Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:D Gabi, z Twoich przygód z ciastem uśmiałam się " jak pszczoła "Fajnie to opisałaś. Drożdzowych ciast nie piekę do dziś bo mi nijak nie wychodziły.Ktoś mi powiedział że żeby drożdżowe dobrze rosło to trzeba przynajmniej 300 razy zamięsić. :D Raz policzyłam - faktycznie wyszło/ może przypadek :wink: / . Ale nie mam cierpliwości tyle gnieść.I nie robię.Ale inne ciasta się nauczyłam . I kolekcjonuję różne przepisy- czytając składniki od razu "widzę " jak to się robi i zapisuję albo wklejam w zeszyt. Mam już kilka zeszytów-wszystkio zapisane tematycznie aby szybko znalezć. Chociaż najczęściej robię ciasta ulubione.

Serdecznie pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gabi, ja sie wcale nie załamuję! Po prostu dałam sobie spokój. Nie zamierzam "trenować" pieczenia do końca zycia. Mam parę takich wypieków, które robi się szybko i w razie czego gościom mozna podac . Kiedyś próbowałam podpatrzeć moją bratową, jak robi ciasto ( jej zawsze udają się wszystkie wypieki). Ona robiła wszystko na oko! Zgroza! :shock: Ja natomiast zawsze bardzo dokładnie odważałam każdy składnik i robiłam wszystko ściśle w/g przepisu, zawsze jednek z tym samym efektem :lol: . Ale czy ja muszę piec? Przecież to nie jest niezbędne do życia ;) Znalazłam inną dziedzine, w której w rodzinie uchodzę za mistrzynię :lol: , wcale nie zasłużenie, bo wszystkie sałatki robię w/g znalezionych przepisów, czasem je trochę modyfikując :).
A babka makowa jest naprawdę bardzo prosta. Przeciez wystarczy ubuć białka i dodać do nich pozostałe składniki - prostsza być nie moze :) Spróbuj, a sama stwierdzisz, ze to najłatwiejsza babka pod słońcem ;:2

Pozdrawiam ;:100
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:lol: czas na placek nr

20.CIASTO KOLOROWE

Obrazek Obrazek

1,5 kg jabłek
40 dkg mąki
5 żółtek /białka pójdą do piany /
0,5 szkl cukru
1,5 łyżeczki proszku do piecz.
margaryna

Z powyższych składników zagnieść ciasto / na większą blachę trzeba 1,5 porcji /
Wyłożyć mniej niż 3/4 ciasta na blachę, nakłuć widelcem, nałożyć starte na grubym tarku, odciśnięte jabłka , posypać cukrem waniliowym. Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać dużą łyżkę kakaa, zagnieść. /na zdjęciu jest placek bez dodatku kakaa- też dobre / Na jabłka zetrzec na tarku białą część ciasta. Piana ubita z 5 białek ze szklanką cukru
i dodanym kolorowym kisielem/ proszkiem/. Wyłożyć na białe ciasto, a na pianę zetrzeć ciemne ciasto.
Piec 45 minut.
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pytanko do Neli :
czy "margaryna" - znaczy : kostka margaryny ??? ( przepis nr 16)

Widzicie jak przydaje się numerowanie przepisów..... :idea:
Admin.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:D Tak, a jak pisze -"cukier" to zwykły cukier, jak ma byc puder to pisze, że puder.
Jak margaryna- to kostka margaryny.

W ogóle , jeśli chodzi o wypieki to do mas daję zawsze masło, nawet jak pisze w przepisie że może być margaryna. Nie lubię smaku "surowej " margaryny- chyba mi to zostało z czasów kiedy było przekonanie-MARGARYNA JAK MASŁO / ;:29 /
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Podzielam Twoja opinię, Nelu. Margaryna jest be, nie cierpie margaryny ;:57 choć w wypiekach mi nie przeszkadza.
Jednakże ciasto na maśle na pewno jest smaczniejsze :)
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Nela przepis nr 16 upieczony i zniknął w oka mgnieniu.
Pychotka - dodam, że zamiast margaryny też użyłam masła.
Nelu a może masz sprawdzony przepis na tani sernik.
Idą święta
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Przydałby się jakis fajny przepis na gofry z ciasta drożdżowego. :D
Trzeba zacząć wykorzystywać zapasy zimowe tj. dżemy.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mam kilka przepisów na gofry, niektóre robiłam / jakoś mi nie smakowały / :( , ale wszystkie przepisy na proszku do pieczenia- na drożdżach niestety ani jednego.

