Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
26.Biszkopt
Szklanka mąki
Szklanka cukru
5-6 jajek- białka oddzielić od żółtek
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka i szczypta soli ubijać na sztywno
dodawać cukier
pojedynczo dodawać żółtka cały czas ubijając
na końcu dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia,także porcjami.
Całą masę wylać do brytwanny,włożyć do piecyka w temp.do 180st. na ok 30-40 min.
Kiedy boki ciasta będą lekko odstawały od formy,i będą miały złotawy kolor, możemy uznać że ciasto jest upieczone.
Szklanka mąki
Szklanka cukru
5-6 jajek- białka oddzielić od żółtek
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka i szczypta soli ubijać na sztywno
dodawać cukier
pojedynczo dodawać żółtka cały czas ubijając
na końcu dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia,także porcjami.
Całą masę wylać do brytwanny,włożyć do piecyka w temp.do 180st. na ok 30-40 min.
Kiedy boki ciasta będą lekko odstawały od formy,i będą miały złotawy kolor, możemy uznać że ciasto jest upieczone.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
Gabibasa gabriela pisze:Krysia daj ten przepis na biszkopt do maku.A jakiej firmy był mak? bo jest jeszcze taki mak w pojemniku plastikowym nazywał się chyba mak babuni lub coś podobnego
Nie pamiętam nazwy firmy,ale to była metalowa puszka.
Był bardzo smaczny.A może to był mak babuni,naprawdę nie zwracałam na to uwagi.Poleciła mi go kucharka, która piekła ciasta na wesele mojej córki.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
27.Jabłecznik na biszkopcie
szklanka mąki
szklanka cukru
6 jajek
płaska łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
Z tego upiec dwa placki biszkoptowe.Ciemny i jasny/ do jednego dodać łyżkę kakao/
Masa jabłkowa
Ok.6-7 jabłek obrać,pokroić i usmażyć.Wystudzić.
Całą galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl.wody.Wystudzić.
Jabłka z galaretką połączyć i wykładać na biszkopty.
Krem
1 kostka masła
1/2litra mleka
1/2szklanki cukru
po 2 łyżki mąki przennej i ziemniaczanej
cukier waniliowy
Z mleka,cukru i mąki ugotować budyń.Przestudzić.
Ucierać, dodając po trochu masła.
Nałożyć na placek.Polać polewą czekoladową.
Przystroić według upodobania.
Podstawą smaku tego ciasta jest krem i budyń własnej roboty.
Tak też można.
szklanka mąki
szklanka cukru
6 jajek
płaska łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
Z tego upiec dwa placki biszkoptowe.Ciemny i jasny/ do jednego dodać łyżkę kakao/
Masa jabłkowa
Ok.6-7 jabłek obrać,pokroić i usmażyć.Wystudzić.
Całą galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl.wody.Wystudzić.
Jabłka z galaretką połączyć i wykładać na biszkopty.
Krem
1 kostka masła
1/2litra mleka
1/2szklanki cukru
po 2 łyżki mąki przennej i ziemniaczanej
cukier waniliowy
Z mleka,cukru i mąki ugotować budyń.Przestudzić.
Ucierać, dodając po trochu masła.
Nałożyć na placek.Polać polewą czekoladową.
Przystroić według upodobania.
Podstawą smaku tego ciasta jest krem i budyń własnej roboty.
Tak też można.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
28.Sernik pod biszkoptem
1 kg.twarogu na sernik
1 szklanka cukru
7 jajek
pół kostki masła lub margaryny
1 torebka budyniu śmietankowego
aromat cytrynowy
Blachę wysmarować tłuszczem,wysypać bułką tartą
Żółtka oddzielić od białek,dodać cukier i ubijać na puszystą masę. Dodać masło i ucierając dodawać masę twarogową,budyń i aromat.
Na koniec ubić białka jajek i delikatnie wymieszać z masą serową.
Wyłożyć na blachę i piec ok. 60 min. W temp.180-200st.w tym czasie przygotować masę biszkoptową.
Masa biszkoptowa
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
2 jajka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,szczypta soli.
Białka jajek ubić z cukrem na krem,dodawać żółtka,potem mąkę zmieszaną z proszkiem.
Kiedy sernik w piekarniku już dochodzi, zalewamy go ciastem biszkoptowym i pieczemy na złoty kolor.Po lekkim ostudzeniu można ciasto polać masą czekoladową.
1 kg.twarogu na sernik
1 szklanka cukru
7 jajek
pół kostki masła lub margaryny
1 torebka budyniu śmietankowego
aromat cytrynowy
Blachę wysmarować tłuszczem,wysypać bułką tartą
Żółtka oddzielić od białek,dodać cukier i ubijać na puszystą masę. Dodać masło i ucierając dodawać masę twarogową,budyń i aromat.
