No to i ja nie będę ryzykował. Nadwyżki zamrożę i pójdę w nalewki.
Przy okazji znalazłem poważną stronę zawierającą porównanie przydatności aronii, wiśni, czarnej porzeczki i kamczatki do produkcji win.
Najlepiej wyszły kamczatki, ale odmiany japońskie.
https://agresearch.montana.edu/warc/res ... tions.html
Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 706
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: centralna Wielkopolska
Re: Jagoda kamczacka - polecane odmiany, smak jagody kamczackiej
Ja będę robił tak ale muszę poczekać aż urosną te moje kamczatki. Mój planowany przepis na wino z jagody kamczackiej ok. 20 l gotowego wina. 15 kg owoców, 4.0 kg cukru, drożdże suszone do win czerwonych, pożywka dla drożdży, 6 l soku jabłkowego słodkiego(albo 6 l wody przegotowanej) W sumie żeby uzyskać 15 % alkoholu potrzebne jest 250 g cukru ma litr. Cukier trzeba podzielić na 2 porcje bo zbyt duże stężenie jest niewskazane. Ja robię zawsze ok. 20 blg. pierwszy nastaw co daje ok. 170 g cukru/l. W drugiej dawce trzeba dać ok. 80 g/l co da w sumie te 15%. Trzeba też uwzględnić cukier w owocach i soku ale jak przedawkujemy to wino będzie mocne i półwytrawne albo słodkie.
Z jagody nie robiłem ale najprościej zrobić wino z aronii i soku z jabłek. Takie wino trudno zepsuć i zawsze smakuje.
Z jagody nie robiłem ale najprościej zrobić wino z aronii i soku z jabłek. Takie wino trudno zepsuć i zawsze smakuje.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 858
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Ja robię tylko nalewki z jagody kamczackiej ,zasypię owoce cukrem i czekam aż się cukier rozpłynie i jagody puszczą sok potem zalewam 70% volt i czekam jak najdłużej się da im więcej czasu czekam tym lepsze
Pozdrawiam zagiel