Pyszności Hanki
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Re: Pyszności Hanki
Nie mamy zbyt wiele czasu a więc szybkościowy
Miodownik
1 margaryna
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
6 łyżek miodu
2 łyżki kakao
przyprawa do piernika,cukier waniliowy
wszystko razem zagotować,trochę przestudzić /może być ciepłe/
i teraz mikserem
dodajemy 6 żółtek /cały czas ubijamy/ 2 szklanki mąki,1,5 łyżeczki sody i na koniec ubitą pianę
Pieczemy 40 min w 180
Można przełożyć powidłami
Pyszne kotleciki
- pierś z kurczaka
5-6 pieczarek
1-2 jaja
1 cebula
15 dag sera żółtego /najlepiej Gouda/
Piersi pokroić na małe kawałki,cebulę pokroić drobno,posolić,dodać pieprz,wstawić do lodówki na 1 godz.
Surowe pieczarki i ser zetrzeć na grubej tarce.Całość wymieszać dodać jajko,doprawić do smaku -jeśli jest zbyt rzadkie dodać łyżkę mąki ziemniaczanej-Robić kulki i smażyć.Można obtoczyć w bułce
Miodownik
1 margaryna
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
6 łyżek miodu
2 łyżki kakao
przyprawa do piernika,cukier waniliowy
wszystko razem zagotować,trochę przestudzić /może być ciepłe/
i teraz mikserem
dodajemy 6 żółtek /cały czas ubijamy/ 2 szklanki mąki,1,5 łyżeczki sody i na koniec ubitą pianę
Pieczemy 40 min w 180
Można przełożyć powidłami
Pyszne kotleciki
- pierś z kurczaka
5-6 pieczarek
1-2 jaja
1 cebula
15 dag sera żółtego /najlepiej Gouda/
Piersi pokroić na małe kawałki,cebulę pokroić drobno,posolić,dodać pieprz,wstawić do lodówki na 1 godz.
Surowe pieczarki i ser zetrzeć na grubej tarce.Całość wymieszać dodać jajko,doprawić do smaku -jeśli jest zbyt rzadkie dodać łyżkę mąki ziemniaczanej-Robić kulki i smażyć.Można obtoczyć w bułce
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1231
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Pyszności Hanki
Właśnie znalazłam ten wątek... siedzę i kopiuję !
W jakimś innym wątku wczoraj znalazłam przepis na powidła śliwkowe bez mieszania, pyrczą już ponad dwie godziny a ja chodzę wokół i swędzi mnie, aby zamieszać i sprawdzić, czy garnek się nie przypala bo... jak znam mojego chłopa to całkiem możliwe, że zamieszał mimo wyraźnego zakazu. No nic, jeszcze pół godzinki. Pachnie bosko i wcale nie czuć octu.
W jakimś innym wątku wczoraj znalazłam przepis na powidła śliwkowe bez mieszania, pyrczą już ponad dwie godziny a ja chodzę wokół i swędzi mnie, aby zamieszać i sprawdzić, czy garnek się nie przypala bo... jak znam mojego chłopa to całkiem możliwe, że zamieszał mimo wyraźnego zakazu. No nic, jeszcze pół godzinki. Pachnie bosko i wcale nie czuć octu.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1231
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Pyszności Hanki
Uprzejmie donoszę, że powidełka wyszły pycha ! Nic się nie przypaliło, garnek umył się jak po kompocie. Cudowny przepis !
Myślicie, że można by tak samo zrobić z innych owoców ? Z jabłek i brzoskwiń ?
Myślicie, że można by tak samo zrobić z innych owoców ? Z jabłek i brzoskwiń ?
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Re: Pyszności Hanki
Mi też się powiedełka udały, dziękuję Hanka. Ja dałam ocet winny, ale będę robić jeszcze raz i chcę dać na 3kg 1 łyżkę octu winnego albo zaryzykuję z cytryną...Haniu uda się?