Na koniec ubić białka jajek i delikatnie wymieszać z masą serową.
Wyłożyć na blachę i piec ok. 60 min. W temp.180-200st.w tym czasie przygotować masę biszkoptową.
Masa biszkoptowa
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
2 jajka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,szczypta soli.
Białka jajek ubić z cukrem na krem,dodawać żółtka,potem mąkę zmieszaną z proszkiem.
Kiedy sernik w piekarniku już dochodzi, zalewamy go ciastem biszkoptowym i pieczemy na złoty kolor.Po lekkim ostudzeniu można ciasto polać masą czekoladową.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2644
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
29. SERNIK IZAURA
1,5 szkl mąki
1,5 szkl cukru
3 łyżki kakao
kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do piecz.
cukier waniliowy
4 jaja
5 łyżek wody
50 - 70 dkg sera białego
4 jaja
1 szkl. cukru
pół kostki masła
wiórki kokosowe
Margarynę, cukier i kakao ,, wodę i cukier waniliowy gotować 5 minut. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy. Do reszty dodać mąkę, proszek do piecz.i pianę z białek. Wlać do formy.
Zemleć ser w maszynce, połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na gładką masę, wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut w nagrzanym piekarniku o temp.200stopniC. Po upieczeniu polać odlaną masą i posypać wiórkami kokosowymi.
/ ja to robię w ten sposób : najpierw daję do formy ser, a potem wlewam ciemne ciasto. po upieczeniu jak się wyjmie z formy to ciemne jest na spodzie a ser na wierzchu/
1,5 szkl mąki
1,5 szkl cukru
3 łyżki kakao
kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do piecz.
cukier waniliowy
4 jaja
5 łyżek wody
50 - 70 dkg sera białego
4 jaja
1 szkl. cukru
pół kostki masła
wiórki kokosowe
Margarynę, cukier i kakao ,, wodę i cukier waniliowy gotować 5 minut. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy. Do reszty dodać mąkę, proszek do piecz.i pianę z białek. Wlać do formy.
Zemleć ser w maszynce, połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na gładką masę, wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut w nagrzanym piekarniku o temp.200stopniC. Po upieczeniu polać odlaną masą i posypać wiórkami kokosowymi.
/ ja to robię w ten sposób : najpierw daję do formy ser, a potem wlewam ciemne ciasto. po upieczeniu jak się wyjmie z formy to ciemne jest na spodzie a ser na wierzchu/
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2644
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
30. SEROWIEC Z 3 PLACKÓW /gotowany/
Ciasto : 35 dkg mąki
pół margaryny
pół szkl. cukru
1 jajko
1 żółtko
pół proszku do pieczenia
3-4 łyżki śmietany
Z tego upiec 3 placki /po około 15-20 minut/
1.20 kg sera
1.5 szkl cukru
pół masła
1 jajko
2 żółtka
1 budyń śmietankowy
pół szkl. mleka
cukier waniliowy
bakalie
Te składniki w rondlu smażyć.
Upieczone placki przełożyć średnio wystudzonym serem.
Ciasto : 35 dkg mąki
pół margaryny
pół szkl. cukru
1 jajko
1 żółtko
pół proszku do pieczenia
3-4 łyżki śmietany
Z tego upiec 3 placki /po około 15-20 minut/
1.20 kg sera
1.5 szkl cukru
pół masła
1 jajko
2 żółtka
1 budyń śmietankowy
pół szkl. mleka
cukier waniliowy
bakalie
Te składniki w rondlu smażyć.
Upieczone placki przełożyć średnio wystudzonym serem.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2644
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
JA tu wpisuję tylko sprawdzone przepisy- zbierałam je od koleżanek jak jeszcze pracowałam. Po wypróbowaniu i ocenie jako *****/te 5 gwiazdek figuruje w zeszycie obok przepisów, a znaczy -super/ są wpisane i z czystym sumieniem mogę polecić jako fajne ciasta.
Pozdrawiam
aha- ja przepisy poprawiam tylko w ten sposob, że zwiększam na moje potrzeby proporcje. Przed pieczeniem powtórnie czytam przepis i zależnie od tego w jakiej formie chcę robić zmieniam proporcje, bo czsem w przepisie jest na małe blaszki .
Pozdrawiam
aha- ja przepisy poprawiam tylko w ten sposob, że zwiększam na moje potrzeby proporcje. Przed pieczeniem powtórnie czytam przepis i zależnie od tego w jakiej formie chcę robić zmieniam proporcje, bo czsem w przepisie jest na małe blaszki .
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2644
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
31.TORT ORZECHOWY
Ciasto ciemne:
7 jaj
niepełna szkl cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do piecz.
