Domowo i zdrowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2303
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Żelatyny do wyrobów parzonych w szynkowarze nie stosuję.
Tą naturalną galaretkę spowodowała we wcześniejszej obróbce termicznej skóra wieprzowa, która ma działanie zdrowotne.
Stanowiła również naturalny klej do łączenia 2 płatów boczku, po parzeniu stanowią jedność.
8-)
Moje wątki
Festina Lente
Kaja
500p
500p
Posty: 848
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Dziękuję.Wobec tego zamawiam szynkowar.Skóry wieprzowe mam zamrożone.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7944
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Piotrze ,czy mógłbyś poleci ,miejsce w którym kupowałeś szynkowar może być na PW :D
Pozdrawiam Alicja
xrob
100p
100p
Posty: 123
Od: 21 sie 2010, o 06:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Witam i ja poproszę na pw adres miejsca z którego zakupiłeś szynkowar ? :roll:
Pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2203
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Ja też jestem ciekawa, bo wczoraj od samego oglądania w necie rozbolała mnie głowa... :(
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Domowo i zdrowo

Post »

A mój szynkowar już do mnie jedzie :) Jednak nie z All..o, tylko ze sklepu wysyłkowego, z Poznania z Głogowskiej.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Posty: 610
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Chodziło mi o boczek tak to jest ja się myśli o szynce :oops: W jakiej temp parzysz boczek i jak długo, peklujesz go wcześniej czy na żywo. Mam chęć zrobić w poniedziałek tylko nie wiem jak profesjonalnie się do tego zabrać.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2303
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Oto i Ona Szynka konserwowa, czyli Polish Ham

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

zastanawiam się, ile takich szynek wyszło o spod mojej ręki, myślę, że kilka.....
8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Piotrku szynka wygląda wręcz niesamowicie ;:oj ;:63
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Domowo i zdrowo

Post »

No co za cudo ;:oj Ja też poproszę o adres sklepu na pw :wink:
and777
200p
200p
Posty: 314
Od: 1 cze 2008, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Ja też poproszę o adres sklepu.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
ann33
200p
200p
Posty: 260
Od: 30 mar 2010, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: granica państwa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Żeby podobną zjeść na święta trzeba było wystać kilka nocy pod sklepem w kolejce. Na pewno nie taka dobra jak Twoja i u mnie nie doczekałaby świąt. Rarytas! Congratulations! ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7944
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Prawdziwy majstersztyk ;:333
Pozdrawiam Alicja
Neko
---
Posty: 482
Od: 23 wrz 2013, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Biotit pisze:Żelatyny do wyrobów parzonych w szynkowarze nie stosuję.
Tą naturalną galaretkę spowodowała we wcześniejszej obróbce termicznej skóra wieprzowa, która ma działanie zdrowotne.
Stanowiła również naturalny klej do łączenia 2 płatów boczku, po parzeniu stanowią jedność.
8-)
Witaj Piotrze :wit,
w przypadku boczku spoiwem była skórka, a co sprawiło, że szynka konserwowa nie rozpada się i wszystkie kawałki są zespolone?
Masz niesamowite te wyroby ;:63.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2303
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Sezon wędzarniczy 2014 uważam za zamknięty.
Na Święta wędziłem ryby (łososie na zimno, węgorze i śledzie oraz karpie).
Z mięs tradycyjnie Szynki, Polędwice, Karkówki i Boczki oraz trochę kiełbasy, która zostanie dodana do podłoże.

Teraz pozostają do zrobienia dania świąteczne, na 1 ogień idzie podłoże Świąteczny.

oto mój przepis:

podłoże Świąteczny Staropolski

zasada jest taka : tyle samo kapusty co i mięsa.

składniki:
2 kg świeżej kapusty
2 kg kapusty kiszonej
1,5 kg łopatki
0,5 kg wołowiny (ja dałem antrykot)
1,0 kg wędzonego boczku
0,5 kg wędzonej szynki
0,5 kg wędzonej wieprzowej kiełbasy
2 kości karkowe wędzone, ok 1 kg
10-15 szt wędzonych węgierek
10 szt suszonych średnich kapeluszy prawdziwków
bulion mięsny do gotowania słodkiej i kwaśnej kapusty ( ok 2 x po 1 l)
szklanka lub 2 wina czerwonego wytrawnego
2-3 cebule

przyprawy:
pieprz czarny w ziarnkach ok 20 szt
kminek łyżka
gorczyca czarna 1 płaska łyżeczka
jałowiec 5-6 jagód
ziele angielskie 5-6 szt
listek laurowy 3-4 szt
goździki 2-3 szt
miód gryczany 1-2 łyżki
majeranek, czosnek i tymianek do łopatki podczas maceracji
sok z kiszonej kapusty

Wykonanie:
Grzyby moczymy przez noc, odlewamy wodę i gotujemy.
Kapusty po sprawieniu gotujemy oddzielnie w bulionie mięsnym.
Do gotującej się osobno kapusty kiszonej dodajemy pokrojone w paski obgotowane prawdziwki i przyprawy.

Mięsa obsmażamy na smalcu:

Wołowinę i kiełbasę kroimy w kostkę i chwilkę podsmażamy, tak samo postępujemy z wędzonkami.
Na końcu smażymy pokrojoną uprzednio w kostkę cebulę
Natomiast wieprzowinę (łopatkę) obtaczamy ziołami i pozostawiamy na 12 h w temp lodówki.
Następnie obsmażamy ją w całości na smalcu i dodajemy do gotującej się słodkiej kapusty. Temp max 85 - 90 C
Po ok 1 h wyjmujemy wieprzowinę, studzimy i kroimy w kostkę.

Łączymy kapusty, dolewamy wino, dodajemy wszystkie mięsa , dodajemy miód i dalej gotujemy - max 85 C kilka h.
Tak postępujemy codziennie, suma gotowań dla dobrego podłoże to 24 h. W połowie gotowania dosmaczamy , solimy,
a kwaśność regulujemy sokiem z kiszonej kapusty.

Taki podłoże odkąd pamiętam był podawany w 1 Dzień Świąt, a potem najlepiej smakował mi 1 Stycznia późnym popołudniem.
Moje wątki
Festina Lente
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”