Storczykowe początki karpka.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Januszu, tylko pogratulować! Będą kwiatuchy!
I nie martw się tym, że u jednego z Phal. pęd wyrasta ze stożka wzrostu. Z czasem powinien, tak jak mój, wytworzyć z boku basal keiki.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

Witaj Januszu. Przeczytałam dziś drugi raz Twój wątek i zdziwiłam się, że poprzednio śladu po sobie nie zostawiłam :?
To teraz podsumowując, storczyki u Ciebie jak marzenie, kolorki wyśmienite a że teraz rosną Ci młode pędy, to wspaniała wiadomość bo wkrótce przybędą pączusie i otworzą się kwiaty, czegóż więcej potrzeba do szczęścia?!
Hmm, no potrzeba, musisz się nam nimi pochwalić bo szczęściem należy się dzielić :P :P :P
Trzymam kciuki aby dzidziuś jak najszybciej zaszczycił Cię swoją osobą (na tym falusiu z pędzikiem w stożku).
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pędziki na Phalenopsisach rosną zdrowo ale mam nowe zmartwienie.
Jak pisałem wyżej wystawiłem swoją cambrię i brassię na balkon. Obie stoją na półkach w cieniu, co drugi dzień spryskuję górną warstwę podłoża a co tydzień przelewam na maxa. Cambria jest Ok ale brassi jedna i to środkowa psb a właściwie liście na tej psb zrobiły się takie:
Obrazek Obrazek
Sama bulwa jest jak widać zielona i twarda - nic się dzieje tak już od 3-ch dni. Cały storczyk stał przez około godzinę na słońcu (nie świeciło mocno) jakiś tydzień temu, po prostu zapomniałem go odstawić na miejsce po pełnym podlewaniu.
Co radzicie ? Jeżeli go "opaliło" to dlaczego tylko liście tej jednej psb są takie ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trudno powiedzieć czy pobyt na balkonie mojej cambrii i brasii posłużył. Pędów kwiatowych jak nie widać - tak nie widać. Ponieważ są strasznie przerośnięte korzeniami - zamyślam czy aby je nie przesadzić do nowych większych doniczek (są takie razem z podłożem w LM: dla phalów - grubsze i dla cambrii mniejsze).

Mam "swoje" pierwsze kwitnienie phanelopsisa - "piegusa", natomiast na nietypowym pędziku wyrastającym ze środka wzrostu - są pąki:
Obrazek
Tak więc w nagrodę i trafiwszy na nową dostawę w LM - wypatrzyłem taki kolorek (był tylko jeden), którego jeszcze nie mam:
Obrazek Obrazek Obrazek
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Januszu !
Jakoś przegapiłam Twój post z 5 sierpnia.
Zastanawiam się co jest powodem tych dziwnie zżółkniętych (wybiórczo) liści Twojej brassii.
Na poparzenie jakoś mi to nie wygląda. Mam u siebie na balkonie cambrie, które podczas mojego urlopu
nie zostały należycie dopilnowane przez domownikow i mają poparzenia. Inaczej to wygląda.
Nie wiem, czy przypadkiem Twoja brassia nie ma zbyt przerośniętej bryły korzeniowej, bo na zdjęciu
już prawie wychodzi z doniczki. Ja bym ją przesadziła tak, żeby najmłodsza psb miała zapas miejsca na rozrost następnych przyrostów.
Storczyk ten nie musi mieć przeźroczystej doniczki, ale ja dałabym właśnie taką (dla łatwiejszego podglądu korzeni).
A pędy pojawiają się z reguły raz w roku, więc cierpliwości :wink:

Gratuluję własnych kwitnień ;:333 , no i zakup piękny - wyszedł na czerwono, ale jest chyba buraczkowy (?)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Ten najnowszy phal. piękny, a jeśli jest czerwony to już w ogóle odlot! ;)

A jak ma się Twoja brassia dzisiaj, te liście zmieniły się jakoś, plamki przeszły na inne liście?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję dziewczyny - Art i Agito - za zainteresowanie. Zaraz zrobię zdjęcia i poproszę o porady.
Rzeczywiście ten nowy phal ma odcień czerwono-buraczkowy - chociaż prawie każdy monitor pokazuje kolory inaczej. Jeszcze brakuje mi białego i potem oby wszystkie chciały zakwitnąć jednocześnie. (Hiper)marketów ci w Żorach dostatek - jak nie przymierzając - w stolicy lub metropoliach typu Kraków, Wrocław. Wybór "marketowych phalenopsisów" - jest więc duży i poszukiwań specjalnie prowadzić nie trzeba. Przydała by się tylko przynajmniej raz w roku, gdzieś w pobliżu jakaś wystawa.
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak to wygląda:
1/ Cambria. Właściwie nie jest tak źle. Parę liści przez moja nieuwagę przypaliło słońce. Mimo, że dostaje "dobrą" wodę i nawóz, prawie od roku nie kwitnie.
Liczyłem na pęd kwiatowy z tej największej środkowej psb (tej pochylonej). Jednak nic z tego a sama "bulwa" przywiędła. Rosną za to dwie nowe psb (te jasnozielone). Nie wiem czy w takim momencie można przesadzać. Liczę na rady.
Obrazek Obrazek Obrazek

2/ Brassia. Ta zmarniała bardziej, chociaż była cały czas w cieniu. "Bulwy" zmarniały, pomarszczyły się a wszystkie liście oprócz na tej najmłodszej psb - zwiędły i odpadły. Obrazek
Kilka pytań:
Ponieważ dwie najmłodsze psb są właściwie "w powietrzu", czy jest możliwe takie oddzielenie, czy lepiej zostawić jak jest: Obrazek
Dopiero teraz, podczas robienia zdjęć (jakby z tyłu rośliny) odkryłem coś takiego - chyba nowa psb: Obrazek Obrazek
Tak więc rozdzielanie ich chyba odpada ale może chociaż przesadzić do większej doniczki. Jestem już cały skołowany - phalenopsisy są jednak zdecydowanie łatwiejsze w uprawie. Proszę o jakieś rady.
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

No to odpowiadam :)
Mam trochę cambrii i 'co nieco' doświadczeń z nimi związanych. Oczywiście i tych dobrych i złych,
łącznie z choróbskami.
Napiszę więc co ja bym zrobiła, a Ty Januszu musisz sam zadecydować.

