Gdzie zimować rybki

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
schwimmen
200p
200p
Od: 25 kwie 2010, o 18:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Gdzie zimować rybki

Post »

Gdzie zimować trzy karasie ozdobne zimą?
Karmić je?
Oczko ma ok300l i zamarza całe więc muszę je przenieś.
I czy w mogą mi się rozmnożyć. Co powinienem robić?
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Gdzie zimować rybki

Post »

moje zimują normalnie w oczku :D też zamarza mozna na nim się slizgać, ale rybki śpią na dnie :) myślę ze Twoje spokojnie przezimują
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

300 l zamarznie. Trzeba by choć podstawami akwarystyki się zainteresować.
Nie muszą mieć luksusów. Ogrzewanie zbędne. Światło dodatkowe zbędne. Roślinki też. Najlepiej by w chłodzie- mniej żrą i s..., mniej czyszczenia. A i tlenu w wodzie wiecej.

Chyba że chcesz ozdobę salonu- no to by trzeba trochę się przyłożyć :wink:
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24

Post »

ważna jest głębokość i napowietrzanie zimą
a o tym nie wspomniałeś
pozdrawiam
Jacek
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oczko to ma wymiary 1 m x 2 m z hakiem x 0,60 m. Odpowiedziałem już schwimmenowi bardzo wyczerpująco na te pytanie w mailu który dostałem od niego wczoraj. Z tym tylko, że ma On tam jeszcze jesiotra i małego okonka i jedną roślinę, nie wiem jaką.
Nie wiedziałem że i tutaj porusza ten temat.
W odpowiedzi zaproponowałem przeniesienie na zimę ryb do minimum 200 l zimnego akwarium z filtracją, lub powiększenie i pogłębienie oczka. Napisałem również że jesiotr i okoń to nie są ryby do hodowli w oczkach.
Dzisiaj dostałem taką odpowiedź.
"Uzyskałem od Pana wyczerpującą, acz smutną informację, cóż Co do jesiotra, nabyłem go w sklepie z zastrzeżeniem że w 100% będzie się nadawał (podobno może być trzymany w dużych akwariach) co do okonia, faktycznie trafił do mnie zupełnie przez przypadek i przyznam że każdego dnia zmuszony jestem kopać robaki lub rzucać mu białe (kupione w sklepie) do wody!! To mały okonek max 10 cm może mniej ale je tylko robaka spadającego nie leżącego już na dnie a na folie rozrzuciłem sporą ilość kamyczków (taki biały żwir) skąd okoń już absolutnie nie żeruje!!
Jeżeli mogę nadwyrężyć cierpliwości, to czy mógłbym jeszcze zapytać czy cały czas go tak karmić czy normalnie mu wrzucać te robaki i nauczy się sam polować?? jest u mnie niedługo i może jest zestresowany (tak myślę bo jeść zaczął w ogule nie dawno)
Co do zimowania ryb słyszałem jeszcze o jakichś grzałkach , zastanawiam się nad umieszczeniem np. 100w grzałki przy pompce która by chodziła co noc ale to może być mało.
Niestety Oczko rozbuduje dopiero na wiosnę bo podejrzewam że w tym sezonie już niestety nie dam rady. koszt samej folij jest dla mnie przytłaczający :)"

Sprzedawca jest w sklepie od tego, aby sprzedać towar i wciśnie każdy kit kupującemu, szczególnie jak zauważy że kupujący nie zna dobrze tematu.
Co zaś do karmienia okonia to w zupełności wystarczy wrzucać mu pokarm do zbiornika, znajdzie i pobierze go na pewno, nawet z dna.

Przy tak małym oczku grzałka w zimie nie na wiele się zda. Nie traktujmy oczka jak akwarium.
Można spróbować postawić na oczkiem niski stelaż z np. kantówek i przykryć go folią pęcherzykową.
Np. tak jak przy tym rozwiązaniu z oczkiem z wanny.

