
Domowo i zdrowo
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Ala
dokładnie tak jest , kapustę słodką poszatkowałem i powoli zaczyna się gotować. Jutro wszystko połączę i zacznie się robić , a zapachy
Śledzie kupione, właśnie się moczą, potem obróbka i do oleju . W lodówce do wtorku, potem będę robił wg mnie najlepsze, bo w śmietanie wg starej receptury moje ŚP Mamy.
A jutro od samego rana zabieram się za pikowanie papryk, obym się zmieścił z nimi w growboxie.
dokładnie tak jest , kapustę słodką poszatkowałem i powoli zaczyna się gotować. Jutro wszystko połączę i zacznie się robić , a zapachy

Śledzie kupione, właśnie się moczą, potem obróbka i do oleju . W lodówce do wtorku, potem będę robił wg mnie najlepsze, bo w śmietanie wg starej receptury moje ŚP Mamy.
A jutro od samego rana zabieram się za pikowanie papryk, obym się zmieścił z nimi w growboxie.
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7944
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo
A czy na te najlepsze śledzie przepis podawałeś ,jeżeli nie to poproszę 

Pozdrawiam Alicja
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Oczywiście, że podam, 1 dzień przed Wigilią wszystkie składniki się łączy, potrzebna będzie b.dobra gęsta śmietana i dobry olej, ja używam rzepakowego tłoczonego na zimno.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Domowo i zdrowo
Piotrku cudnie musi pachnieć u Ciebie podłoże
Mój już do połowy zjedzony
Ja miodu nie daję, tylko powidła śliwkowe, uwielbiam ten dodatek
Dopiero niedawno dowiedziałam się o miodzie , pewnie następnym razem wypróbuję , bo lubię eksperymentować
Ciekawa jestem Twojej recepty na śledzie w śmietanie... jabłuszko dodajesz ?





Ciekawa jestem Twojej recepty na śledzie w śmietanie... jabłuszko dodajesz ?
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Agniecha, nie dodaję.
Robię toczka w toczke jak mówiła Moja Ciotka przedwojenna Restauratorka z ul. Mickiewicza.
Twoja Córa z
moimi ...dojechała ?
Robię toczka w toczke jak mówiła Moja Ciotka przedwojenna Restauratorka z ul. Mickiewicza.
Twoja Córa z

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Domowo i zdrowo
Za jakąś godzinkę ma być 

Re: Domowo i zdrowo
Piotrze wczoraj zrobiłem pasztetową według Twojego przepisu, tylko zamiast k. manny dodałem bułkę tartą bo akurat nie miałem kaszy manny.
Pyszna wyszła.
Pyszna wyszła.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Andrzej
kup mannę i 3-maj.
Mam kilka sprawdzonych starych przepisów z historycznch 16-19, tam mannę, czy mąkę ziemniaczaną się dodaje, aby polepszyć jakość produktu.
Cieszę się, że pasztetowa Ci smakuje, pamiętaj, że bez tyndalizacji jest to produkt mięsny krótkotrwały.
kup mannę i 3-maj.
Mam kilka sprawdzonych starych przepisów z historycznch 16-19, tam mannę, czy mąkę ziemniaczaną się dodaje, aby polepszyć jakość produktu.
Cieszę się, że pasztetowa Ci smakuje, pamiętaj, że bez tyndalizacji jest to produkt mięsny krótkotrwały.
Re: Domowo i zdrowo
Już dużo nie zostało, na próbę trochę było zrobione. W termomiksie ustawiłem temp. i gotowałem składniki a potem po wystudzeniu też w nim rozdrabniałem i mieszałem wszystko.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
Re: Domowo i zdrowo
(Powiem tak z angielskaBiotit pisze:Sezon wędzarniczy 2014 uważam za zamknięty.
Na Święta wędziłem ryby (łososie na zimno, węgorze i śledzie oraz karpie).
Z mięs tradycyjnie Szynki, Polędwice, Karkówki i Boczki oraz trochę kiełbasy, która zostanie dodana do podłoże.
.

A któż to pozjada

Tyle tego!!!
Ja póki co zaczynam (po świętach o ile dojdzie


Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Re: Domowo i zdrowo
Przepraszam! Przejęzyczyłam się !!! Miałam na myśli oczywiście zamówiony szynkowar!!!
Szybkowary już mam
.
Szybkowary już mam

Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Pieczenie mięs nie na czas
Proponuję lepszy , bo mięso jest bardziej soczyste, sposób na pieczenie mięs.
Potrzebujemy termometr z sondą, którą umieszczamy wewnątrz mięśnia pieczonego mięśnia.
W tej chwili na rynku od kilku lat najtańszy , a zarazem niezły jest termometr IKEI, cena 26zł.
Ma wbudowany alarm, który oznajmia, kiedy temp dochodzi do celu

Jak należy piec:
1.Karkówka, boczek, łopatka to: 180- 200 C przez 10-15 min później zmniejszamy temp do 140 C i pieczemy do końca czyli osiągnięcia 75 C wew mięśnia.
2.Szynka tak samo, ale pieczemy do temp. wew mięśnia 65C
Należy podlać wodą gdy zmniejszamy temp. z 180 na 150.
3.Schab: 180 C później 140 C do 60C wewnątrz + podlanie wodą.
Proponuję lepszy , bo mięso jest bardziej soczyste, sposób na pieczenie mięs.
Potrzebujemy termometr z sondą, którą umieszczamy wewnątrz mięśnia pieczonego mięśnia.
W tej chwili na rynku od kilku lat najtańszy , a zarazem niezły jest termometr IKEI, cena 26zł.
Ma wbudowany alarm, który oznajmia, kiedy temp dochodzi do celu




Jak należy piec:
1.Karkówka, boczek, łopatka to: 180- 200 C przez 10-15 min później zmniejszamy temp do 140 C i pieczemy do końca czyli osiągnięcia 75 C wew mięśnia.
2.Szynka tak samo, ale pieczemy do temp. wew mięśnia 65C
Należy podlać wodą gdy zmniejszamy temp. z 180 na 150.
3.Schab: 180 C później 140 C do 60C wewnątrz + podlanie wodą.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Domowo i zdrowo
Piotrku
Dzięki za podanie temperatur pieczenia, w środę wypróbuję
Szukałam czy podawałeś przepis na ogórki po żydowsku..... są przepyszne, wszyscy jesteśmy nimi zachwyceni i w przyszłym roku na bank robię właśnie takie
Podasz
???

Dzięki za podanie temperatur pieczenia, w środę wypróbuję

Szukałam czy podawałeś przepis na ogórki po żydowsku..... są przepyszne, wszyscy jesteśmy nimi zachwyceni i w przyszłym roku na bank robię właśnie takie


- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Nie, jeszcze nie ujawniłem tego przepisu, cieszę się , że Wam smakują. Wg mnie są obłędne.
A jak smakowały moje Utopence?
A jak smakowały moje Utopence?