Thuja Smaragd - kiedy podciąć

Drzewa ozdobne
marynarz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 lis 2008, o 19:19

Thuja Smaragd - kiedy podciąć

Post »

Witam serdecznie. Proszę o poradę. Thuje które posadziłem rosną u mnie od dwóch lat. Są one pokazane na zdjęciu. Kiedy mam je przyciąć, aby sie zagęściły?? ( nie mam na mysli gestego żywopłotu, bo nie taki jest cel, tylko zeby pojedyncze drzewko bylo soczyste a nie wychudzone, czy wogole je przycinać?? jeśli przycinać to ile cm przyciąc i kiedy???

Na zdjęciu widać kilka drzewek chudych, dlaczego tak się dzieje??

Obrazek

Pozdrowienia morskie :)
marynarz
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Thuja Smaragd - kiedy podciąć

Post »

Same się zagęszczą. Jak się upierasz, to czubki delikatnie przystrzyc.
Ale ja co innego... jak byś się czuł posadzony na tej papie :wink: w słoneczny, letni dzień?
Dahrecki
100p
100p
Od: 10 maja 2010, o 22:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj,

Nie przycinaj, same się zagęszczą. Musisz tylko cierpliwie poczekać. Mirek ma rację, papa nie jest dobrym rozwiązaniem na walkę z chwastami - bo chyba taki był Twój cel jej rozłożenia. Lepiej obsyp korą lub rozdrobnionymi gałązkami z przycinki innych krzewów.

Pozdrawiam,
Iza
Asia82
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 sty 2010, o 19:18

Post »

Tui szmaragd nie przycinaj!! tak jak wcześniej pisali - zagęsci się sama, zobaczysz. A jak nie chcesz aby chwasty wyrosły rozłóź pod tuje agrowłókninę czarną. Ja do przytwierdzenia do ziemi nie stosuję kamieni, tylko kołki do styropianu-takie jakie używają przy ocieplaniu domu:) i koniecznie podsyp korą.
Sztuka życia to cieszyć się małym szczęściem...
marynarz
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

HEHE, PAPA, A GDZIE WY WIDZIECIE TAM PAPE :) TO JEST AGROWŁÓKNINA, ZA KILKA DNI BEDZIE ZROBIONY PROWIZORYCZNY PŁOTEK I KORA WYSYPANA. ALE DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA PORADY.
marynarz
marynarz
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

u sasiada gdzie jest kora to tam lezy cos w stylu plandeki ;/ ale tez nie jest to papa.
Papa nie przepuściłaby mi wody, itd itp ... ale dzikuje za spostrzegawczosc i zainteresowanie o moje drzewka :)
marynarz
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Napisałem, cyt.: papa :wink:
To się nagrzewa. Czarne. Roślinki mają ....... .
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Zdecydowanie nie przycinaj. Szmaragdy w zasadzie w ogóle nie przycina się po bokach, wyjątkowo można przyciąć wierzchołki ale musi to być uzasadnione. W Twoim przypadku poprawnym może być ewentualne przycięcie wierzchołków ale dopiero jak urosną do górnej wysokości siatki (parę lat). Przycięcie w tej chwili może przynieść opłakane skutki (np.:wypadnięcie, utrata pokroju, długotrwałe zahamowanie wzrostu). To nie brak przycięcia jest przyczyną ich obecnego wyglądu. Stanowiska i podłoża już nie poprawisz. Proponuję: niezwłocznie zastosuj nawóz długo działający (100 dni) i systematycznie podlewaj (uwielbiają dużo wilgoci w podłożu i w powietrzu). Tak postępując czas przywróci im piękny widok. Nie syp pod nie ani kory ani szyszek (bo zakwasisz podłoże a lubią glebę zasadową i wprowadzisz szkodliwe garbniki). A w ogóle chcesz czy nie chcesz stosując rozstaw jak na zdjęciu i tak po latach nie będziesz miał szpaleru a zwarty żywopłot ( dodatkowo stosując cięcie proces ten tylko przyspieszysz). Pozdrawiam. Jarko
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

marynarz." Na zdjęciu widać kilka drzewek chudych, dlaczego tak się dzieje?? " Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie nie mając danych i nie widząc ich bezpośrednio. Uogólniając przyczynami takiego stanu rzeczy mogą być: nieodpowiedni dobór sadzonek (tzn. od początku takie były), niewłaściwy system korzeniowy danej sadzonki (nierozwinięty, zasuszony, spilśniony), przetransportowane wraz z sadzonką ze szkółki/punktu sprzedaży choroby grzybowe lub szkodniki, niewłaściwe i niejednorodne podłoże (np.kwaśne, zbyt przepuszczalne, zasolone), zróżnicowane stosunki wodne (w podłożu, nierównomierne podlewanie, niewłaściwa przepuszczalność zastosowanej agrowłókniny), wadliwe opryski Twoje lub sąsiada, mocz psa lub kotów, ryjowce w podłożu (np. kret, nornice), inne. Z reguły przyczyny takiego stanu rzeczy się zbiegają. A w ogóle nie zapominaj, że piękno natury polega na jej zróżnicowaniu. Pozdrawiam. Jarko
marynarz
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

dzikuje za odpowiedz wyczerpującą :) konkretnie, rzeczowo, szczególowo
marynarz
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mam szmaragdy i podpowiem ci że co roku ale na wiosnę dostają porcję podlania rarytasem z gołębich odchodów .musisz jednak to odpowiednio przygotować .do 20 l. wiadra wsypujesz polowe obornika lub kurzeńca .zalewasz to woda i czekasz min. 2 tygodnie potem nabierasz po 2l. na 10 wiadro i rozcieńczasz to z woda .gwarantuje ze zagęszczą ci się w ciągu roku one są po prostu nie dożywione na zachętę do sposobu fotka z wynikami
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

aha żeby nie było ,to sprawdzony sposób wszystko tak nawożę

ogrod u stop klasztoru
marynarz
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki alinaK. A czy musi być golebi obornik?? Moze byc od kurk lub innych zwierzątków??
marynarz
Tomasz klb
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lis 2010, o 11:50

jak pielengnowac szmaragdy

Post »

Witam serdecznie. Posadziłem dwa lata temu szmaragdy mają 130 cm, punkt docelowy chciałbym uzyskać 3-3.5 m. Sadzone są co 80 cm są ładne i chce uzyskać gęstą sciane. Czy zacząć je delikatnie przycinać? jak tak to jak to zrobić? pozdrawiam.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Możesz delikatnie przyciąć czubki- po prostu wyrównać. Bedą grubsze i gęściejsze.
Wiosną oczywiście.
A z FM wyemigrowałem dawno...
Tomasz klb
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lis 2010, o 11:50

Post »

Dzięki pozdrawiam....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”