nawozy - czy można stosować zaraz po posadzeniu sadzonki z d
nawozy - czy można stosować zaraz po posadzeniu sadzonki z d
Kochani.
Parę razy zwrócono mi uwagę, że źle zrobiłam podlewając florowitem młode, nowowsadzone rośliny do gruntu (ze sklepu ogrodniczego, jeśli nie widziałam granulek nawozu w doniczkach oczywiście oraz flanc przeze mnie wyhodowanych)
Pytam absolutnie nie dlatego, że się na te uwagi wkurzam, tylko chcę wiedzieć DLACZEGO NIE MOŻNA
A nikt nie wie, mówi, że tak jest, że sie nie stosuje, wszyscy wiedzą o tym i już.
Parę razy zwrócono mi uwagę, że źle zrobiłam podlewając florowitem młode, nowowsadzone rośliny do gruntu (ze sklepu ogrodniczego, jeśli nie widziałam granulek nawozu w doniczkach oczywiście oraz flanc przeze mnie wyhodowanych)
Pytam absolutnie nie dlatego, że się na te uwagi wkurzam, tylko chcę wiedzieć DLACZEGO NIE MOŻNA
A nikt nie wie, mówi, że tak jest, że sie nie stosuje, wszyscy wiedzą o tym i już.
- dorkow0
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: nawozy - czy można stosować zaraz po posadzeniu sadzonki z d
Ano, dlatego, że, i tu jest niejaki paradoks, roślina jest słabsza, ma naruszony system korzeniowy i potrzebuje troszkę czasu na zaaklimatyzowanie się w nowej ziemi... Bez nawozu, szybciej wypuści nowe korzenie, łatwiej się przyjmie... Nawóz powoduje szybsze wytworzenie masy zielonej, z tym, że korzenie są słabe... Szkółki stosują taką praktykę, bo wiadomo, ale w ogrodzie chcesz mieć silne i zdrowe rośliny... A ingerencja nawozem, zaraz po posadzeniu, osłabia roślinę...
Jeszcze jedna rzecz... Rośliny ze sklepów ogrodniczych, mają w ziemi takie ilości nawozów, że spokojnie dwa tygodnie wytrzymają i bez nich... Poza tym, w ziemi też są niewielkie ilości pierwiastków i też na początek roślinie wystarczą...
Używając nawozu, na świeżo posadzone, czy przesadzone rośliny możesz je popalić...
Ale, zawsze jak to mówią, są dwie szkoły i będą tacy, co powiedzą, że trzeba lać nawóz od początku...
Jeszcze jedna rzecz... Rośliny ze sklepów ogrodniczych, mają w ziemi takie ilości nawozów, że spokojnie dwa tygodnie wytrzymają i bez nich... Poza tym, w ziemi też są niewielkie ilości pierwiastków i też na początek roślinie wystarczą...
Używając nawozu, na świeżo posadzone, czy przesadzone rośliny możesz je popalić...
Ale, zawsze jak to mówią, są dwie szkoły i będą tacy, co powiedzą, że trzeba lać nawóz od początku...

Często w doniczkach są takie ilości nawozu, że starczą na cały sezon. Zresztą wiele roślin nie wymaga nawożenia jeżeli posadzi się je w całkiem niezłych warunkach
. Nawozy, cuda nie dziwy to tylko napędzanie motoru ekonomii. Podobnież odżywki, substraty etc. Nie lubię ściemniania i krętactwa. To wszystko , te ploty tworzą sklepy, hurtownicy i pseudo-ogrodnicy. Masz kupić roślinę, do niej zaraz nawóz, substrat torfowy ze wpomagaczem, potem opryski prewencyjnie , potem znowu nawóz, ściereczkę do nawilżania, filtr do wody bo podlewasz byle czym akurat mamy takie filtry w sklepie
no i możesz cieszyć się roślinnością w ogrodzie siedząc na naszym krześle w promocyjnej cenie 99 zł / wczoraj było 75
.

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.

Oj nie mogę

Dobra. Przyjęłam do wiadomości. Co prawda podlewam zawsze poczciwym florowitem.
Na usprawiedliwienie moje nadmienię delikatnie, że wczoraj podlałam (tak, kurcze, kupiłam nawóz do rododendronów po zakupie....rododendronów

dwa rododendrony - ale były kupione w markecie budowlanym, w którym nie ma osobnego stoiska "Ogród" tylko roślinki stoją na segmentach. Rodki stały nie na górze, miały totalny brak słońca i były bardzo, że tak powiem, zmęczone.
oraz inne roślinki też z marketu i też bez opieki "pani z działu ogród
To tyle. dzięki wam bardzo za szybką odpowiedź na moje pytanie. Miłego dnia
Błędy każdy popełnia. Ale one czegoś uczą. Co do roślin to dwa wyjścia a propos zdechlaków w sklepie/ centrum albo przesuszone ( to lepiej) albo przelane innej możliwości nie ma. No czasem przemrożone, ale to sporadycznie bo duże centra handlowe wyzbywaja się prawie całkowicie towaru przed nadejściem zimy.
To by się zgadzało. Oprócz rododendronów, które były powiedzmy zmęczone, kupiłam kompletnego zdechlaka, który (na początku myślałam, że mu w samochodzie przyłożyłam niechcący butem), ale się okazało, że odpadła cała część naziemna z częścią korzenia. Spróchniały nie był, więc to jest to c mówisz.
Nie wiem, czy w tym wątku pisałam, bo nie mam podglądu całego wątku, ale ja nie dość, że go podlałam nawozem, to mu ucięłam wszystkie głowy gałęzi, że niby będzie się wzmacniał, a nie tracił energię na wzrost...
Wiem, nic nie mów....
Nie wiem, czy w tym wątku pisałam, bo nie mam podglądu całego wątku, ale ja nie dość, że go podlałam nawozem, to mu ucięłam wszystkie głowy gałęzi, że niby będzie się wzmacniał, a nie tracił energię na wzrost...
Wiem, nic nie mów....
Liście się obrywa. Potem taki na przykład rododendron powinien wypuścić małe zieloniutkie listeczki. Wtedy też zalecam czekać z nawozami, aż dopóki naprawdę wydobrzeje.
Zależnie od tego co się przyniesie i jaki jest powód można również ówcześnie prysnąć od grzyba/ bo i to się zdarza szczególnie na rh czy na różach.
Zależnie od tego co się przyniesie i jaki jest powód można również ówcześnie prysnąć od grzyba/ bo i to się zdarza szczególnie na rh czy na różach.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jedna uwaga: liście zamiast obrywać, lepiej odciąć, zostawiając cały ogonek liściowy. W ten sposób nie uszkodzimy pąka znajdującego się na łodydze u nasady ogonka. Zostawiając ogonek nie wysuszamy też owego śpiącego pąka, a ogonek po pewnym czasie sam uschnie i odpadnie.
Dotyczy to większości roślin, również doniczkowych.
Dotyczy to większości roślin, również doniczkowych.
Zielonym do góry!!!