Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
A
A jedliście kiedyś sałatkę z pieczarek? Jest hitem na wszystkich moich domowych przyjęciach:
0,5 Kg świeżych jędrnych pieczarek,
1 woreczek ugotowanego parabolicznego ryżu,
1 puszka kukurydzy,
4 duże ząbki czosnku,
majonez.
Pieczarki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przesmażyć do odparowania soku na łyżce oleju, dodać do smaku magi i pieprz.
Wymieszać z ugotowanym ryżem, kukurydzą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majonezem.
Wstawić do lodówki na min.2
Smacznego!
0,5 Kg świeżych jędrnych pieczarek,
1 woreczek ugotowanego parabolicznego ryżu,
1 puszka kukurydzy,
4 duże ząbki czosnku,
majonez.
Pieczarki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przesmażyć do odparowania soku na łyżce oleju, dodać do smaku magi i pieprz.
Wymieszać z ugotowanym ryżem, kukurydzą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majonezem.
Wstawić do lodówki na min.2
Smacznego!
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- mietka
- 50p
- Posty: 97
- Od: 28 sie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Gubin woj.Lubuskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
128.SAŁATKA Z KURCZAKIEM
2filety z kurczaka
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka krojonych ananasów
1 por,natka pietruszki,szczypiorek.
Filety oprószyć solą,curry,pieprzem i usmażyć na oleju.
Pora pokroić i lekko posolić,filety pokroić w kostkę
ananasy i kukurydzę odcedzić.
Połączyć wszystkie składniki i dodać 3 łyżki majonezu,i odrobinę soku z cytryny.
2filety z kurczaka
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka krojonych ananasów
1 por,natka pietruszki,szczypiorek.
Filety oprószyć solą,curry,pieprzem i usmażyć na oleju.
Pora pokroić i lekko posolić,filety pokroić w kostkę
ananasy i kukurydzę odcedzić.
Połączyć wszystkie składniki i dodać 3 łyżki majonezu,i odrobinę soku z cytryny.
Pozdrawiam Danuta
Mój kawałek szczęścia.
Mój kawałek szczęścia.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
sałatka z zielonej fasolki ,pomidorów i cebulki
zielona fasolka z puszki lub słoika
pokrojone świeże pomidorki
drobniutko pokrojona cebulka
domowy sos winegret lub gotowy sos do sałatek z paczuszki
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Zrobiłam takie ,,coś,,we Francji do grilla.Tylko takie składniki miałam na słatke.Czysta improwizacja i wyszło obłędnie.Teraz często ją robię w domu i wszystkim smakuje.
zielona fasolka z puszki lub słoika
pokrojone świeże pomidorki
drobniutko pokrojona cebulka
domowy sos winegret lub gotowy sos do sałatek z paczuszki
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Zrobiłam takie ,,coś,,we Francji do grilla.Tylko takie składniki miałam na słatke.Czysta improwizacja i wyszło obłędnie.Teraz często ją robię w domu i wszystkim smakuje.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Zawsze sobie zapisuję oryginalne wg mnie przepisy i potem je wypróbowuję.
Ostatnio zrobiłam czosnek zgodnie z poniższym przepisem.
4 główki czosnku
2 łyżeczki suszonej bazylii,lub dwie gałązki świeżej
2 łyżeczki suszonego rozmarynu,lub dwie gałązki świeżego
15 ziaren kolorowego pieprzu
10g soli
oliwa .Tak jest w oryginalnym przepisie,a u mnie Kujawski
Czosnek podzielić na ząbki i obrać.Czosnek i resztę składników zalać oliwą,tak żeby przykryła czosnek.
Smażyć na bardzo wolnym ogniu 40 minut.Następnie po lekkim przestudzeniu wkładać do wyparzonego słoika.
Przechowywać w chłodnym miejscu. Smakuje podobnie,jak grillowany czosnek.Olej wykorzystuję do smażenia warzyw,a także do smarowania chleba.
Robiłam dwa razy,bo szybko znika.Za drugim razem zapomniałam,że się smaży i nie pyrkało,ale mocniej się smażyło i czosnek się skarmelizował. Wyszło jeszcze smaczniejsze.
Ostatnio zrobiłam czosnek zgodnie z poniższym przepisem.