1. Cambria. Masz rację :) , nie jest tak źle. Roślina ma 3 starsze psb i 2 młode przyrosty.
Jeden z nich jest już dość spory. Powiedzmy w wieku 'młodzieżowym' 8)
Będzie dość szybko dojrzewał. Myślę, że jak rozgrzebiesz podłoże na tym etapie i poprzycinasz część korzeni,
to roślina zamiast zbierać siły do kwitnienia na tym 'młodzieżowym' przyroście, zacznie odbudowywać osłabiony
system korzeniowy i ewentualne kwitnienie znów się odwlecze.
Tak więc proponuję jedynie wymienić ostrożnie górną warstwę podłoża na nową (drobna kora),
bo to co widać jest trochę 'zasolone'. I czekać cierpliwie na pęd w kąciku dojrzałej psb :D

2. Brassia. Nic nie przycinać ! Roślina sama się prosi o przesadzenie. Nowe korzonki w najmłodszym
przyroście nie mają 'punktu zaczepienia'. A tak ładnie rosną, że aż żal byłoby, gdyby bez podłoża
zapewniającego im wilgoć - miały zmarnieć. Radzę przesadzić do nieco większej doniczki - jak pisałam wcześniej -
"tak, żeby najmłodsza psb miała zapas miejsca na rozrost następnych przyrostów". A kolejny przecież JUŻ rośnie.
To tzw. (w moim własnym nazewnictwie) "nadziejka" na nowe kwitnienie :)
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

karpek, pozwoliłam sobie potraktować Twoją Brassia jak Miltassia :) , która trafiła do mnie w listopadzie.
Była dość spora, ale przegapiłam moment, kiedy należało ją przesadzić :( a ona mimo wszystko pięknie się rozrosła i wypuściła trzy pędy obsypane pąkami :!:

Dziś korzonki wyglądają tak:

Obrazek

a to jeden ze wspomnianych pędów

Obrazek

Masz ciężki orzech do zgryzienia :( ale przecież nikt nie mówił, że będzie łatwo ;:10

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadzam się - z tymi nazwami storczyków, amatorom takim jak ja - ciężko po prostu się w tym połapać. Na kartce informacyjnej pisało chyba "cambria". Mianem "brassia" określił (mi) ją Vilcowitch - więc tak ją nazywam.
Natomiast chyba sobie wykrakałem i co mnie bardzo cieszy - "prawdziwa" cambria zaszczyci mnie jednak chyba kwitnieniem. Po dokładnych oględzinach (przymiarka do przesadzenia) widać w kąciku liścia, na nowej, tej prawie leżącej psb - pędzik kwiatowy. Nie można go jeszcze sfotografować ale na pewno nie omieszkam jak tylko wychynie z tego liścia.
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będąc przejazdem, "na szybko", wstąpiliśmy na giełdę kwiatową w Tychach. Bez wahania, nie zastanawiając się wybrałem takiego storczyka - sabotka:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Oczywiście poczytałem trochę w książkach i w necie o Paphopedilum, bo to pierwszy u mnie. Jednak nie mogę go dokładnie nazwać, choć odmiana wydaje się popularna i znana (na stoisku było ich ok. 20 szt., prawie identycznych) - jeżeli ktoś potrafi go nazwać, będę wdzięczny.

Oczywiście wybór storczyków ogromny. Szczególnie phalenopsisów. Na szybko klikłem telefonem kilka zdjęć, w domu okazało się, że większość "ruszonych". A szkoda bo np. Vandy były szczególnie piękne (ceny też, co widać):
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Paphiopedilum przypomina mi Króla Artura, ale nie wiem czy nie za jasne kwiaty :roll: może jakoś blisko spokrewniony, w każdym razie piękny :!: życzę powodzenia w uprawie, ja ze swoimi sabotkami nie umiem się dogadać :?
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"Król Artur" - bardzo pięknie brzmi, dzięki za rozszyfrowanie. Na pewno będę "polował" jeszcze na inne bo mi się bardzo podobają.
Być może już rzeczywiście przyszedł czas na próbę z Vandą ? Troszeczkę odstraszają mnie ceny ale bardziej to, że mógłbym tak piękną orchideę zmarnować.
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękny, bo prosto ze sklepu, ale dzięki, myślę, że nie będzie z nim problemów i u mnie też będzie mu dobrze
Mam nastepujące pytanie. W LM kupiłem taką doniczkę i podłoże: Obrazek - bardziej chodziło mi w sumie o doniczkę.
9,50. Zestaw do przesadzania storczyków o cienkich korzeniach typu: Cambria, Oncidium, Miltonia, Dendrobium - podłoże drobne. Był jeszcze 2-gi zestaw dla storczyków o grubszych korzeniach typu Phalenopsis z grubszym podłożem. Obydwa z drenażem ze skały wulkanicznej.
Czy ktoś stosował i może powiedzieć jak rosną w tym storczyki ?
Pozdrawiam - Janusz K.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”