Jeszcze jest czas, wiele powojników zakwita w czerwcu lub lipcu. Moje też dopiero w pąkach a Polish Spirit nawet pąków nie puścił, tylko się rozrasta.BozenkaA pisze:To już dwie się zastanawiamy.rapunzel pisze:Tak się zastanawiam, czy nieduży powojnik kupiony w biedronce i posadzony gdzieś z miesiąc temu w ogóle zakwitnie w tym sezonie? Rośnie bardzo ładnie i już chyba podwoił swoją wysokość, ale jak czytam, że wszystkim powojniki zaczynają kwitnąć, to zaczynają mnie ogarniać wątpliwości.![]()
Wg opakowania jest to Ville de Lyon, ale ponoć tam powojniki bywają źle oznaczone.Niby ładnie rosną, ale czy zakwitną?
Sezon 2012
- Agulas74
- 50p
- Od: 9 maja 2009, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sezon 2012
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki Tym, którzy nas pocieszają. Na razie musi nam wystarczyć delektowanie się zamieszczanymi tu fotkami.
W tym roku dostawcą clematisów była niemiecka firma DOMINIK Pflanzenvertrieb z Hórstel. Zobaczymy jak to jest z tą niemiecką precyzją i dokładnością. Kupiłam dwa: Hagley Hybrid i Ville de Lyon. Na razie różnią się liśćmi, więc dobry początek.
W tym roku dostawcą clematisów była niemiecka firma DOMINIK Pflanzenvertrieb z Hórstel. Zobaczymy jak to jest z tą niemiecką precyzją i dokładnością. Kupiłam dwa: Hagley Hybrid i Ville de Lyon. Na razie różnią się liśćmi, więc dobry początek.

- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Basiu, no tak wygląda, porównaj sobie ze zdjęciem, które wkleiła Gosia _Deirdre.basjak pisze:Agnieszka, czy to może być Matka Urszula Ledóchowska?
Kupiony w ramach akcji ratunkowej, w markeciejego pierwsze kwiaty.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Tegoroczna nowość w mojej kolekcji - "Blue Explosion"

Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Ten Blue Explosion ma taki kolorek czy przekłamany przez aparat ? Cudeńko 

- lesioc
Kolory przekłamuje i aparat , ale przede wszystkim nasze monitory - pewnie niewielu forumowiczów ma kalibratory kolorów do swoich monitorów.
Co do koloru "Blue Exposion" to mam na razie tylko jeden kwiatek - jest on jaśniejszy od "Multi Blue", ale nie taki błękitny jak np "Mazury". Generalnie to pewnie wszystko zależy od wystawy.. do tej pory rósł w pełnym słońcu, a dopiero wczoraj wysadzony został do bardziej cienistego miejsca - więc pewnie kolejne kwiaty mogą być ciemniejsze.
Na razie nie widziałem te specjalnie różowych przebarwień końcówek płatków, o których to wspominane jest przy opisie tego clematisa. No chyba,że chodzi o takie minimalne różowe kropeczki na samych końcowkach.. to takie faktycznie są ;)
Co do koloru "Blue Exposion" to mam na razie tylko jeden kwiatek - jest on jaśniejszy od "Multi Blue", ale nie taki błękitny jak np "Mazury". Generalnie to pewnie wszystko zależy od wystawy.. do tej pory rósł w pełnym słońcu, a dopiero wczoraj wysadzony został do bardziej cienistego miejsca - więc pewnie kolejne kwiaty mogą być ciemniejsze.
Na razie nie widziałem te specjalnie różowych przebarwień końcówek płatków, o których to wspominane jest przy opisie tego clematisa. No chyba,że chodzi o takie minimalne różowe kropeczki na samych końcowkach.. to takie faktycznie są ;)
Rzeczywiście z tą kalibracją to prawda i często nie bierze się tego pod uwagę. Wystawa znacząco też wpływa na barwę. Mój jeden zamiast różu jest prawie biały właśnie przez wystawę w pełnym słońcu. Właśnie się waham między Blue Explosion a Multi Blue, zależy mi na czystej barwie kwiatu. Oglądając ostatnio kwitnące sadzonki Multi Blue nie byłam zachwycona, bo kolor był jakby "brudny", ale nie wiem jak długo kwiaty były już na tej sadzonce
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 maja 2012, o 23:23
Witam
Jestem nowa na forum i szukam przydatnych porad na temat rozmnażania powojników. W zeszłym roku zrobiłam pierwsze nasadzenia (ok. 20 odmian) i o dziwo wszystkie przetrwały, rozwijają się ładnie (w przeciwieństwie do również nowo nasadzonych róż). Chciałabym rozmnożyć swoje powojniki, ale nie do końca nie wiem jak się za to zabrać. Mam małą szklarenkę przydomową i duuuuuże chęci. Proszę o instrukcje.
Jestem nowa na forum i szukam przydatnych porad na temat rozmnażania powojników. W zeszłym roku zrobiłam pierwsze nasadzenia (ok. 20 odmian) i o dziwo wszystkie przetrwały, rozwijają się ładnie (w przeciwieństwie do również nowo nasadzonych róż). Chciałabym rozmnożyć swoje powojniki, ale nie do końca nie wiem jak się za to zabrać. Mam małą szklarenkę przydomową i duuuuuże chęci. Proszę o instrukcje.
Zaczynam sezon tradycyjnie od Guernsey Cream. Faktycznie "cream" z nutą zieleni.

W miarę rozkwitania bieleje :

W miarę rozkwitania bieleje :

tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27

a u mnie już otworzył się Hagley Hybrid

Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- lesioc
Gratulujemy i witamy w naszym gronie 

- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
BozenkaA, Ave, darek p, Agulas74, dziękuję wszystkim za wsparcie i mam nadzieję, ze będę mogła się odwdzięczyć zdjęciami kwitnącego powojnika. 

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11