Obrazek Obrazek

Wtedy przy łagodnej zimie możemy spróbować przezimować ryby.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24

Post »

za duże ryzyko z tym namiotem
tylko zimnowodne, napowietrzane akwarium
do tego jesiotr, czyli dobry filtr z przepływem w akwarium
zastrzel tego sprzedawcę :)
pozdrawiam
Jacek
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

jackon pisze:zastrzel tego sprzedawcę :)
Jacku, prawie to samo odpowiedziałem mu w liście do niego. Napisałem, że sprzedawca jest od sprzedawania towaru i wstawiania kitu, a nieświadomy klient łyka ten kit, razem z towarem.
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Tomalski
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 sie 2010, o 17:42

Post »

Pawel Woynowski pisze:Oczko to ma wymiary 1 m x 2 m z hakiem x 0,60 m. Odpowiedziałem już schwimmenowi bardzo wyczerpująco na te pytanie w mailu który dostałem od niego wczoraj. Z tym tylko, że ma On tam jeszcze jesiotra i małego okonka i jedną roślinę, nie wiem jaką.
Nie wiedziałem że i tutaj porusza ten temat.
W odpowiedzi zaproponowałem przeniesienie na zimę ryb do minimum 200 l zimnego akwarium z filtracją, lub powiększenie i pogłębienie oczka. Napisałem również że jesiotr i okoń to nie są ryby do hodowli w oczkach.
Dzisiaj dostałem taką odpowiedź.
"Uzyskałem od Pana wyczerpującą, acz smutną informację, cóż Co do jesiotra, nabyłem go w sklepie z zastrzeżeniem że w 100% będzie się nadawał (podobno może być trzymany w dużych akwariach) co do okonia, faktycznie trafił do mnie zupełnie przez przypadek i przyznam że każdego dnia zmuszony jestem kopać robaki lub rzucać mu białe (kupione w sklepie) do wody!! To mały okonek max 10 cm może mniej ale je tylko robaka spadającego nie leżącego już na dnie a na folie rozrzuciłem sporą ilość kamyczków (taki biały żwir) skąd okoń już absolutnie nie żeruje!!
Jeżeli mogę nadwyrężyć cierpliwości, to czy mógłbym jeszcze zapytać czy cały czas go tak karmić czy normalnie mu wrzucać te robaki i nauczy się sam polować?? jest u mnie niedługo i może jest zestresowany (tak myślę bo jeść zaczął w ogule nie dawno)
Co do zimowania ryb słyszałem jeszcze o jakichś grzałkach , zastanawiam się nad umieszczeniem np. 100w grzałki przy pompce która by chodziła co noc ale to może być mało.
Niestety Oczko rozbuduje dopiero na wiosnę bo podejrzewam że w tym sezonie już niestety nie dam rady. koszt samej folij jest dla mnie przytłaczający :)"

Sprzedawca jest w sklepie od tego, aby sprzedać towar i wciśnie każdy kit kupującemu, szczególnie jak zauważy że kupujący nie zna dobrze tematu.
Co zaś do karmienia okonia to w zupełności wystarczy wrzucać mu pokarm do zbiornika, znajdzie i pobierze go na pewno, nawet z dna.

Przy tak małym oczku grzałka w zimie nie na wiele się zda. Nie traktujmy oczka jak akwarium.
Można spróbować postawić na oczkiem niski stelaż z np. kantówek i przykryć go folią pęcherzykową.
Np. tak jak przy tym rozwiązaniu z oczkiem z wanny.

Obrazek Obrazek

Wtedy przy łagodnej zimie możemy spróbować przezimować ryby.

Witam, Pierwsze pytanie tutaj nie było ode mnie, mimo że faktycznie i ja mam malutkie oczko.
Fajnie się złożyło, bo to ja pisałem owego meila to moja wiadomość była cytowana i serdecznie dziękuje za odpowiedź, ale nie a propo mojego pytania była ona cytowana :).

