Mięsko w słoikach

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
babojola
200p
200p
Posty: 269
Od: 25 maja 2009, o 16:42
Lokalizacja: Słubice

Re: Mięsko w słoikach

Post »

No i mam i ja swoje mięsko w słoiczkach ;:138
Zrobiłam z łopatki, surowego boczku i słoninki, dużo przypraw i czosnku. Jest pyszne. Mąż zadowolony, bo jak to mówią przez żołądek.... :D
Następnym razem tylko zamiast słoniny dodam podgardla.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5077
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Mięsko w słoikach

Post »

Widzę wątek rozrasta się, coraz więcej osób zaczyna robić mięso w słoikach, bo też prawdą jest, że jak samemu się przyprawi, doda odpowiednich i wiadomo jakich przypraw to jest to smaczne. Nie wiem jednak czy wszyscy orientują się, że w tego typu przetworach bardzo łatwo zatruć się jadem kiełbasianym. Mięso w słoikach robiły nasze babcie z reguły po świniobiciu, gdy nie było możliwości innego przetrzymania mięsa i tłuszczu z ubitego świniaka, od razu była jego duża ilość, a brak było lodówek, a po pierwsze zamrażarek. W dodatku mięso robiło się w słoikach typu weck, pod gumkę, gdzie łatwo było poznać czy słoik zamknął się czy nie. W słoikach typu twist często nie zauważy się drobnego wgniecenia pokrywki, wyszczerbienia słoika itp. Prawda, że jeżeli zrobi się wszystko prawidłowo, dwa razy w wysokiej temperaturze będzie się gotować słoiki to nie powinno się nic stać, ale?....... Łatwiej przecież upiec lub ugotować jednorazowo kawałek mięsa, niż bawić się jednak w jego bez potrzeby konserwowanie. To już lepszym wyjściem jest zrobienie mięsa w szynkowarze, gdyż robi się go w sumie niewielką ilość i rodzina szybko go zje. Jad kiełbasiany grozi nie tylko wyrobom mięsnym, ale również przetworom z ryb, warzyw, grzybów, dlatego np. fasolkę szparagową trzeba dwa razy w odstępach czasowych gotować.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3579
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mięsko w słoikach

Post »

A ja właśnie dzisiaj zrobiłam kiełbaskę do słoików i się studzi....fotki dam potem, ale mnie przestraszyłaś tym jadem ;:145
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5077
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Mięsko w słoikach

Post »

Bogusiu. Z pewnością będzie wszystko dobrze i nie po to pisałam o tym, aby straszyć. Ty jesteś doświadczoną gospodynią i wiesz, jak powinno się postępować, ale nie wszyscy jednak użytkownicy forum mają tego świadomość. W innym wątku czytałam, że ktoś zrobił przeciery pomidorowe, gorące nalał do słoików bez pasteryzacji i dziwi się, że mu po kilka dniach strzelają tzn, fermentują.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3579
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mięsko w słoikach

Post »

Ja już po konsumpcji jednego słoika i jestem bardzo zadowolona, bo mięsko przepyszne i pochwały od głowy rodziny były :heja
Zrobiłam z łopatki i podgardla, a jak już wyrobiłam to malutkiego kotlecika na patelni sobie usmażyłam, że spróbować czy przypraw jest pod dostatkiem.Wyszło mi 11 słoiczków różnej wielkości a gotowałam 2,5 godz. Mam nadzieję, że tyle wystarczy, bo nie przewiduję dłuższe przechowywanie, a słoiczki stoją w lodówce i już jeden z mężusiem musieliśmy otworzyć i jest przepyszne. Mąż powiedział,że konserwy ze sklepu już nie chce ;:224 Jak widać jest smalec i troszkę galaretki..............no na prawdę pyszne i polecam :tan Obrazekteraz chcę spróbować usmażyć mięsko w kawałkach małych i też dać do słoików, żeby można było zrobić z takiego mięska sos do ziemniaczków.
Awatar użytkownika
arim27
100p
100p
Posty: 165
Od: 29 paź 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubuskie

Re: Mięsko w słoikach

Post »

Bogusiu,gotuj lepiej 2 dni.Tu nie chodzi o to ,żeby gotować długo,tylko że dwa razy.Gotowane długo mięsko robi się twarde,zbite.Ja gotuję przez dwa dni,właśnie żeby jakieś "jady" nie zagościły w słoikach.Pierwszy dzień 2 godziny od zagotowania,na drugi dzień już 1 godzinę.
Pozdrawiam Mirka !
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Mięsko w słoikach

Post »

Bogusiu koniecznie pasteryzację trzeba powtórzyć po dobie, nawet można 2 dobach, ale musi być ona zrobiona :!: - w 100C przez ok godzinę licząc od momentu wrzenia. Po to się drugi raz pasteryzuje żeby zniszczyć te bakterie, które z formy przetrwalnikowej przeszły w tym czasie w formy żywe. Po pierwszej pasteryzacji zostawia się słoiki w temperaturze pokojowej.
Po pasteryzacji słoiki natychmiast się schładza. Przechowuje się w zimnym, ciemnym miejscu.

W sumie zgadzam się z tym co napisała ada.kj. Można oczywiście samemu konserwować, ale trzeba to wszytko wykonać zgodnie ze sztuką
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5077
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Mięsko w słoikach

Post »

;:63 ;:63 ;:63 Moniko. O to mi chodziło, aby uczulić na prawidłowa w sumie technologię i przebieg pasteryzacji a nie straszyć.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
goja94
50p
50p
Posty: 84
Od: 2 lip 2010, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mięsko w słoikach

Post »

Co prawda nie jest to w słoiku ale nie wiem gdzie to wstawić ;:185 jest to wędlina drobiowa w foliowej osłonce,bardzo łatwa w przygotowaniu i smakuje bardzo dobrze.Jeśli ktoś będzie zainteresowany to podam przepis. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7810
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Mięsko w słoikach

Post »

wstawiaj ;:108
goja94
50p
50p
Posty: 84
Od: 2 lip 2010, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mięsko w słoikach

Post »

Domowa wędlina drobiowa
80dag mięsa z piersi kurczaka lub indyka
20dag mięsa z udek kurczaka
1 łyżeczka soli kuchennej
1/3 soli peklującej
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
50ml lodowatej wody
szczypta cukru

Mięso z piersi pokroić w dużą kostkę, ok. 3x3
Mięso z udek bez kości zmielić na średnich oczkach.
Dodać przyprawy, wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 3h
Po tym czasie do mięska mielonego dodać wodę i mieszać do całkowitego wchłonięcia, aż masa wyraźnie będzie kleić się do ręki.
Ciasno napełnić masą osłonkę i ściśle zawiązać
Wodę w garnku podgrzać do 90 stopni, wrzucić kiełbasę i wyłączyć gaz
Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 75 stopni i w tej temperaturze parzyć jeszcze 50 minut.

Ta kiełbasa była robiona z samego mięsa mielonego bo akurat udka były w promocji :D
Ja doprowadzam wodę do 90 stopni, a następnie wkładam do piekarnika nagrzanego do 75 stopni i tam parze. Smacznego :wink:
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Posty: 575
Od: 6 sty 2012, o 17:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Kurpie Zielone C9

Re: Mięsko w słoikach

Post »

Właśnie czegos takiego szukałam! Pyszne sposoby na zagospodarowanie wiekszej ilosci miesa!
Udanych plonów.
Magda
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mięsko w słoikach

Post »

Ja od niedawna tez robię mięso w słoiku, ale to raczej na bieżące spożycie, raczej krótkie przechowywanie. Całe kawałki.
Pozdrawiam - BabajAGA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”