Sępolia,Fiołek- roztocz cyklamenowa / truskawkowa

Rośliny doniczkowe
Leta1000
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lut 2011, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Sępolia,Fiołek- roztocz cyklamenowa / truskawkowa

Post »

Kupiłam na wyprzedaży w kwiaciarni fiołka w tamtym roku i jeszcze nie kwitł. Narobiło mu się sadzonek po bokach i mlode liśtki brązowieją :( boję sie go przesadzić a tymbardziej rozerwać te mini po bokach bo podobno mają bardzo delikatne korzonki. I teraz nie wiem co z nim zrobić, jak ratować :(

I jeszcze taki skromny apel: wszelkie ogłoszenia umieszczamy w dziale ogłoszeń http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=11

Obrazek Obrazek

i jak uratować mojego fiolka?
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18

Re: co z tym fiołkiem?

Post »

Ten fiołek ma roztocza :(.
Leta1000
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

i co teraz ? jak to zniszczyć? da sie wogole?
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Napisałam Ci na pw, na razie wstrzymaj się z kupowaniem nowych okazów, wypryskaj, ja stosuję Actelic 1ml-1l, odczekaj z 7-10 dni i opryskaj znowu, ja radzę opryskać fiołka i wszystkie rośliny jakie masz też.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Leto, omijanie regulaminu ogłoszeniowego jest nie w porządku (szczególnie dotyczy to naszych doświadczonych forumek, ale nowych także!)
Handlowe posty zostały przeniesione i pozostaną w koszu do wykasowania.

Zapraszam do przeczytania regulaminu, łatwiej będzie omijać rafy...

Leto, jeszcze jedna sprawa, kiedy chcesz odpowiedzieć na jakiś post, wciskaj klawisz Odpowiedz, a nie Cytuj.

Szczególnie nie warto cytować postu poprzedzającego bezpośrednio nasz post, bo to dośc oczywiste, że na niego właśnie odpowiadamy.
Wyczyściłam wątek ze zbędnych cytatów, jest krótszy, bardziej czytelny i ... jest na temat :P
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Leta1000
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

nie ma jakiegoś domowego sposobu na uratowanie tego kwiatka?
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obawiam się, że nie. Jest jakaś naturalna metoda, kupić drugiego zwierza (nie pamiętam co to było :oops: ), który zje te roztocza, gdzies o tym czytałam, ale wychodziło to baaaardzo drogo, jak dla mnie za drogo, nawet przy takiej kolekcji jaką mam.
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Sępolia,Fiołek- roztocz cyklamenowiec/ truskawkowiec

Post »

Roztocz cyklamenowa jest najgroźniejszym wrogiem fiołków, szkodniki są niewidoczne gołym okiem, bardzo łatwo można przegapić objawy zarażenia, i nim się zorientujesz robal zżera całą Twoją kolekcję :shock:

Samice składają jaja na młodych liściach i to one są zaatakowane w pierwszej kolejności, robale nakłuwają i wysysają z nich soki. Z czasem atak rozprzestrzenia się na całą roślinę a w końcowym stadium umiera wierzchołek wzrostu i roślina jest już nie do odratowania.

Objawy
Pierwszym objawem jest zahamowanie wzrostu młodych liści i ich i deformacja. Młode liście przestają się rozwijać, tracą zdrowy zielony kolor, są bladozielone lub żółte, rosną bardzo ciasno, są podwinięte do dołu i bardzo sztywne, tracą witalność i sprężystość, jest wrażenie, że są bardziej mechate.
Z czasem i na starszych liściach pojawiają się maleńkie ślady po ugryzieniach, starsze liście przestają rosnąć i też podwijają się do dołu, są sztywne. Następuje ogólne zahamowanie wzrostu rośliny.

kwiecień:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pacjent zero:
Obrazek