Białka ubić, dodać cukier ,żółtka i resztę składników i upiec. Przekroić na pół.
Ciasto orzechowe:
25 dkg siekanych orzechów
5 białek
pół szkl cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier i resztę składników i upiec./ około 30 minut/
Masa:
1,5 szkl mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
cukier/ niepełna szkl/
2 łyżki mąki kartoflanej
masło
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. 5 żółtek utrzeć z cukrem, mąką kartoflaną, zalać gotującym mlekiem. Wystudzone utrzeć z kostką masła.
/ na duży tort odpowiednio zwiększam ilość produktów.
Orzechy mają być siekane, nie mielone/
Ciasto ciemne:
7 jaj
niepełna szkl cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do piecz.
Białka ubić, dodać cukier ,żółtka i resztę składników i upiec. Przekroić na pół.
Ciasto orzechowe:
25 dkg siekanych orzechów
5 białek
pół szkl cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier i resztę składników i upiec./ około 30 minut/
Masa:
1,5 szkl mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
cukier/ niepełna szkl/
2 łyżki mąki kartoflanej
masło
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. 5 żółtek utrzeć z cukrem, mąką kartoflaną, zalać gotującym mlekiem. Wystudzone utrzeć z kostką masła.
/ na duży tort odpowiednio zwiększam ilość produktów.
Orzechy mają być siekane, nie mielone/
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
Moje panie ,swięta zbliżają się wielkimi krokami.A święta bez pierników to dla mnie święta w połowie.
Co roku robię od kiedy przyszła na świat moja wnuczka,ona już mi pomaga w przystrajaniu pierniczków,a ile zabawy z tym,a zadowolenia.Jest przeszczęśliwa.Potem przez cały rok słysze : a baciu pamiętasz jak robiłyśmy pierniki na choinkę ,ale było fajnie.Tak więc w tym roku zaczynamy już pierniczenie,a przed samymi świętami będzie lukrowanie i przystrajanie.
Mam jeden sprawdzony i chętnie się z wami podzielę przepisem.
32.Pierniki świąteczne
Składniki:
5 jaj
0,5 kg cukru
1,5 kg mąki
0,5 kg miodu
0,5 kg tłuszczu
0,5 łyżki sody
1 proszek do pieczenia
5 dkg kakao
5 dkg przyprawy do pierników
zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce)
Wykonanie:
Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor.
Resztę cukru ubić z 5 jajkami.
Gdy cukier się rozpuści- dodać tłuszcz i miód (chwilę gotować).
Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek - do tego wlać przestudzoną masę i ubite jajka.
Wszysto dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką.
Odstawić na parę dni w chłodne miejsce. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać foremką pierniczki. Piec w temp. 170 stopni.Nie za długo.
Po upieczeniu można je przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach w chłodnym miejscu.Te co były twarde ,zmiękną i, ja mówię dojrzeją.
Można je lukrować od razu,ale wtedy ,lukier może się polamać.Ja to robię dopiero tuż przed świętami.Lukruję,polewam czekoladą,przystrajam jak mi natchnienie pozwoli.
Co roku robię od kiedy przyszła na świat moja wnuczka,ona już mi pomaga w przystrajaniu pierniczków,a ile zabawy z tym,a zadowolenia.Jest przeszczęśliwa.Potem przez cały rok słysze : a baciu pamiętasz jak robiłyśmy pierniki na choinkę ,ale było fajnie.Tak więc w tym roku zaczynamy już pierniczenie,a przed samymi świętami będzie lukrowanie i przystrajanie.
Mam jeden sprawdzony i chętnie się z wami podzielę przepisem.
32.Pierniki świąteczne
Składniki:
5 jaj
0,5 kg cukru
1,5 kg mąki
0,5 kg miodu
0,5 kg tłuszczu
0,5 łyżki sody
1 proszek do pieczenia
5 dkg kakao
5 dkg przyprawy do pierników
zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce)
Wykonanie:
Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor.
Resztę cukru ubić z 5 jajkami.
Gdy cukier się rozpuści- dodać tłuszcz i miód (chwilę gotować).
Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek - do tego wlać przestudzoną masę i ubite jajka.
Wszysto dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką.
Odstawić na parę dni w chłodne miejsce. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać foremką pierniczki. Piec w temp. 170 stopni.Nie za długo.
Po upieczeniu można je przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach w chłodnym miejscu.Te co były twarde ,zmiękną i, ja mówię dojrzeją.
Można je lukrować od razu,ale wtedy ,lukier może się polamać.Ja to robię dopiero tuż przed świętami.Lukruję,polewam czekoladą,przystrajam jak mi natchnienie pozwoli.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.