Skrętnik (Streptocarpus) - uprawa, pielęgnacja cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Skrętnik (streptocarpus) - uprawa, pielęgnacja

Post »

A jak by się miały na zewnątrz np. balkonie, bo moje, gdy kupiłem to tylko były ładne ,a po kilku dniach zaczęły marnieć aż padły, mieszkanie mam od strony południowej, ukorzeniłem listki dwa ,było ok gdy je wsadziłem do ziemi wypuściły takie malutkie listki i padły też, chyba nie mam ręki do skrętnika ,uratowałem jeden listek ze skrętnika pociąłem go na kawałki i do ziemi ,nakryłem pojemnik folią dziurkowaną ,puściły prawie wszystkie listki, rosną tylko wtedy gdy sa nakryte folią gdy odkryje młode listki zasychają
Obrazek
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Widać, zima to najtrudniejszy czas do przetrzymania skrętników.
Dlatego, ja przeważnie dubluję odmiany, na wszelki wypadek.

A gdy przychodzi marzec, przycinam ususzone końcówki liści, przesadzam do świeżego podłoża i stawiam na chłodnym wtedy jeszcze parapecie południowym.

Janku, jeśli listki zasuszają końcówki, to jest za niska wilgotność powietrza.
Zakryj folią, w której Zrób dziurki.
Wtedy listki zaczną przyzwyczajać się do bardziej suchego powietrza. Nie Odkrywaj od razu całego pojemniczka.

Możesz też spróbować uprawy "butelkowej". Tzn. Bierzesz przezroczystą butelkę po wodzie mineralnej. Przecinasz w poprzek, tak, by dolna część była równa wysokości doniczki, w której Uprawiasz skrętnika.
Na dno Wsyp trochę keramzytu, Nalej wody, by keramzyt był wilgotny.
Potem Postaw podstawkę i doniczkę ze skrętnikiem.
Wzdłuż dolnej części butelki (tak jakieś 5cm od góry) - Natnij butelkę wzdłuż, w czterech miejscach butelki. To, po to, żeby mieć, jak założyć górną część butelki.
Następnie Nakryj górną część butelki z korkiem. Który Możesz ściągać i zakładać.
Ja w ten sposób reanimuję rośliny. Docelowo w takich warunkach trzymam też delikatniejsze rośliny, np: episcie.
Zamiast półtoralitrowej butelki po mineralce, Możesz użyć - 5 litrową butlę po wodzie, dostępną w hipermarketach.

W upalne lato - do keramzytu Możesz dosypać kilka kostek lodu, przez co Obniżysz nieco temperaturę wokół skrętnika.
Masz ciepło w mieszkaniu (mieszkanie południowe) - przez całe lato: czerwiec, lipiec, sierpień - tak trzymałabym na Twoim miejscu skrętniki. We wrześniu pojawiają się mgły i jest większa wilgotność powietrza. Wtedy Możesz odkręcić korek i codziennie na godzinkę ściągać górną część butelki. Powoli Wydłużaj czas bez górnej części butelki, aż całkowicie Zrezygnujesz z zakładania górnej części butelki. Postaw blisko okna, które musi być uchylone całą dobę - zwłaszcza nocą.

U mnie wygląda to tak(podstawka pod pojemniczkiem jest przezroczysta, więc trudno ją zauważyć, ale jest):

Obrazek

Na zewnątrz w ogrodzie trzymałam tylko białego i fioletowego skrętnika. Było to miejsce od strony północno - zachodniej. Pod dachem budynku - osłonięte od wiatru i słońca. Minusem jest to, że takie skrętniki są zapylane przez owady, co dla hodowcy tych roślin jest uciążliwe. Skrętniki lubią nocne obniżenia temperatury z mgłą włącznie. Spróbuj z wyniesieniem swoich skrętników na balkon. Ale do cienia (Postaw tak, by w ogóle na nie słońce nie padało). Postaw je na keramzycie wilgotnym, ale nie bezpośrednio. Najlepiej jak jest większa podstawka, na nią Nasyp keramzyt, Zalej wodą, Połóż drugą podstawkę i dopiero Postaw skrętnika.
A jeśli Postawisz wokół skrętnika dużo roślin o dużych liściach - to zwiększy się wilgotność powietrza i nie będą zasychać końcówki liści. Dlatego skrętniki lubią być uprawiane w grupach. Mają duże liście, które wyparowują dużo wody, a wtedy podnosi się wilgotność wokół wszystkich skrętników.
Jednego skrętnika jest o wiele trudniej uprawiać niż, jak się ma ich kilkadziesiąt.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2014, o 20:01

Post »

Wejdż na ten Album i przeczytaj opis P.K. Brzmi tak: Zuza Pink. Zuza i Roulette Cherry od lewej :D
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim ser­cu wy­rośnie kwiat- świat wokół Ciebie sta­je się ogrodem.
_fox_

Post »

No to po Cherry powinien być przecinek i Cherry jest jako trzecia. No chyba że ja źle kumam ;:108 Oczywiście patrząc na fotkę.
Ale patrząc od lewej strony są w kolejności Zuza Pink. Zuza i Roulette Cherry i to by się zgadzało.
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

_fox_ pisze:No to po Cherry powinien być przecinek i Cherry jest jako trzecia. No chyba że ja źle kumam ;:108 Oczywiście patrząc na fotkę.
Ale patrząc od lewej strony są w kolejności Zuza Pink. Zuza i Roulette Cherry i to by się zgadzało.

