Czekam niecierpliwie.Anpio7 pisze:Piekę bardzo podobny piernik
Szybki soczysty i smaczny.
Jutro wkleje zdjęcie zdjęcie.
Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4312
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: woj. opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Czekamy, czekamy.....
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Piernik
2 szkl. mąki
125g margarny
1 szkl. mleka
1 szkl. cukru ( Ja dałam ostatnio 20 słodzików)
2 jajka
1,5 łyżki sody
4 łyżki kakao Deco Moreno ( bo jest b. ciemne)
przyprawa do piernika
bakalie
( ja dałam orzechy, rodzynki, żurawine i gruszki drobno pokrojone)
Wszystko razem miksujemy i wykładamy na blache posmarowaną tłuszczem i posypane bułką tartą.
Piec w 190'C przez ok. 45 min.
Wielkość blachy:
teraz upiekłam z przepisowej ilości blaszke keksówke dł. 25 cm. do większej tortownicy polecam 1,5 porcji z przepisu.
Czasem pieke niskie ciasto i po upieczeniu, oraz ostygnięciu przekrajam na pół i przekładam powidłami śliwkowymi.
Bakalie można dodać różne różniste, a jeśli chce się, aby ciasto było bardziej wilgotne to można dodać kilka łyżek dżemu, powidła lub starte jabłko.
Ostatnio kupiłam w "Biedronce" przyprawe do piernika i na opakowaniu jest bardzo podobny przepis do mojego.
Widziałam też reklame w gazecie, mieszanki ciasta piernikowego firmy Deko Moreno, podejżewam, że może być dobre
Wypróbowanym sposobem przeze mnie jest:
upieczenie ciasta, a potem go zamrozić,
można je zawsze wykorzystać wyjmując dzień przed poczęstunkiem, wystarczy polać polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Przyznam, że mroże nawet ciasta z owocami, choć teraz stanowczo mniej pieke.
Na bazie tego ciasta pieke też, ciasto z owocami tyle, że bez kakao i przyprawy piernikowej
DZIĘKUJE i polecam !!!
SMACZNEGO
2 szkl. mąki
125g margarny
1 szkl. mleka
1 szkl. cukru ( Ja dałam ostatnio 20 słodzików)
2 jajka
1,5 łyżki sody
4 łyżki kakao Deco Moreno ( bo jest b. ciemne)
przyprawa do piernika
bakalie
( ja dałam orzechy, rodzynki, żurawine i gruszki drobno pokrojone)
Wszystko razem miksujemy i wykładamy na blache posmarowaną tłuszczem i posypane bułką tartą.
Piec w 190'C przez ok. 45 min.
Wielkość blachy:
teraz upiekłam z przepisowej ilości blaszke keksówke dł. 25 cm. do większej tortownicy polecam 1,5 porcji z przepisu.
Czasem pieke niskie ciasto i po upieczeniu, oraz ostygnięciu przekrajam na pół i przekładam powidłami śliwkowymi.
Bakalie można dodać różne różniste, a jeśli chce się, aby ciasto było bardziej wilgotne to można dodać kilka łyżek dżemu, powidła lub starte jabłko.
Ostatnio kupiłam w "Biedronce" przyprawe do piernika i na opakowaniu jest bardzo podobny przepis do mojego.
Widziałam też reklame w gazecie, mieszanki ciasta piernikowego firmy Deko Moreno, podejżewam, że może być dobre
Wypróbowanym sposobem przeze mnie jest:
upieczenie ciasta, a potem go zamrozić,
można je zawsze wykorzystać wyjmując dzień przed poczęstunkiem, wystarczy polać polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Przyznam, że mroże nawet ciasta z owocami, choć teraz stanowczo mniej pieke.
Na bazie tego ciasta pieke też, ciasto z owocami tyle, że bez kakao i przyprawy piernikowej
DZIĘKUJE i polecam !!!
SMACZNEGO
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Polecam też coś fajnego na święta i nie tylko.
"KATARZYNKA"
Ja robie z połowy tej porcji i sporo wychodzi.
Składniki:
dziesięć jajek
dwie szklanki cukru
trzy szklanki mąki
pół szklanki suchego maku
dwie łyżki kakao
dwie kostki margaryny
cztery płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne powidła
duża paczka biszkoptów
Sposób przyrządzenia:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno po jednym żółtku.
Z białek ubić pianę i razem z mąką oraz proszkiem do pieczenia dodać do utartej masy.
Surowe ciasto podzielić na trzy części.
Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, a trzecią zostawić białą.
W natłuszczonej blaszce ułożyć ciasto białe i posmarować je powidłami.
Następnie ułożyć pół paczki biszkoptów i przykryć je ciastem z makiem.
Ciasto to również posmarować powidłami i wyłożyć na nie resztę biszkoptów.
Na wierzch położyć ciasto kakaowe.
Piec godzinę, a po upieczenie dowolnie udekorować.
Zamiast powideł można dać lekko przesmażone jabłka(bez cukru)wtedy nie jest tak mocno słodkie i jest smaczniejsze.
"KATARZYNKA"
Ja robie z połowy tej porcji i sporo wychodzi.
Składniki:
dziesięć jajek
dwie szklanki cukru
trzy szklanki mąki
pół szklanki suchego maku
dwie łyżki kakao
dwie kostki margaryny
cztery płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne powidła
duża paczka biszkoptów
Sposób przyrządzenia:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno po jednym żółtku.
Z białek ubić pianę i razem z mąką oraz proszkiem do pieczenia dodać do utartej masy.
Surowe ciasto podzielić na trzy części.
Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, a trzecią zostawić białą.
W natłuszczonej blaszce ułożyć ciasto białe i posmarować je powidłami.
Następnie ułożyć pół paczki biszkoptów i przykryć je ciastem z makiem.
