Pomidory - choroby i szkodniki - cz.3
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.3
Jak pryskacie pomidory to nawozami, czy zapobiegawczo przeciw chorobom? Ja podałam raz florowit, ale doglebowo, przy podlewaniu.
Pozdrawiam serdecznie,
-
- 100p
- Od: 20 lip 2008, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
url=http://img228.imageshack.us/i/obraz055nv.jpg/]
[/url]
Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us Witam proszę o poradę,moje pomidory mają braki pokarmowę tylko nie wiem jakie,ziemia jest zrobiona z 1/3 torf odkwaszony 1/3 kompost ,1/3 ziemia ogrodowa.Taką mieszankę zastosuję na miejsce stałe to znaczy do donic 10 litrowych.Pozdrawiam Marian

Uploaded with ImageShack.us Witam proszę o poradę,moje pomidory mają braki pokarmowę tylko nie wiem jakie,ziemia jest zrobiona z 1/3 torf odkwaszony 1/3 kompost ,1/3 ziemia ogrodowa.Taką mieszankę zastosuję na miejsce stałe to znaczy do donic 10 litrowych.Pozdrawiam Marian
Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
Marian, te pomidory na zdjęciu nr 1 i 2 maja podłoże o za wysokim pH ,lub notorycznie mają mokro. Jeżeli tą ziemię masz zamiar dawać do pojemników pod pomidory, to uprzedzam, że będą kłopoty.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Mi się wydaje , że są niedokarmione , trudno to ocenić po fotkach , ale to wygląda na duże pomidory w malutkich pojemniczka
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Weteran, porównaj sobie wygląd pomidora na drugim zdjęciu Mariana ze zdjęciem tu :
http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz ... opis&id=14
Widzisz w obu przypadkach odbarwione liście wierzchołkowe ?.
Pozdrawiam
http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz ... opis&id=14
Widzisz w obu przypadkach odbarwione liście wierzchołkowe ?.
Pozdrawiam
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Moje pomidory nie cierpią ziemi biedronkowej. wszędzie tam gdzie dałam inną było ok, a w biedronkowej nie chcą rosnąć. Nie wiem jaka przyczyna, ale w tamtym roku było to samo, więc do pomidorów nigdy jej już nie dam...
-
- 100p
Pomidory podlewałem przed zrobieniem zdięć dlatego podłoże jest ciemne, pH mierzone kwasomierzem ma około 6.Czytałem ten artykuł wcześniej i też miałem podejrzenie że brak manganu,Lecz chciałem się upewnić zasięgając opinii na forum.Pozdrawiam
Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
-
- 100p
Jeżeli chodzi o pojemniki to są wielkości 400ml.wydaje mi się wystarczająco duże.Jeżeli chodzi o braku manganu,to podobno trzeba uważać z dawkowaniem,w tym jest problem.Pozdrawiam 

Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
-
- 100p
Przepraszam ja cały czas myślałem o plamkach na liściach, a nie o zmianach wybarwienia liści,które są tylko na kilku pomidorach.Plamki są na kilkunastu pomidorach i one mnie martwią,gdyż są także na posadzonych w dużych donicach.
Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
wpadnie Kozula to Ci zaraz powie co robić
Ta dziewczyna ma oko do pomidorów, no inni oczywiście tez , ale ona jak jasnowidz prawie jest hihihihihihi

Paweł _____________________________________________________________________________
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
Moja rozsada też żółknie i blednie, ale jakoś nikt nie może znaleźć przyczyny.. Poprzesadzałam do większych pojemników, część wykazuje znaczną poprawę a część niestety wygląda gorzej niż u Mariana na tym trzecim zdjęciu, liście całe żółte
posiane i pikowane w uniwersalną ziemię kompostową, zaczęły żółknąć przed przesadzeniem do pojemników półlitrowych. Pierwsze zbladły Bawole Serca i Roma, i do tej pory słabo przędą. Podlewane łyżką stołową, odstałą wodą a po przesadzeniu wodą z czosnkiem. Też poczekam na Kozulę, może coś doradzi? 

Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Podłoże do rozsady powinno zapewniać korzeniom rozsady dostateczna ilość powietrza. Powinno mieć strukturę włóknistą . Na przyszłość , jak będziesz kupować ziemie do rozsad, podam Ci praktyczną radę. Ponieważ nie jesteś w sklepie w stanie otworzyć worka wystarczy go wziąć do ręki. Jeżeli jest ciężki- do rozsad się nie nadaje.aguskac pisze:Moje pomidory nie cierpią ziemi biedronkowej. wszędzie tam gdzie dałam inną było ok
-
- 100p

Uploaded with ImageShack.us Dosyłam zdięcia z tymi przebarwieniami,pozdrawiam Marian

Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
Jeżeli oznaczałeś pH i prawdą jest, że wynosi 6 ,w grę wchodzi jeszcze przenawożenie fosforem i potasem.
A tak na marginesie. Po co Marian tyle kombinacji z podłożem ?. Im więcej kombinacji z ziemią i nawożeniem ,tym gorzej się połapać w przyczynach bez analizy podłoża i liści.

A tak na marginesie. Po co Marian tyle kombinacji z podłożem ?. Im więcej kombinacji z ziemią i nawożeniem ,tym gorzej się połapać w przyczynach bez analizy podłoża i liści.

-
- 100p
Trudno to nazwać kombinacją,gdy zmieszałem ziemię z kompostem pół na pół to podłoże nie trzyma wody,jak dodaję torf to podłoże trzyma wodę,samą ziemie jak wsadzę do donic to wysycha na kamień i jest kłopot z podlewaniem.Wszelkie rośliny które sadzę w szklarni to sadzę w pojemnikach,gdyż mam za wysoki poziom wody gruntowej,podłoże nie wysycha w ciągu lata.Robię to od wielu lat.W ubiegłym roku po ulewach miałem 20cm wody przez dwa tygodnie na dojściu do szklarni.a w samej szklarni ziemia zapadała się pod nogami.Dziękuje za sugestie.Pozdrawiam
Pozdrawiam Marian
------------------
------------------