-- 23 cze 2014, o 20:12 --
justus27 pisze:Widać, zima to najtrudniejszy czas do przetrzymania skrętników.
Dlatego, ja przeważnie dubluję odmiany, na wszelki wypadek.

A gdy przychodzi marzec, przycinam ususzone końcówki liści, przesadzam do świeżego podłoża i stawiam na chłodnym wtedy jeszcze parapecie południowym....
Szkoda, że tak cenne informacje zginą w natłoku innych wiadomości :roll:

Tekst zmoderowany - za długi cytat, norbert76
Awatar użytkownika
iksja
200p
200p
Od: 29 kwie 2010, o 15:25

Post »

Ja żeby w zimie nie dokuczało skrętnikom ciepłe powietrze z kaloryferów zakładam butelkowe "czapeczki" :

Obrazek
Pozdrawiam Kasia
Zielony parapet;
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Nie gniją wówczas?
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
iksja
200p
200p
Od: 29 kwie 2010, o 15:25

Post »

Nie gniją, butelki nie są szczelnie włożone do doniczek więc jest tam troszkę świeżego powietrza.
Pozdrawiam Kasia
Zielony parapet;
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To już nazywa się poświęcenie ;:172

Powiem, że moje mieszkanie jest już i tak przeładowane ilością kwiatów.I ciągle jestem w rozterce wizualnej.Wiem, że zmniejszenie ich ilości poprawiłoby zdecydowanie estetykę, ale nie mogę się na to zdecydować.Dlatego wprowadzenie plastikowych butelek byłoby dodatkowym, mało pożądanym widokiem (pewnie mój Mąż, sprzyjający mojej pasji, nie wytrzymałby tego ciężaru) :roll:

Dlatego, co robię zimą?
Dzięki temu, że mam ogrzewanie podłogowe i regulator ciepła, obniżam temperaturę w mieszkaniu do 21-22'C.
Skrętniczkom to bardzo odpowiada.Dzięki tej czynności i ograniczeniu podlewania nie poniosłam żadnych strat po zimowym okresie :idea:
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko nie wszyscy mają taki komfort , ja ustawiam zimą doniczki ze skrętnikami na parapecie pod którym nie ma grzejnika , aby ciepło od niego tak bardzo
nie szło na rośliny , ale obniżyć temp. w mieszkaniu się nie da , bo by mnie domownicy z domu wysiudali razem z moimi pupilami :;230
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, Iksja...
ja właśnie w tym roku - na działeczce wypróbowałam Twój sposób butelkowy.
Rewelacja - liście szybciej odżyły po zimie.

Jak dobrze, że mam budynek na działce. Tam, na razie nie widać, jaką ilością roślin, dysponuję.
Bo jest duża przestrzeń.

Próbowaliście może, z ustawieniem wokół roślin, różnych pojemników z wodą?
Słyszałam o takim sposobie podnoszenia wilgotności.
Żeby było estetycznie, to może śliczny szklany flakon, w nim ozdobne żelowe kulki zalane wodą.

Onectica - bo to jest prawda. Mając jedną roślinę, za bardzo ją "rozpieszczamy". I możemy, np: przenawozić.
A gdy stoi kilkanaście, kilkadziesiąt roślin obok siebie, na jednym parapecie. Same wokół siebie wytwarzają odpowiedni mikroklimat.
Oczywiście przy większej kolekcji trzeba być bardziej zorganizowanym i czujnym. Bo łatwiej o choroby.

Jak ja mówię, ile mam roślin i że codziennie wystarczy mi kwadrans na ich podlanie. To nikt mi nie chce wierzyć ;:224 :;230

I pochwalę się... od Iksji, DS-Rozhdenieje Tajfuna" - u mnie debiut:

Obrazek
parapetowce
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gdzieś czytałem , że właśnie zimą powinno się skrętnikom zapewnić jak najwięcej światła , słońca i obniżyć temperaturę ....w takich warunkach przechodzą zimowy stan spoczynku i najlepiej przesadzić je jesienią do świeżego podłoża .... Każdy sam musi sobie wypróbować sposób na przezimowanie swoich pupili

Jak jesteśmy przy pełnych skrętnikach to dodam mojego

ZIUTEK

Obrazek
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I już mam wyjaśnienie P.Kleszczyńskiego :idea:
Jego opis do zdjęcia jego autorstwa (teraz, jasny i bezdyskusyjny)

Od lewej Zuza Pink Zuza i Roulette Cherry

Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie kolejne debiuty...

NN

Obrazek

Holka

Obrazek

I...moje, własne siewki. Z krzyżówek ubiegłorocznych. Już mają pierwsze pączki kwiatowe :tan

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Holka cudowna :D
Przywodzi mi na myśl... budyń i juz ide go spobie zrobić.
jest piękna i ciepła .
Justynko gratuluję przedszkola, które włąsnie dorasta. :D ;:333
Będą ciekawe doświadczenia lada moment
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”