Złamany pęd winobluszcza

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
mw116
100p
100p
Od: 18 lis 2014, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Złamany pęd winobluszcza

Post »

Witam,

co prawda z zawodu jestem architektem krajobrazu, wiedzę botaniczną posiada, jednak zapytam :)

Otóż wiosną posadziłem Winobluszcza trójklapowego V. bardzo ładnie obrósł część ściany, sęk w tym, że owa odmiana była szczepiona na podkładzie z W. pieciolitkowego. O ile cała górna część rośliny rosła rewelacyjnie o tyle w pęd części szlachetnej przy samej ziemi praktycznie nie przyrósł w ogóle na grubość. Co mnie mocno martwiło, gdyż taki wątły pęd był/jest narażony na obłamania.

Koniec końców dzisiaj (18.11.) zauważyłem, że przy samej ziemi cały przewodnik, jest złamany ot trzyma się na kilku włóknach. Pytanie, czy jest jakaś szansa na uratowane całej części naziemnej? Czy raczej marne szanse? Przypuszczam, że gdyby była to wiosna jakaś minimalna szansa na regenerację rośliny istnieje, ale zważywszy na porę roku chyba nici.

Zrobiłem co prawda taką prowizoryczną "szynę", coby nie zerwać doszczętnie połączenia, ale chyba nie ma się co łudzić, że to cokolwiek da.

Sęk w tym, że zastanawia mnie dlaczego roślina nie przyrastała na grubość, o ile część zielona rosła rewelacyjnie, o tyle pęd wyrastający z podkładki był mizerny. Niestety koty zrobiły swoje...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: Złamany pęd winobluszcza

Post »

Winobluszcz trójklapowy tylko i wyłącznie szczepi się na pięciolistkowym. Ukorzenianie jego nie ma większego sensu/ co wielokrotnie na siłę wypóbowane to te twoje ,, sęk '' .
Po drugo nie liczył bym w pierwszym sezonie na zgrubienie, ponieważ są to młode rośliny jednoroczne i ida w górę, idąc na żywioł. Nie wiem jak u ciebie, ale pewnie dostał kopa w postaci nawozów to i rósł ale na długość/ drugiego kopa w szkółce i jest jak jest.
Czy...... no jakbyś zdjęcie wrzucił to można by było coś więcej określić/ z opisu- szansa to zawsze jest, ale mizerna. No cóż czekaj nic innego mi nie przychodzi do głowy i aby do wiosny.
Jak jest popyt to i podaż, a co za tym idzie często rachitki sprzedają patyk, dwa wyędzone pełno liści i tak jest z większością pnączy nie tylko w przypadku winobluszczu. Sztuka jest sztuka nieważne że często żal to brać :lol:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
mw116
100p
100p
Od: 18 lis 2014, o 15:19

Post »

Przypuszczam, że szanse na regeneracje są znikome, złamanie jest mocno poważne. Niestety pęd jest bardzo cienki. Ale zostawię tak zabezpieczony do wiosny. Cóż... Szkoda tylko całego sezonu, roślina ładnie obrosła ścianę. Mówi się trudno.

Marnym pocieszeniem jest fakt iż roślina odbije od ziemi na wiosnę.

Dzięki za odpowiedź :wink:
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Jeśli złamanie jest w miejscu sczepienia ( co jet mocno prawdopodobne ) to wyroścnnie Ci podkładka czyli pięciolistkowy.
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

mw116 pisze: Otóż wiosną posadziłem Winobluszcza trójklapowego V. bardzo ładnie obrósł część ściany,
Winobluszcz trójklapowy w pierwszym, a często w też w drugim sezonie stosunkowo wolno rośnie. Ukorzenią się i wzmacnia pęd. Twój musiał być nieźle ponawożony, skoro ładnie obrósł część ściany w sezonie, w którym został posadzony. Nie dał rady utrzymać góry i się poddał. Tak jak napisali poprzednicy, trzeba spisać go na straty i wiosną kupić nowego.
Ja swoje winobluszcze nawiozłam pierwszy raz w tym roku i to był ich trzeci sezon. Faktycznie wystrzeliły. W przyszłym roku już ich nie nawiozę, bo potem nie ma jak tego zielska opanować.
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja się martwiłam,że tegoroczny nabytek trójklapowy tak kiepsko rósł, a on po prostu tak ma...
Halina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”