W każdym razie boję się ustawiać im namiot bo ostatnio zimy są brutalne, czytałem na innym forum
niestety nie pamiętam adresu że ryby zimą nie są wymagające i ludzie skutecznie zimują swoje rybki w chłodnych pomieszczeniach w BECZKACH mam taką sporą jak myślicie czy moje ryby gdybym wrzucił bym im do niej jakąś pompkę przezimowały by jakoś?
Serdeczne dzięki i pozdrawiam.
Pozdrawiam Tomasz.
Tomalski
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 sie 2010, o 17:42

Post »

Witam dwa pytanka sory za dubla, zastanawiałem się (nawet już koresponduje z producentem) nad czymś w rodzaju systemu ogrzewania podłogowego, lub systemu który nie pozwala zamarznąć podjazdom.... czy by coś takiego umieścić w oczku??? Może być to wydatek , ale jednorazowy, oczywiście jeszcze prąd, ale najprawdopodobniej o prąd nie będę musiał się martwić (nocą) ;:138
Co o tym sądzicie?? Gdyby coś takiego umieścić w czymś izolowanym pod lub na folij żeby tylko trzymało na całej powierzchni temperaturę wody na + w zasadzie wystarczy napowietrzacz NA DNIE
Który będzie tę ciepłą wodę mieszał z górnymi warstwami ;)

Czy ktoś z Was zastanawiał się nad taki8m wynalazkiem??

Czekam na opinie jak dostanę odpowiedź od producenta dam znać.
Pozdrawiam Tomalski.
Pozdrawiam Tomasz.
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16

Post »

schwimmen pisze:Gdzie zimować trzy karasie ozdobne zimą?
najlepiej tak jak twierdzi Jacek , jeśli nie masz to balia , wanna , beczka , cokolwiek.Jeśli karasie nie są zbyt duże, takie do 12-15 cm wystarczy 75-100 litrów. Wrzuć teraz do oczka jakiś zwykły filtr typu głowica z gąbką.Nie musi być superwydajny , aby ciurkało. Przenosząc ryby będziesz miał dla nich dojrzały filtr . Zimujące karm skąpo , raz na tydzień , lub 10 dni. Dzień dwa po karmieniu podmień 10-20% wody odsysając przy okazji odchody. Sprzedawcy bym nie zabijał , wykonał zadanie-sprzedał.Szkolenia akwarystyczne najlepiej przejść gdzieś poza sklepem :wink: Szkoliłem parę lat temu grupę sprzedawców z firmy "sieciowej" , co rusz nowy sklep w jakimś CH.Szkoda gadać.Jako przykład "przyswajania informacji"podam ,że tydzień po szkoleniu , kiedy zamówione ryby były już przygotowane do dostawy w samochodzie, był telefon. " Czy zamiast o 9 może pan być o 11 bo my dopiero wodę wlewamy i musi się zagrzać" :shock: . A ryby były piękne , rzadkie , nietanie. Z okoniem może być problem , bo po pierwsze będzie pdgryzał karasie , po drugie potrzebuje zdecydowanie więcej tlenu.Więc oddzielnie i wydajniejszy filtr.Jesiotr jeśli nieduży może zimować z okoniem .Jeśli natomiast wyrósł nad podziw , no cóż , to wyjątkowo smaczna ryba.Szczególnie w sosie koperkowym z kropelką cytryny ;:137 :;230 . A tak na marginesie , skąd pomysł ,żeby rybę dorastającą do 4 metrów trzymać w 300 litrowym oczku? pozdrawiam ,Piotr
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Tomalski pisze:Czy ktoś z Was zastanawiał się nad taki8m wynalazkiem??
Tomku, tu nie ma się nad czym zastanawiać, takie rozwiązania ogrzewania "podłogowego" stosuje się od kilku lat w specjalistycznych zbiornikach do hodowli karpia koi. Zbiorniki budowane są z pustaków lub bloczków betonowych, izolowanych wewnątrz EPDM lub folią PVC, murowanych na betonowych wylewkach, wewnątrz których zalewana jest wężownica przez którą przepływa ciepła woda z ...centralnego ogrzewania domu, przy którym w ogrodzie budowany jest zbiornik.Termostat w zbiorniku reguluje i utrzymuje stałą temperaturę wody na poziomie ok 21 st C.
Można też zastosować elektryczny przepływowy podgrzewacz, pracujący w obiegu zamkniętym, taki jakie stosuje się w basenach kąpielowych na otwartej przestrzeni. Mają jeden feler potrzeba na nie trochę kasy, a i eksploatacja nie jest tania, pożerają masę prądu.
Można też stosować wymienniki podłączane w domu do pieców CO. Przez wymiennik przepływa woda z oczka w obiegu zamkniętym.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”