Domowe wędliny
Domowe wędliny
Peklosól możesz kupić w hurtowniach masarskich, czy sól peklowa i peklosól to jest to samo nie powiem.
Nie spotkałem się w hurtowniach z określeniem sól peklowa, tylko zawsze peklosól.
Sama sól nie wystarcza, bo na soli wieprzowinę będziesz mieć szarą, po peklosoli zostaje ładny kolorek.
Do drobiu nie potrzeba peklosoli, wystarczy sól.
Oczywiście są wyjątki, bo np. kiełbasę białą robi się na szaro, czyli na samej soli.
Nie spotkałem się w hurtowniach z określeniem sól peklowa, tylko zawsze peklosól.
Sama sól nie wystarcza, bo na soli wieprzowinę będziesz mieć szarą, po peklosoli zostaje ładny kolorek.
Do drobiu nie potrzeba peklosoli, wystarczy sól.
Oczywiście są wyjątki, bo np. kiełbasę białą robi się na szaro, czyli na samej soli.
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Domowe wędliny
Sól peklowa i peklosól to to samo. Ja kupuję w sklepie masarskim, ale czasem też u zaprzyjaźnionego właściciela małej masarni w naszym miasteczku.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Domowe wędliny
Dziękuję bardzo za wyjaśnienie, też się czasami zastanawiałem.
Pewnie trochę chodzi o marketing, w sklepie spożywczym mała torebeczka soli peklowej swoje kosztuje a w masarskim pół kilograma woreczek kosztuje 2,50
Pewnie trochę chodzi o marketing, w sklepie spożywczym mała torebeczka soli peklowej swoje kosztuje a w masarskim pół kilograma woreczek kosztuje 2,50
Domowe wędliny
Wow, jesteście błyskawiczni
Dziękuje za wyczerpującą odpowiedz
Własnie kiedyś widziałam w sklepie małe paczuszki soli peklowanej,
ale nie myślałam, że to jest taka kolosalna różnica cenowa.
Jutro odwiedze mój ryneczek i popytam tu i tam, może wróce z peklosolą,
a po wypłacie wezmę się za przetwarzanie Waszych przepisów - smaków mojego dzieciństwa.
Pozdrawiam i życzę miłego świętowania
Dziękuje za wyczerpującą odpowiedz
Własnie kiedyś widziałam w sklepie małe paczuszki soli peklowanej,
ale nie myślałam, że to jest taka kolosalna różnica cenowa.
Jutro odwiedze mój ryneczek i popytam tu i tam, może wróce z peklosolą,
a po wypłacie wezmę się za przetwarzanie Waszych przepisów - smaków mojego dzieciństwa.
Pozdrawiam i życzę miłego świętowania
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Domowe wędliny
Tak nawiasem.
W małych opakowaniach soli peklowej ze spożywczaków mogą być dodawane rożne substancje, między innymi środki zmiękczające mięso.
W małych opakowaniach soli peklowej ze spożywczaków mogą być dodawane rożne substancje, między innymi środki zmiękczające mięso.
Domowe wędliny
boggi czy mam to rozumieć, że lepiej czy gorzej jak są dodatki
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Domowe wędliny
Ja tam wolę jak najmniej dodatków, miękkość a raczej twardość mięsa regulujemy temperaturą obróbki, co zostało nawet kilka postów wyżej wspomniane
Domowe wędliny
Tak też myślałam, że w prostocie efekt najlepszy wizualny i smakowy.
Póki co ślinka mi leci na Wasze smakołyki, a ja zajadam buraki pieczone w piekarniku, dla zdrowotności.
Póki co ślinka mi leci na Wasze smakołyki, a ja zajadam buraki pieczone w piekarniku, dla zdrowotności.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Domowe wędliny
A mnie jeszcze ciekawi trwałość tych wędlin z szynkowara. Jak długo mogą poleżeć w lodówce.
Pozdrawiam - BabajAGA
Domowe wędliny
Nigdy nie sprawdzałem, bo wszystko zawsze szybko jest zjedzone.
Myślę jednak, że tydzień to spokojnie powinny wytrzymać.
Myślę jednak, że tydzień to spokojnie powinny wytrzymać.
Re: Domowe wędliny
Dla lubiących ciekawe przepisy mam propozycję-klops wg gargamela
1 kg mięsa mielonego (lepiej lekko tłuściejsze np.boczek)
300 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego
Sól i przyprawy
Wszystko wymieszać.Przełożyć do keksówki i piec w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny.Ja piekłam ok.70 minut.
Od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odlać sos,aby nie wchłonął się do mięsa.
Dawno nie robiłam,ale jest smaczne także na ciepło.
1 kg mięsa mielonego (lepiej lekko tłuściejsze np.boczek)
300 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego
Sól i przyprawy
Wszystko wymieszać.Przełożyć do keksówki i piec w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny.Ja piekłam ok.70 minut.
Od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odlać sos,aby nie wchłonął się do mięsa.
Dawno nie robiłam,ale jest smaczne także na ciepło.
Re: Domowe wędliny
Fajnie ale sól i przyprawy hmm jak to rozumieć ?
Re: Domowe wędliny
Podam wam przepis na kiełbaskę pieczono-wędzoną. Robie ją na każde święta i uroczystości rodzinne.
Oto tajemna receptura: 3 kg szynki, 4 kg łopatki, 6 kg boczku, 1 kg piersi od kurczaka, 9 ząbków czosnku, 2 paczki pieprzu, 1,5 paczki majeranku, 2 garście mieszanki peklującej, sól kuchenna do smaku. Mięso mielimy na dużych oczkach chude i na malych oczkach tluste. Czosnek ucieramy z odrobiną soli. Potrzebujemy jeszcze jelita wieprzowe. Ja kupuje w Paku(nie robie tu reklamy, jest to firma która ma po prostu bardzo dobre produkty, od przypraw po sprzęt dla masarni) tam są najlepsze.
Potrzebujemy jeszcze dobrego drewna i wędzarni. Ostatnio wędziłem drzewem gruszy i olchowym. Temperatura wędzenia 70 stopni 2 godziny. Kiełbasa jest pyszna. Z takiej ilości mięsa wychodzi ok 70 lasek kiełbasy.
i zdjęcie wędzarni którą sam wymurowalem.
Oto tajemna receptura: 3 kg szynki, 4 kg łopatki, 6 kg boczku, 1 kg piersi od kurczaka, 9 ząbków czosnku, 2 paczki pieprzu, 1,5 paczki majeranku, 2 garście mieszanki peklującej, sól kuchenna do smaku. Mięso mielimy na dużych oczkach chude i na malych oczkach tluste. Czosnek ucieramy z odrobiną soli. Potrzebujemy jeszcze jelita wieprzowe. Ja kupuje w Paku(nie robie tu reklamy, jest to firma która ma po prostu bardzo dobre produkty, od przypraw po sprzęt dla masarni) tam są najlepsze.
Potrzebujemy jeszcze dobrego drewna i wędzarni. Ostatnio wędziłem drzewem gruszy i olchowym. Temperatura wędzenia 70 stopni 2 godziny. Kiełbasa jest pyszna. Z takiej ilości mięsa wychodzi ok 70 lasek kiełbasy.
i zdjęcie wędzarni którą sam wymurowalem.