Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1004
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

Ja do gofrów by były pulchniejsze dodawałam odrobine amoniaku .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1004
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

Makowiec kolorowy

Ciasto zółte Składnki

8 żółtek
1/2 kostki margaryny
1 szkl cukru
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek cytrynowy

Wykonanie

Cukier utrzeć z margaryną i żółtkami na puch . Dodać resztę składników , wymieszać wylać do foremki .

Mak Składniki

50 dag maku
4 jajka
20 dag cukru
1 łyżka masła
1 olejek migdałowy
bakalie

Wykonanie

Mak sparzyć i zemleć . Jajka ubić z cukrem , dodać do nich łyżke stopionego masła i reszte składników . Wszystko dokaładnie wymieszać i wylać na ciasto żółte .

Ciasto białe Składniki

8 białek
20 dag cukru
10 dag mąki ziemniaczanej
10dag mąki pszennej
10 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

Margarynę roztopić i zostawic do ostygniecia . Białka ubić z cukrem , nastepnie dodać mąki z proszkiem i delkikatnie rozmieszać . Wlać roztopioną margarynę , wymieszać i wylać na mak .
Piec w temp. 180* przez 40-50 minut .

Obrazek
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Post »

Sezon na papierówki więc podam prosty
PRZEPIS NA SZARLOTKĘ

3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 całe jajka
3/4 kostki margaryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
cukier waniliowy
1 i 1/2 kg jabłek (winnych)

Mąkę ,cukier , cukier waniliowy i tłuszcz włożyć do miski i posiekać nożem.
Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.
Podzielić na dwie części i jedną rozwałkować i wyłożyć na blaszkę(wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia).Ciasto na blaszce ponakłuwać gęsto widelcem , na to wyłożyć starte lub pokrojone w słupki jabłka ,obsypać cukrem i cynamonem .
Rozwałkować drugą połowę ciasta i przykryć jabłka.
Ponacinać ciasto lekko nożem np.w ukośną kratę. :D lub nakłuć widelcem.
Piec w temperaturze około 200 stopni na złoty kolor.
P.S. Jabłka ścieram na tarce do frytek , po upieczeniu nie są bardzo mocno rozgotowane.
Obrazek
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7699
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kraków

Post »

Ale zjadłabym taką cieplutką!Ja kruche ciasto wrzucam do robota i samo się robi.Jak mnie "najdzie" to robię kilka porcji i zamrażam.Potem wystarczy zetrzeć i ciasto prawie gotowe/też w robocie ścieram/. :P
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Post »

SERNIK PUSZYSTY

Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
12 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 żółtka (zależy od wielkości jajek)
cukier waniliowy
szczypta soli.

Ze składników zagnieść szybko ciasto , uformować kulkę , owinąć w folię alum.i do zamrażarki.
W tym czasie przygotować masę serową:
1kg sera mielonego w wiaderku
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru (jeśli ktoś woli ,słodki sernik można dać całą szklankę cukru)
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru)


Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ser i wymieszać .Do sera dodać :
olej, mleko,powoli wsypując budynie , mieszać delikatnie.
Masa jest bardzo płynna (i taka ma być), proszę tylko uważać bo mikserem można zachlapać pół kuchni .
Następnie wyjąć ciasto , wykleić dno blachy (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia)
Na to wlać masę serową i do piekarnika na 50 minut , Temperatura 180 stopni.

Zostało nam tylko przygotować białka na wierzch i tak:
Przed upływem w/w 50 minut ubijamy białko z 5-6 jajek , do piany dodajemy 1/2 szklanki cukru pudru i jeszcze chwilkę ubijamy . Wyjmujemy ciasto , smarujemy białkiem całą powierzchnie i posypujemy gość gęsto wiórkami kokosowymi (około 10 dag).
I do piekarnika naokoło 15 minut .Wyciągamy sernik wtedy, gdy się ładnie przyrumieni.

Najlepsze do spożycia na drugi dzień.
Składniki zaznaczyłam na niebiesko ,dla ułatwienia zakupu potrzebnych produktów.


Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Post »

I jeszcze jeden serniczek bardzo łatwy a przy tym smaczny :D

Składniki do ciasta:
1 szklanka cukru pudru
3 jajka
1/2 kostki margaryny
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu śmietankowego(niekoniecznie)
Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną.
Dodajemy pozostałe składniki z zagniatamy dość sypką kruszonkę (gdyby za bardzo się kleiła podsypać mąką).
Na blaszkę (uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia) wysypać połowę kruszonki .

Ser:
1 szklanka cukru pudru
3 jajka
1/2 kostki margaryny lub masła
1 budyń jasny (waniliowy lub śmietankowy bez cukru np.Dr Oetker)
5 serków homogenizowanych waniliowych lub (ser w wiaderku ,ale odjąć dużą łyżkę).
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną.Dodajemy po jednym serku ciągle mieszając.
Na koniec dodać budyń.Ubić białko z 6 jaj i łyżką połączyć z serem.
Wyłożyć na blachę z kruszonką.Posypać pozostałą częścią kakaowej kruszonki .
Piec 45 minut w temperaturze około 200 stopni. :D

Polecam :D :D :D
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1004
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

Niedawno jadłam u koleżanki pyszniutkie ciasto . W domu jednak go nie zrobię , ze względu na uwielbiające słodkości dzieciaczki . :lol:

"Pocieszek"

Upiec jasny biszkopt cienki lub kupić gotowy spód biszkoptowy .

Masa jabłkowa Składniki i Wykonanie

1 kg jabłek
3-4 łyżki cukru kryształu
1 galaretka czerwona
1 łyżka masła

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce . Masło podgrzać , dodać jabłka i cukier . Chwilę prażyć , dodać sucha galaretkę . Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut .

Masa kokosowa Składniki i Wykonanie

25 dag kokosu
1 szklanka czystej zwykłej wódki
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kaszy manny sypkiej i drobnej
1 masło
1 żółtko

Kokos zalać wódką i zostawić pod przykryciem na 2 godz. Masło utrzeć z uckrem , dodać żółtko , kaszę mannę i kokos .

Przełożenie ciasta:
Biszkopt ( nasączyć go wódką ) - masa jabłkowa - masa kokosowa - polewa
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1004
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

Michale poczęstować Cię mogę ale czym innym (też z przepisu koleżanki ) , do ręki weź sobie tylko Obrazek a do drugiej kawałek ciasta .

Czekoladowa Zefiryna

Składniki i Wykonanie
25 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
15 dag masła
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki amoniaku

Zagnieść ciasto i włożyć do lodóki naokoło 30min.
Ciastem wyłożyć spód i boki blaszki.

**************************
16 średnich jabłek
1l mleka
4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
2-3 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
1 mały słoik marmolady

Jabłka obrać , przekroić na połówki, wydrążyć gniazda . Układać na cieście , środek wypełnic marmoladą .
Z mleka , cukrów i budyniu ugotować budyń i jeszcze ciepłym zalać jabłka . Ja jabłka wygdrążałam okrągłą łyżeczka do robienia dekoracji. Pieczemy w 180* około 70 minut .

***************************
1/2l śmietany kremówki
3 łyżki żelatyny
cukier puder do smaku

Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl wody . Śmietanę ubić , dodać cukier puder , pod koniec ubijania letnią żelatynę . Śmietanę rozprowadzic po powierzchni upieczonego ciasta . Gdy zastygnie polac polewą czekoladowa . Ja tylko nią pociapałam ciasto .
Smacznego :D

Obrazek
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1004
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

Naleweczko , a może by tak zamiennik marcepanu zastosować .
Niedawno czytałam o ciekawej masie do pokrywania tortów http://www.smaczny.pl/forum/Biala-Masa- ... t6425.html , jeszcze nie robiłam tego , czekam na jakieś urodzinki :lol:
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
aconitum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1277
Od: 30 lip 2008, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Post »

miluck pisze:Sezon na papierówki więc podam prosty
PRZEPIS NA SZARLOTKĘ

3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 całe jajka
3/4 kostki margaryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
cukier waniliowy
1 i 1/2 kg jabłek (winnych)
zrobiłam, PYCHA goście zeżarli w sekundzie!!!