4 główki czosnku
2 łyżeczki suszonej bazylii,lub dwie gałązki świeżej
2 łyżeczki suszonego rozmarynu,lub dwie gałązki świeżego
15 ziaren kolorowego pieprzu
10g soli
oliwa .Tak jest w oryginalnym przepisie,a u mnie Kujawski
Czosnek podzielić na ząbki i obrać.Czosnek i resztę składników zalać oliwą,tak żeby przykryła czosnek.
Smażyć na bardzo wolnym ogniu 40 minut.Następnie po lekkim przestudzeniu wkładać do wyparzonego słoika.
Przechowywać w chłodnym miejscu. Smakuje podobnie,jak grillowany czosnek.Olej wykorzystuję do smażenia warzyw,a także do smarowania chleba.
Robiłam dwa razy,bo szybko znika.Za drugim razem zapomniałam,że się smaży i nie pyrkało,ale mocniej się smażyło i czosnek się skarmelizował. Wyszło jeszcze smaczniejsze.
-
- 200p
- Posty: 347
- Od: 30 paź 2007, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Kaju, , przeczytałam, teraz postaram się wykonać. Ciekawy przepis.
___________________
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
___________________
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re:
Dodaję jeszcze kukurydzę z puszki i starte jabłko, pora przelewam wrzątkiem.skarb14 pisze:39. Sałatka z pora (ostra ale pyszna)
Por
przyprawy
śmietana
Por pokroić na talarki, dodać śmietanę i przyprawy do smaku.
Sałatka prosta, nie wymyślna, ale za to pyszna.[/b]
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re:
Myślę, że jeszcze lepiej użyć groszku mrożonego, ten z puszki często jest już żółtawy.anulka pisze:Witajcie!
Zbliżają się Swięta i ja zawsze podaję na Wigilię śledzie w selerze.Są bardzo smaczne i delikatne.Zadowolą najwybredniejszego smakosza.
87. Śledzie w selerze
Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki.Świeży seler zetrzec na tarce z duzymi oczkami ..Przełozyc do salaterki i zalac duzym kubkiem śmietany 12%.Mozna ,jak ktos lubi dodac trochę majonezu.Całośc wymieszac z selerem i dodać groszek zielony-całą puszkę.Do smaku trochę pieprzu i soli.W tak przygotowany sos włozyc kawałki sledzi i odstawić na godzinkę.Wierzch mozna posypac szczypiorkiem.
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re:
Czaman to kozieradka egipska?Bicuś pisze:94. Basturma
Składniki
* 50 dag wołowiny z udźca
* 10 dag czerwonej słodkiej papryki
* 15 dag soli
* 1 dag pieprzu
* 3 duże ząbki czosnku
* 10 dag ostrej przyprawy ormiańskiej czaman
* 1/2 szklanki wody
Sposob przygotowania
Wołowinę dokładnie myjemy, osuszamy. Obtaczamy grubo w soli i odstawiamy w szklanym naczyniu na 10 dni do chłodnego miejsca, zlewając puszczany sok. Pozostałe składniki: paprykę, czaman, wodę i pieprz dokładnie mieszamy i nacieramy nimi wyjęte z solanki mięso. Wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu na 2 tygodnie. Dobrze ususzoną basturmę można przechowywać w lodówce nawet rok. Podajemy krojąc na cieniutkie plasterki jako przekąskę.
Polecam do piwka!
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
129. Śledzie w curry po norwesku
1/2 kg śledzi solonych
1 cebula
Zalewa:
50 ml octu 10%
1 łyżeczka curry
200 g cukru (!)
100 ml mleka
100 ml oleju
Ocet zagotować z dodatkiem cukru i curry. To nie pomyłka: cukru ma być 200 g.
Gdy wystygnie, dodać mleko i olej. Wszystko wymieszać.
Śledzie wymoczyć, następnie pokroić w małe kawałki. Cebulę pokroić w plasterki i ułożyć ze śledziami warstwami w naczyniu. Zalać przygotowanym wcześniej sosem, zostawić w lodówce na 24 h.
1/2 kg śledzi solonych
1 cebula
Zalewa:
50 ml octu 10%
1 łyżeczka curry
200 g cukru (!)
100 ml mleka
100 ml oleju
Ocet zagotować z dodatkiem cukru i curry. To nie pomyłka: cukru ma być 200 g.
Gdy wystygnie, dodać mleko i olej. Wszystko wymieszać.