Ciasto to również posmarować powidłami i wyłożyć na nie resztę biszkoptów.
Na wierzch położyć ciasto kakaowe.
Piec godzinę, a po upieczenie dowolnie udekorować.
Zamiast powideł można dać lekko przesmażone jabłka(bez cukru)wtedy nie jest tak mocno słodkie i jest smaczniejsze.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Witam, bardzo ciekawe przepisy.
Tak apetyczne, ze idę coś przekąsić
pozdrawiam
Ewa
Tak apetyczne, ze idę coś przekąsić
pozdrawiam
Ewa
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4312
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: woj. opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Dzięki wielkie za przepisy. Ja lubię piernik z bakaliami, bez krojenia i powideł. Jest taki prawdziwy i świąteczny. Całuski
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5313
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Dzięki Polu za adresik dziś za póżno od jutra zaczynam studiować ten wątek idę już Boję się że jak zacznę czytać ,to jeszcze zgłodnieję
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Jabłka w tym roku obrodziły polecam troszkę inne:
ROGALIKI Z JABŁKAMI
1 kg mąki
2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
25 l gęstej śmietany
7 dag drożdży ( lub 2 torebki instant dr Oetkera)
5 jajek
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z margaryną, cukrem i żółtkami. Drożdże rozkruszyć i wymieszać ze śmietaną dodając 1 łyżkę cukru-wlać do mąki( nie muszą wyrastać). Wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość około 1/2 cm. Szklanką wykrawać krązki, na każdy włożyć pół plastra jabłka i złożyć w pół. Każdy rogalik zamoczyć w rozmąconym białku i posypać cukrem. Piec na złoty kolor.
PS wychodzi bardzo dużo.
Fotek nie mam, a teraz właśnie wyjęłam z piekarnika popularnego pleśniaka z powidłami śliwkowymi. Jak ktoś lubi gorące( tak jak ja)to zapraszam, szklanka mleka też się znajdzie
ROGALIKI Z JABŁKAMI
1 kg mąki
2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
25 l gęstej śmietany
7 dag drożdży ( lub 2 torebki instant dr Oetkera)
5 jajek
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z margaryną, cukrem i żółtkami. Drożdże rozkruszyć i wymieszać ze śmietaną dodając 1 łyżkę cukru-wlać do mąki( nie muszą wyrastać). Wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość około 1/2 cm. Szklanką wykrawać krązki, na każdy włożyć pół plastra jabłka i złożyć w pół. Każdy rogalik zamoczyć w rozmąconym białku i posypać cukrem. Piec na złoty kolor.
PS wychodzi bardzo dużo.
Fotek nie mam, a teraz właśnie wyjęłam z piekarnika popularnego pleśniaka z powidłami śliwkowymi. Jak ktoś lubi gorące( tak jak ja)to zapraszam, szklanka mleka też się znajdzie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Mniam
Apetyczny pleśniak.
Poprosze o przepisik , bo powidełka mam własnej produkcji (obrodziły śliwki, niestety jabłek nie miałam)
Rogaliki też fajne , a w jakiej temp. i ile czasu je piec ??
Pozdrawiam "andrzejkowo"
Apetyczny pleśniak.
Poprosze o przepisik , bo powidełka mam własnej produkcji (obrodziły śliwki, niestety jabłek nie miałam)
Rogaliki też fajne , a w jakiej temp. i ile czasu je piec ??
Pozdrawiam "andrzejkowo"
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Rogaliki i pleśniaka piekę w temp. około 180 stopniu, mój piekarnik nie ma termostatu.A rogaliki piekę na oko, jak się zazłocą
PLEŚNIAK, (na taką dużą blaszkę ze standardowego wyposażenia piekarnika robię 1 i1/2 porcji)
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
4 jajka
2 łyżki kakao
Mąkę, cukier, proszek, tłuszcz i żółtka zagnieść. Podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao. Część żółtą i czarną włożyć do lodówki. Blaszkę wyłożoną folią albo nasmarowaną tłuszczem wykleić jasną, pozostałą częścią, posmarować powidłami. Na to zetrzeć na tarce z grubymi oczkami część brązową. Ubić pianę z białek, pod koniec dodając 1 szklankę cukru. Na pianę zetrzeć jasną część. Piec około 30 minut w temp. około 180 stopni.
Zazwyczaj zostawiam tę jasną część troszkę mniejszą, wtedy na wierzchu ładnie wyłazi piana z pod kruszonki.
PLEŚNIAK, (na taką dużą blaszkę ze standardowego wyposażenia piekarnika robię 1 i1/2 porcji)
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
4 jajka
2 łyżki kakao
Mąkę, cukier, proszek, tłuszcz i żółtka zagnieść. Podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao. Część żółtą i czarną włożyć do lodówki. Blaszkę wyłożoną folią albo nasmarowaną tłuszczem wykleić jasną, pozostałą częścią, posmarować powidłami. Na to zetrzeć na tarce z grubymi oczkami część brązową. Ubić pianę z białek, pod koniec dodając 1 szklankę cukru. Na pianę zetrzeć jasną część. Piec około 30 minut w temp. około 180 stopni.
Zazwyczaj zostawiam tę jasną część troszkę mniejszą, wtedy na wierzchu ładnie wyłazi piana z pod kruszonki.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Dziękuje
Zapisałam sobie może odważe się zrobić, bo jakoś nie mam szczęścia do kruchych ciast.
Zapisałam sobie może odważe się zrobić, bo jakoś nie mam szczęścia do kruchych ciast.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Aniu, ono się zawsze udaje, nawet jak ciasto nie jest zagniecione dokładnie
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4312
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: woj. opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Święte słowa Beatki, kruche ciasto zawsze musi się udać, chyba, że się troszkę przypali.
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.