troszkę zmieniłam
- dodałam jedna żółtko do ciasta
- resztę ciasta z lodówki na jabłka starłam na tarce;)
oto efekt;)
Obrazek
dziękuje za przepis, czekam na dalsze kruche / półkruche ;)
Anka
Awatar użytkownika
Renia 4
200p
200p
Posty: 243
Od: 5 paź 2008, o 17:49
Lokalizacja: obecnie opolskie

Post »

A moze ktoś pociągnie ten sernikowy wątek..?
Moi bliscy i dalsi krewni i znajomi uważają sernik za najlepsze ciasto ( zaraz po kołaczu, oczywiscie tez z serem).
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam wiosennie
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Post »

Pyszne ANDRUTY:D

Półtora szklanki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki kakao
3 całe jajka
1/2 szklanki mleka
20 dkg masła
15 dkg wiórek kokosowych
10 sztuk listków wafli (2 opakowania)


Sposób wykonania:
Wszystkie składniki (oprócz wiórek i masła) włożyć do garnka i wymieszać .
Włożyć masło i gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Gdy masa się zagotuje ,zdjąć z gazu ,dodać wiórki i wymieszać.
Przekładać gorącą masą wafle ,smarując bardzo cienkie warstwy.
Zawinąć w papier lub ściereczkę bawełnianą i przycisnąć.
(na wafle kładę dużą deskę kuchenną ,a na to ciężarek syna 10 kg.
Można postawić duży garnek wypełniony wodą.)
Po około 2-3 godzinach do lodówki, a potem pokroić i jeść.
Smacznego:!: Obrazek
Awatar użytkownika
Haniafrania
50p
50p
Posty: 61
Od: 1 paź 2008, o 18:05
Lokalizacja: trojmiasto

Post »

Składniki Przepis
- 200- 300g serka mascarpone (może też być zwykłytwaróg, trzykrotnie mielony)
- 3 jajka
- 20- 30 podłużnych biszkoptów
- 3 łyżki cukru
- 2 filiżanki mocnej kawy
- 3 łyżki alkoholu (najlepszy jest likier Amaretto, Grand Marnier ale może też być zwykła wódka zmieszana z zapachem migdałowym)
-szczypta soli
-gorzkie kakao
Przepis
1. Żółtka ukręcić z cukrem, stopniowo dodawać ser.
2. Z białek i szczypty soli ubić pianę na sztywno i dodać do masy żółtkowo- serowej.
3. Wymieszać alkochol z kawą, dodać 2 łyżki wody
4. Moczyć biszkopty w kawie z alkoholem krótko
5. W pucharkach do deserów kłaść warstwy: biszkopty- masa serowa- biszkopty- masa serowa
6. Całość posypać przesianym przez sitko kakao i chłodzić 6- 12 godzin


Robilam raz tez takie z paczki Otkera gosciom tez smakowalo :)
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Post »

Przepis na keks bardzo smaczny i prosty.:D

30 dag mąki
kostka margaryny
20 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
10 dag rodzynek
5 dag suszonych śliwek
5 dag suszonych moreli
5 dag migdałów

Rodzynki namoczyć na 5 minut w gorącej wodzie i osączyć.
Śliwki i morele pokroić na kawałki .Migdały sparzyć i obrać ze skórki,osuszyć posiekać.
Wszystkie owoce i bakalie oprószyć mąką.

Umyć jajka i oddzielić białko od żółtek.
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę.Dodać mąkę,proszek do pieczenia,
bakalie i dokładnie wymieszać.Z białka ubić sztywną pianę i delikatnie, łyżką połączyć z ciastem.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia,wlać ciasto i wyrównać powierzchnię zwilżoną łyżką.
Piec 1h w temperaturze 190 stopni C. Ciasto po upieczeniu zostawić na chwilę w wyłączonym piekarniku.
Lekko przestudzony keks wyjąć z blaszki, usunąć papier.
Można posypać cukrem pudrem.



:D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”