Obrazek

Zwalczanie
Obficie opryskać wszystkie rośliny środkiem na przędziorki, przy zakupie należy zwrócić uwagę by preparat zwalczał wszystkie stadia rozwojowe.
Ja swoje rośliny spryskałam mieszanką Magus + Nissorun, zastosowałam podwójną dawkę gdyż moje rośliny były w bardzo złym stanie. Przy oprysku należy szczególną uwagę zwrócić na środki rozetek gdyż tam szkodniki mają swoją bazę. Nie bójcie się, że zmoczycie środek rozetki, to jest walka na śmierć i życie, jeśli nie zabijecie roztocza fiołek i tak umrze.
Pozostawić rośliny do wyschnięcia w cieniu, w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów. Po tygodniu można powtórzyć oprysk, choć mi wystarczył tylko jeden.
Teraz pozostaje czekać i obserwować. Nie usuwajcie uszkodzonych liści, gdyż mimo tego, że są ledwo żywe biorą udział w fotosyntezie i odżywiają roślinę. Można ewentualnie przerzedzić trochę ściśnięty środek, uważając na wierzchołek wzrostu, żeby zrobić miejsce dla nowych młodych liści.
Po dwóch miesiącach od oprysku moje rozetki wyglądały tak:
Udało się pozbyć intruza!

koniec czerwca:
Obrazek

Obrazek

Całkowite dojście do siebie zajmuje roślinie ok pół roku.

Mój pacjent zero po kuracji:

koniec sierpnia
Obrazek

Obrazek

Profilaktyka
Wszystkie nowe rośliny profilaktycznie pryskam przeciwko roztoczy Magusem (normalną dawką), potem kwarantanna 2 tygodnie, potem ponowny oprysk i kolejne 2 tygodnie kwarantanny. Dopiero po tym czasie, gdy widzę dobrze rozwijające się młode liście zapoznaję nowych przyjaciół z resztą towarzystwa ;:136
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Re: Roztocz cyklamenowa / truskawkowa na fiołkach

Post »

Zbliża się wiosna a wraz z nią budzą się nasi starzy znajomi - roztocza (przędziorki)
Żeby zapobiec ich inwazji należy zadbać o profilaktykę, pomyślmy o niej już w tej chwili.
Polecam artykuł do przeczytania, jest sprzed kilku lat i niektóre proponowane środki chemiczne już nie sa aktualne, tym niemniej przybliża on problem walki z przędziorkiem i zawiera wiele cennych informacji.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1752

Proponuję 1 marca ogłosić Dniem Walki z Przędziorkiem ;:134
Solidarnie tego dnia zaopatrzmy się w opryskiwacze i dajmy im popalić :wink:
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja przez to paskudztwo stracilam wiekszosc kolekcji i ;:167 do fiolkow ;:145
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10

Post »

Kurcze, moje przejawiają podobne objawy, tj. zmiana koloru w środku rozetki (ale tylko u tych mających jakieś "białości" na listkach), natomiast u niektórych sadzonek rzeczywiście listki się zwijają, tracą jędrność... Ech, chyba jednak ruszę z opryskiem.
Tak wygląda jeden z fiołków:
Obrazek

Czy to może być to? ;:145
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2014, o 20:01

Post »

Mycha, chyba wpadłaś w panikę...ja nie znajduję tu nic złego ;:108
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim ser­cu wy­rośnie kwiat- świat wokół Ciebie sta­je się ogrodem.
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Pokaż resztę podejrzanych :)
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10

Post »

A żółte środki są ok? Zmienią barwę? (to moje pierwsze pstrolistne fiołki, więc nie wiem do końca co jest normalne a co nie :p ).
A te podwinięte listki?

Obrazek

Ten ma mocno zbite listki:

Obrazek

A ten ma dziwną dziurkę w liściu:

Obrazek

Jeszcze wrzucę zdjęcie fioła, który ma powyginane listki:

Obrazek
To zeszłoroczne zdjęcie. W sumie nie pryskałam tych starych roślin w zeszłym roku, i mimo wygięcia łodyżek i skupienia liści nic im nie dolega... żyją do dziś. Może jednak przesadzam. Może jest jakiś inny powód.
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Nie wygląda mi to na roztocz. Ale obserwuj pstrokatka, bo listki w środku są dość małe w stosunku do starszych. Jeśli zauważysz, że nie rosną proponuje wkroczyć z chemią :wink:

Zbite rozety mogą rosnąć z wielu przyczyn, zbyt dużo światła, zbyt wysoka temperatura, zbite ciężkie stare podłoże, twarda woda.

Co do pstrokatków z nimi jest wesoło, wybarwienie zależy od wielu czynników, od oświetlenia, temperatury, podłoża. Nie będę zaśmiecać tego wątku i pisać nie na temat. Zapraszam z pstrokatkami do mnie lub do Ciebie i będziemy się rozpisywać :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”