Sekator-ostrzyć czy nie?
Sekator-ostrzyć czy nie?
Kupiłem sekator firmy Yato którego ostrze /nożycowy / pokryte jest teflonem.
Czy ostrze takie należy ostrzyć ?
Czy ostrze takie należy ostrzyć ?
janek
-----------------------
-----------------------
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: sekator-ostrzyć ?
Jak się stępi czy zwichruje to musisz naostrzyć... ja mam teflonem pokrytą siekierę nawet, taki bajer 

Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
ja ostrze co jakiś czas, bo bywa, że używam to cięcia różnych twardszych materiałów... oczywiście warto utrzymać tę ochronną powłokę teflonową jak najdłużej 

Pozdrawiam
Pisałem do producenta sekatora Yato.Odpowiedzieli mi tak :
Service yato do mnie
Witam,
Jeżeli będzie Pan miał już stępione ostrze to może Pan je naostrzyć, należy jednak pamiętać o tym, że wtedy warstawa teflonu zostanie mechanicznie usunięta/uszkodzona.
Po usunięciu teflonu nie ma już zabezpieczenia ostrza przed korozją.
Service yato do mnie
Witam,
Jeżeli będzie Pan miał już stępione ostrze to może Pan je naostrzyć, należy jednak pamiętać o tym, że wtedy warstawa teflonu zostanie mechanicznie usunięta/uszkodzona.
Po usunięciu teflonu nie ma już zabezpieczenia ostrza przed korozją.
janek
-----------------------
-----------------------
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To sobie żarty stroi serwisantka ( mam sobie sekator kupić i nie używać ? ), teflon jest przede wszystkim dla poślizgu, taka moda teraz ( szczególnie w tańszych wynalazkach), np. porządne sekatory mają ostrza ze stali wysokiej jakości, nierdzewnej, bez teflonu ( nawet nasz polski gerlach). Tak czy siak sekator na zimę powinien być wyczyszczony naoliwiony i natłuszczony, zawinięty w szmatkę i czekać na cięcie w suchym i ciepłym miejscu ( żadna rdza go nie złapie). ( stara szkoła ) 

Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
OOOOOOOOOO i tutaj się zgadzam.
Żaden teflon nie pomoże jeżeli sekatora nie wyczyścimy . ja widać ostrzyć /a ja nie byłem pewny / trzeba tak czy siak.
Żaden teflon nie pomoże jeżeli sekatora nie wyczyścimy . ja widać ostrzyć /a ja nie byłem pewny / trzeba tak czy siak.

janek
-----------------------
-----------------------
- ziolowi
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 gru 2011, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Teflon używany jest do poślizgu (obniżenia wartości tarcia stosowany w tulejach, łożyskach) i ochrony przed korozją. Ja myślę, że to taki zbędny estetyczny bajer. Dobrze naoliwiony sekator będzie równie dobrze działać.
Możesz ostrzyć, nic się nie stanie.
Możesz ostrzyć, nic się nie stanie.
Tępy sekator trzeba ostrzyć.
Można też nie ostrzyć aby nie uszkodzić warstwy ochronnej.Tylko po co komu tępy sekator?
Można też nie ostrzyć aby nie uszkodzić warstwy ochronnej.Tylko po co komu tępy sekator?
Re: Sekator-ostrzyć czy nie?
Każdy sekator po sezonie trzeba naostrzyć. Tutaj fajny przykład jak postępować z sekatorem po sezonie
youtu.be/nis_0x4Vq-Q
youtu.be/nis_0x4Vq-Q
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 gru 2023, o 02:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Sekator-ostrzyć czy nie?
Cześć wszystkim!
Co do ostrzenia sekatorów, to ja bym polecała robić to w trakcie sezonu, a nie tylko po. A ta sprawa z teflonem, to rzeczywiście często wydaje się być bardziej modne niż praktyczne. Między nami, w co drugim domu teflon z maszynki do sandwiczów już dawno został "zjedzony", a nikt nie narzeka.
Jeśli chodzi o konserwację sekatora, to też jestem zwolenniczką tradycyjnych metod, ale zamiast zawijać go w szmatkę, lepiej trzymać w suchym miejscu i dobrze nasmarować olejem. Taki zabieg pomoże utrzymać sekator w dobrej kondycji i ochroni przed rdzą, nawet jeśli teflon się zdziera przy ostrzeniu.
Dbając tak o narzędzia ogrodnicze, można się cieszyć ich sprawnym działaniem przez dłuższy czas. Wiadomo, każdy ma swoje sposoby, ale u mnie ta metoda się sprawdza. jeśli wiesz że sucho i bez wilgoci to jakbyś nie zostawił, rdza się nie pojawi, aha i nie ostrz czasami szlifierką bo mimo iż ostrzejsze to skracasz żywotność sekatora
Serdecznie pozdrawiam!
Pani i Pan M
Co do ostrzenia sekatorów, to ja bym polecała robić to w trakcie sezonu, a nie tylko po. A ta sprawa z teflonem, to rzeczywiście często wydaje się być bardziej modne niż praktyczne. Między nami, w co drugim domu teflon z maszynki do sandwiczów już dawno został "zjedzony", a nikt nie narzeka.
Jeśli chodzi o konserwację sekatora, to też jestem zwolenniczką tradycyjnych metod, ale zamiast zawijać go w szmatkę, lepiej trzymać w suchym miejscu i dobrze nasmarować olejem. Taki zabieg pomoże utrzymać sekator w dobrej kondycji i ochroni przed rdzą, nawet jeśli teflon się zdziera przy ostrzeniu.
Dbając tak o narzędzia ogrodnicze, można się cieszyć ich sprawnym działaniem przez dłuższy czas. Wiadomo, każdy ma swoje sposoby, ale u mnie ta metoda się sprawdza. jeśli wiesz że sucho i bez wilgoci to jakbyś nie zostawił, rdza się nie pojawi, aha i nie ostrz czasami szlifierką bo mimo iż ostrzejsze to skracasz żywotność sekatora
Serdecznie pozdrawiam!
Pani i Pan M