Mariolu, na pewno jakieś przepisy do świąt się jeszcze pokażą na forum :D . Również obiecuję coś poszukać- ale czy są tanie, to nie wiem. Coś na pewno wybierzesz. :D

Wszystkich pozdrawiam
basa gabriela

Post »

Nela czy dodajesz czasami do tej pianki budyń lub kisiel malinowy bez cukru? ja czasami dodaje i wychodzi taka apetyczna różowa pianka(beza).Oj dziewczyno kusisz tym pieczeniem i kusisz że chyba coś będę musiała pomyśleć. :D bo mi ślinka cieknie a ciasto twoje apetyczne ;:13

Pozdrawiam.Gabi. :D
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

dzisiaj w piance był kisiel jabłkowy, ale dodaję też - brzoskwiniowy, truskawkowy, żurawinowy, / ale uwaga ! - kisiel trzeba przesiać przez gęste sitko, bo zdarzyło mi się że nieprzesiany zrobił takie brzydkie kropki w piance- nieapetyczne na wygląd, chociaż w smaku nie zmieniły nic/

pozdrawiam
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Upiekłam Nelu Twój placuszek ale dodałam nieco mniej jabłuszek i zamiast kisielu mój ulubiony cynamon . Wszystko wyszło super. ;:8 Mam ok 20kg jabłek i muszę je jakoś wykorzystywać. :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:oops: Nie napisałam w przepisie o cynamonie- przepraszam. W oryginalnym przepisie nie było o cynamonie, ale ja do wszystkich smażonych czy pieczonych tartych jabłek/ np do makaronu/ dodaję cynamon . Ale przepisując nie pomyślałam o tym. Sorki. Dobrze , że pomyślałaś Ty. :D
Cieszę się , że placek się udał :D :D

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gosik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 paź 2006, o 17:04

Post »

Witam, witam!!! Tak sobie czytam i postanowiłam dołożyć coś od siebie. To przepis na najprostsze i zawsze wychodzące ciasto na świecie. Uwaga - podaję:
21. PLACEK Z ORZECHAMI
7 średnich jabłek
1 1/2 szkl. cukru
1 szkl. orzechów włoskich
3 jajka
2 szkl. mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki sody
1/2 szkl. oleju
Jabłka pokroić w kostkę i zasypać cukrem - odstawić na 15 min. Dodać resztę - jak leci (jajka całe) - i wymieszać łyżką. Nie przejmujcie się, że ciasta wydaje się mało - wymieszać i tyle.Blaszkę wysmarować i wysypać bułką. Piec ok. 50 min. Po upieczeniu zostawić na chwilę jeszcze w piekarniku. Naprawdę pychotka
Gwarantuję, że wyjdzie każdemu!!! :D Gorąco polecam również chatte!!! Pozdrawiam ;:13
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wrzucę Wam jeszcze jeden przepis na ciasto, które również bardzo lubię.

22. ZŁOCISTY KREMARZ

Obrazek

Ciasto:
3 szkl mąki
0,5 szkl cukru pudru
5 łyżek miodu
łyżeczka sody
1/3 kostki masla
jajko
2 łyżki śmietany
tłuszcz do blachy

Krem :
2 szkl mleka
5 łyżek kaszy manny
3/4 szkl cukru pudru
kostka masła

Ciasto- Miód rozpuścić z masłem i cukrem pudrem. Wystudzić, dodać sodę, mąkę, jajko i śmietanę. Wymieszać i zagnieść ciasto. Masę podzielić na 4 równe części, rozwałkować na prostokątne placki. Na natłuszczoną blachę kłaść kolejno placki i piec na złoto/ po około 15 minut w temp. 200 stopni./

Krem- kaszę rozmącić w mleku, cały czas mieszając gotować na małym ogniu, aż kasza się rozklei i zgęstnieje.Wsypać połowę cukru, kaszę wystudzić mieszając, by nie utworzył się kożuch. Masło utrzeć z pozostałym cukrem, dalej ucierać, dodając po łyżce kaszę. Placki przełożyć kremem, lekko docisnąć. Posypać cukrem pudrem.

/Ja smaruję przed kremem blaty powidłem i dopiero na powidło daję krem. Ciasto jest wtedy dla mnie smaczniejsze. Ale każdy robi wg własnego uznania./
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”