Aaa i potem można już kilka razy podgrzewać i mieszać, bo ja bardziej zagęszczałam, nic się nie przypala
Aaa i potem można już kilka razy podgrzewać i mieszać, bo ja bardziej zagęszczałam, nic się nie przypala
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1231
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Pyszności Hanki
Ja właśnie włączyłam gaz po drugą porcją śliwek. Ocet dałam winny biały.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Pyszności Hanki
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Re: Pyszności Hanki
Beatko po uformowaniu i ułożeniu na blaszce ,przykryj ściereczką i daj im urosnąć.A później do piekarnika.A po za tym wszystko dobrze robisz
Na pewno Ci się udadzą
Smacznego
Na pewno Ci się udadzą
Smacznego
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Re: Pyszności Hanki
Ocet daję po to aby powidła miały ładny kolor tzn aby nie zbrązowiały.Ja daję zwykły spirytusowy.W powidłach wcale go nie czuć.Wydaje mi się,że każdy zakwaszacz jest dobry,bo chodzi o to aby utrzymać ładny kolor powideł.monika pisze:Ja dałam ocet winny, ale będę robić jeszcze raz i chcę dać na 3kg 1 łyżkę octu winnego albo zaryzykuję z cytryną...Haniu uda się?
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Pyszności Hanki
Re:
[quote="Hanka 1"]Powidła śliwkowe
3 kg śliwek węgierek
0,5 kg cukru
3 łyżki octu
Śliwki wypestkować włożyć do garnka w którym będziemy smażyć zasypać cukrem i octem wszystko wymieszać i zostawić na 24 godz.
Postawić garnek /nie mieszać/ na średnim ogniu /ja mam płytę więc na dwójce/ i gotować 3 godziny.Garnek ma być odkryty
NIE WOLNO MIESZAĆ jak postawimy tak go nie dotykamy.
Nie żartuje.
Po trzech godzinach mieszamy jak kto woli słodsze dodać cukier i smażyć jeszcze 10 min mieszając.Przełożyć gorące powidła do słoików i gotowe.Łatwe i przyjemne
Garnek się nie przypali-daję głowę,tylko nie wolno choćby raz zamieszać.Garnek nie musi być specjalny,ja robię w metalowym jakie używa się przy płycie.
Z ochotą przeczytam Wasze opinie
Zapisuję ten przepis, bo niebawem śliwki będą
3 kg śliwek węgierek
0,5 kg cukru
3 łyżki octu
Śliwki wypestkować włożyć do garnka w którym będziemy smażyć zasypać cukrem i octem wszystko wymieszać i zostawić na 24 godz.
Postawić garnek /nie mieszać/ na średnim ogniu /ja mam płytę więc na dwójce/ i gotować 3 godziny.Garnek ma być odkryty
NIE WOLNO MIESZAĆ jak postawimy tak go nie dotykamy.
Nie żartuje.
Po trzech godzinach mieszamy jak kto woli słodsze dodać cukier i smażyć jeszcze 10 min mieszając.Przełożyć gorące powidła do słoików i gotowe.Łatwe i przyjemne
Garnek się nie przypali-daję głowę,tylko nie wolno choćby raz zamieszać.Garnek nie musi być specjalny,ja robię w metalowym jakie używa się przy płycie.
Z ochotą przeczytam Wasze opinie
Zapisuję ten przepis, bo niebawem śliwki będą
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re:
Haniu, ocet jabłkowy może być?Hanka 1 pisze:Powidła śliwkowe
3 kg śliwek węgierek
0,5 kg cukru
3 łyżki octu
Śliwki wypestkować włożyć do garnka w którym będziemy smażyć zasypać cukrem i octem wszystko wymieszać i zostawić na 24 godz.
Postawić garnek /nie mieszać/ na średnim ogniu /ja mam płytę więc na dwójce/ i gotować 3 godziny.Garnek ma być odkryty
NIE WOLNO MIESZAĆ jak postawimy tak go nie dotykamy.
Nie żartuje.
Po trzech godzinach mieszamy jak kto woli słodsze dodać cukier i smażyć jeszcze 10 min mieszając.Przełożyć gorące powidła do słoików i gotowe.Łatwe i przyjemne
Garnek się nie przypali-daję głowę,tylko nie wolno choćby raz zamieszać.Garnek nie musi być specjalny,ja robię w metalowym jakie używa się przy płycie.
Z ochotą przeczytam Wasze opinie
Pozdrawiam - BabajAGA