotowany".
Natarłam solą i przyprawami, tylko zastanawiam się, czy dodać jeszcze do wody soli.Biotit pisze:Kasiu,to jest b.stary sprawdzony sposób na szybką , niepeklowaną wędlinę, do tego soczystą i smaczną, bez żadnych świństw, które dodają Firmy produkujące wędliny.
Zamiast schabu zrób karkówkę, a przyznasz mi rację, że smak jest o wiele lepszy.
Przedtem mięso umyj i natrzyj przyprawami i wstaw na 24h do lodówki.
Przed parzeniem po wyjęciu z lodówki 3-maj 2-3 h w temp pokojowej, smaki jeszcze bardziej dotrą do wew mięsa.
Pozdrawiam, Kasia
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2296
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Ok,
już załapałem.
Jeśli jesteś ,,małosolna,, to powinno 24h wystarczyć.
Dodam jeszcze: parz schab w temp 80 C do temp w środku 60C, wówczas będzie ok.
Jeśli parzysz karkówkę, to temp w środku powinna być 68 C.
już załapałem.
Jeśli jesteś ,,małosolna,, to powinno 24h wystarczyć.
Dodam jeszcze: parz schab w temp 80 C do temp w środku 60C, wówczas będzie ok.
Jeśli parzysz karkówkę, to temp w środku powinna być 68 C.
- gaura
- 500p
- Posty: 862
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Domowo i zdrowo
Ja raczej "małosolna", ale reszta rodziny woli trochę więcej soli. W związku z tym, zostawić na dłużej niż 24h, czy dosolić wodę do parzenia?
Wielkie dzięki za temperatury parzenia
Wielkie dzięki za temperatury parzenia
Pozdrawiam, Kasia
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2296
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Ja wcześniej dawałem 20g/ kg mięsa i nacieram. Wkładam po 3h do pojemnika i do lodówki 24-48h.
Ostatnio zmniejszyłem sól do 10g < stosuję niejodowaną, ona jest mniej słona > i nacieram b.ostrym ajvarem, który robię z papryk poo zrobieniu mikstury. Dla mnie wówczas ostrość i słoność jest ok.
A może zamiast parzenia spróbuj upiec? Będzie zdrowsze.
Ostatnio zmniejszyłem sól do 10g < stosuję niejodowaną, ona jest mniej słona > i nacieram b.ostrym ajvarem, który robię z papryk poo zrobieniu mikstury. Dla mnie wówczas ostrość i słoność jest ok.
A może zamiast parzenia spróbuj upiec? Będzie zdrowsze.
- gaura
- 500p
- Posty: 862
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Domowo i zdrowo
Przygotowałam schab. Pieczony na różne sposoby, w rękawie i bez, mojej rodzince nie podchodzi, jako "trochę taki suchy". Natomiast "gotowany" jak najbardziej. Teraz zamiast gotowany, będzie parzony
Właśnie wsypałam na wagę 10g soli i stwierdzam, że mniej więcej tyle dałam na 1kg, więc myślę, że będzie dobrze. Sól też niejodowana i do tego przyprawy, papryka słodka i ostra, majeranek, oregano
Właśnie wsypałam na wagę 10g soli i stwierdzam, że mniej więcej tyle dałam na 1kg, więc myślę, że będzie dobrze. Sól też niejodowana i do tego przyprawy, papryka słodka i ostra, majeranek, oregano
Pozdrawiam, Kasia
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2296
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Ja nieraz piekę pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym, ale wg reżimu zachowanych temp i czasu. Nigdy nie był suchy.
Jak będziesz parzyć tak jak napisałem wcześniej, będziesz miała a'la polędwicę sopocką. Termometr z mięsa wyjmij jak dopiero ostygnie.
Jak będziesz parzyć tak jak napisałem wcześniej, będziesz miała a'la polędwicę sopocką. Termometr z mięsa wyjmij jak dopiero ostygnie.