Śledzie wymoczyć, następnie pokroić w małe kawałki. Cebulę pokroić w plasterki i ułożyć ze śledziami warstwami w naczyniu. Zalać przygotowanym wcześniej sosem, zostawić w lodówce na 24 h.
Beata
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re:
Szukam inspiracji na sałatkę świateczną i nie wiem,jaką wybrać Chciałabym wypróbować jakiś nowy przepis,polecacie jakąś szczególną ,która zawsze i wszystkim smakuje? Dodam,ze nie przepadam za smażonym kurczakiem w sałatce- wydaje mi się ,ze sam kurczak jest zbyt twardy w porównaniu z innymi składnikami.
Jak dla mnie ,najlepiej się sprawdza ta:
Jak dla mnie ,najlepiej się sprawdza ta:
Ta sałatka ma najlepszy stosunek smaku do czasu wykonania i ceny produktów ( z wszystkich sałatek,jakie próbowałam do tej pory ) Tylko ja daję 2 słoiczki selera,często również 4-5 jajek na twardo lub ser żółty typu gouda starty na grubych oczkach tarki jarzynowej. Nie daję śmietany,tylko majonez- tyle,żeby się skleiło i trzymało kupy- pychotka !empuza pisze:62. Sałatka z selera konserwowego, ananasa i szynki
słoiczek selera konserwowego,
puszka ananasa,
puszka kukurydzy,
25 dag szynki,
pieprz do smaku,
3 łyżki śmietany (gęstej) lub jogurtu naturalnego i 3 łyżki majonezu
Seler odstawić na sitku do odcieknięcia. Szynkę i ananas pokroic w kostkę. Dodać kukurydzę i selera. Przyprawić pieprzem. Nie dodawać soli, bo może wyjść za słone. Dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
130. Sałatka Marty
1 czerwona papryka
1 słoik ogórków kiszonych
1 puszka kukurydzy
ok. 20 dag sera żółtego
olej (oliwa tężeje w zimnie)
sól, pieprz
2 - 3 ząbki czosnku (zależy jak lubimy)
Wszystko pokroić w kostkę wielkości kukurydzy, wymieszać, dodać sól i pieprz oraz 2 - 3 ząbki czosnku roztarte. Polać olejem i zostawić na 12 godzin do przegryzienia.
1 czerwona papryka
1 słoik ogórków kiszonych
1 puszka kukurydzy
ok. 20 dag sera żółtego
olej (oliwa tężeje w zimnie)
sól, pieprz
2 - 3 ząbki czosnku (zależy jak lubimy)
Wszystko pokroić w kostkę wielkości kukurydzy, wymieszać, dodać sól i pieprz oraz 2 - 3 ząbki czosnku roztarte. Polać olejem i zostawić na 12 godzin do przegryzienia.
Beata
- Gosia123A
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3475
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Beatko na pewno sałatkę jutro zrobię
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Dla tych, co lubią tuńczyka:
-puszka tuńczyka w oleju lub soku własnym
-20 dag żółtego sera
-4 jajka
-majonez
-sól, pieprz
-2 średnie cebule
Odsączonego tuńczyka rozgnieść widelcem w salaterce.
Cebulę drobniutko posiekać, posypać płaską łyżeczką soli, skropić 2 łyżkami octu i odstawić na 15-20 min.Następnie wydusić na sitku.
Warstwy sałatki (od góry)
starte żółtko
warstwa majonezu
starte białko
majonez
starty ser
majonez
warstwa cebuli
tuńczyk
Żółtko, białko i ser ścieram na cieniutkie wiórki a każdą warstwę majonezu poprószyć pieprzem i solą.
-puszka tuńczyka w oleju lub soku własnym
-20 dag żółtego sera
-4 jajka
-majonez
-sól, pieprz
-2 średnie cebule
Odsączonego tuńczyka rozgnieść widelcem w salaterce.
Cebulę drobniutko posiekać, posypać płaską łyżeczką soli, skropić 2 łyżkami octu i odstawić na 15-20 min.Następnie wydusić na sitku.
Warstwy sałatki (od góry)
starte żółtko
warstwa majonezu
starte białko
majonez
starty ser
majonez
warstwa cebuli
tuńczyk
Żółtko, białko i ser ścieram na cieniutkie wiórki a każdą warstwę majonezu poprószyć pieprzem i solą.
Pozdrawiam, Marta.